Moda

Kako odabrati malu crnu haljinu?

Mala crna haljina je osnova svake ženske garderobe. Ovaj vječni klasik koji ne izlazi iz mode neka bude vaša vječna inspiracija s kojom nikada nećete pogriješiti. Sve tajne male crne haljine otkrio nam je Jurica Pirić iz dizajnerskog dvojca Arileo.

Svaka žena je barem jednom u životu čula kako mala crna haljina može biti spas u zadnji čas jer je s njom uvijek dobro odjevena. Iako je njena povijest kratka, njen utjecaj na modu i stil je velik. To ni malo ne čudi, jer je njena autorica upravo jedna od najvećih inovatorica modne scene – Coco Chanel.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies "Coco Chanel je dama koja je ženama svijeta poklonila malu crnu haljinicu i na taj način zadužila žene diljem svijeta. Ona je kreirala taj odjevni predmet s kojim niti jedna žena ne može pogriješiti i koji je spašava u svakoj prigodi. Ova haljina može svaku žensku figuru učiniti elegantnom i prikladno odjevenom", objasnio je Jurica Pirić iz Arilea.

Zanimljivo je kako je crna boja dugo bila vezana isključivo uz proces žalovanja, da bi danas bila najelegantnija zahvaljujući maloj crnoj haljini. Prva ovakva haljina koju je Coco kreirala 1926. bila je duljine do pola lista, ravnog kroja i ukrašena s tek nekoliko dijagonalnih prugica, a toliko je oduševila modnu javnost da ju je Vogue nazvao "Chanelovim Fordom", aludirajući na Fordov Model T koji je bio pristupačan svima.

Za sve prigode i građe tijela

"Danas žene ovaj model haljine nose u poslovnim, privatnim i svečanim prigodama. Za svečane prilike savjetujem da odaberu haljinu s dodacima čipke ili u smoking crnoj varijanti. Tada njena vječnost neće biti upitna, a odaberete li kvalitetan materijal moći ćete je nositi godinama", savjetuje Jurica.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Poznati dizajner kaže i kako se ova vrsta haljine lako prilagođava tijelu neovisno o konfekcijskom broju i dobi. Duljina haljine i rukava znaju varirati, kao i dubina dekoltea, pa treba obratiti pažnju na te stvari. U principu, trebate se voditi istim pravilima kao i kod odabira bilo koje haljine. Umjesto da slijepo pratite trendove, odaberite klasičan model, posebno ako planirate haljinu nositi više od jedne sezone.

Žene s nešto jačim bokovima neka biraju haljinu užu u gornjem dijelu, koja se širi u A kroj i pada malo iznad koljena, a ako nemate struk, vizualno ga možete dobiti zahvaljujući strateški krojenoj haljini s detaljima na bočnim stranima ili pak zahvaljujući remenu. Jače ruke sakriti će rukavi, dok žene krupnije građe trebaju izbjegavati sasvim široke modele, baš kao i sasvim uske te odabrati materijale koji 'grle figuru' i lijepo je oblikuju.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Mala crna haljina definitivno neće izaći iz mode i ostat će alfa i omega ženske odjeće te komad koji morate imati, a možda čak i ostaviti u naslijeđe, jer je vječna", za kraj je dodao Jurica.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0