Moda

Kako vječna mala crna haljina izgleda 2022.? Pogledali smo što nude najdraži high street brendovi!

  • Mala crna haljina jedan je od onih vječnih odjevnih komada za koje vrijedi da ga svaki ženski ormar treba imati, barem jedan primjerak
  • Tko je i kada proslavio malu crnu haljinu te kakvi se modeli nose danas?
  • Pogledali smo što nude najdraži high street brendovi!

"Žena nikada nije previše ili premalo uređena u maloj crnoj haljini", davno je rekao slavni njemački modni dizajner Karl Otto Lagerfeld. Mala crna haljina se uz dobre traperice, košulju i sako smatra jednim od glavnih stupova garderobe i odjevni komad koji svaka žena treba imati u svome ormaru.

Online je kupila malu crnu haljinu - i stvarno je bila MALA, nije pokrila gotovo ništa

Ovaj klasični komad može se nositi na različite načine, a promjena tek jednog detalja u tvoj garderobi  - cipela, torbice ili kaputa može promijeniti čitav izgled i stil. Ovo je odjevni predmet koji može godinama stajati u ormaru i za koji će uvijek postojati neka prilika - bila to poslovna večera, izlazak, proslava ili dejt.

Kako zvijezde nose malu crnu haljinu?

Nedavno nas je Lady Gaga počastila elegantnim i jednostavnim lookom, što je pomalo neobično za glumicu i pjevačicu poznatu po ekstavagantnim odjevnim kombinacijama. Međutim, Gaga je našla već načina i da malu crnu haljinu prilagodi svom stilu te se odlučila za haljinu iz ovogodišnje kolekcije Christiana Serrana s prekrasnim rukavima od tila. 

Lady Gaga | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Još u prosincu, Hailey Bieber izašla je u crnoj, kratkoj haljini dugih rukava i četvrtastog dekoltea s potpisom Acne Studios, a nosila ju je na crne tajice.

Možda vas zanima Mala crna haljina dugo nije izgledala ovako dobro! Izazovna kombinacija prolaznice to potvrđuje Rubrika Moda Moda

Hailey Bieber | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Povijest male crne haljine

Međutim, mala crna haljina nije uvijek bila popularna. Sve do ranih 1900-ih, crna boja najčešće se povezivala sa smrću i obično se nosila samo za pogrebe. U doba poslije Drugog svjetskog rata, 1947. godine Christian Dior je debitirao sa svojom New Look kolekcijom koja je promijenila tijek povijesti mode uvodeći nove siluete i stilove, što je uključivalo i niz malih crnih haljina.

1926. godine na naslovnici Voguea našla se mala crna haljina s potpisom Coco Chanel koja je odisala jednostavnošću, ali i glamurom. Upravo je Coco Chanel najzaslužnija za popularizaciju male crne haljine i populariziranje stava da je ovaj komad odjeće nešto što pripada svačijoj garderobi. 

Coco Chanel | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Puno toga se promijenilo od originalne crne midi haljine Coco Chanel iz 1920-ih ili Audrey Hepburn u Givenchyju u Doručku kod Tiffanyja, ali čini se kako nam je i dalje jednako inspirativna i primamljiva.

Male crne haljine iz omiljenih high street trgovina

Kožna, svilena, mrežasta, zvonasta, ravna, s dubokim dekolteom ili otvorenim leđima...izbor male crne haljine je zbilja neograničen, a ponuda omiljenih high street brendova velika. Izabrali smo nama najljepše iz Zare, Manga i Asosa.

Asos:

 | Autor: Screenshot asos Screenshot asos

Zara:

 | Autor: Screenshot Zara Screenshot Zara

Mango:

 | Autor: Screenshot Mango Screenshot Mango

 

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0