Moda

Kad se Dr. Martens i Marc Jacobs udruže nastanu ovakve lude Mary Jane cipelice

  • Dr. Martens je predstavio najnoviju suradnju, s brendom Heaven by Marc Jacobs
  • Kako prepoznatljiv potpis Dr. Martensa, žuti šav i debeli đon idu s nježnim Mary Jane modelom cipelica?
  • A "meridžejnice" s robusnim potplatom? Nikako! Ili točnije, ovako luckasto!

Slatke "Mary Jane" cipelice nosila je i Alisa u zemlji čudesa, jednako kao i Carrie Bradshaw u Seksu i gradu, a svaka žena zna vrijednost ovih ženstvenih (i danas pomalo staromodnih) cipelica s remenčićem preko rista. No kako je moda perpetum mobile tako i "starinske" meridžejnice nikad sasvim ne odlaze - nosit će se vječno, u novim i novim osuvremenjenim verzijama. A jedna takva nastala je kad se Heaven by Marc Jacobs udružio  s kultnom markom obuće Dr. Martens. I evo suvremenog pogleda i na martensice i na Mary Jane cipelice. Inače, ovo smiješno ime dobile su po liku iz crtića, početkom 20. stoljeća. 

Možda vas zanima Veliki povratak Mary Jane modela cipela: Pogledajte galeriju najljepših Rubrika Moda Moda

Ove cipele dio su bajki, filmske i glazbene industrije, raznih plesnih skupina diljem svijeta, mnogih stilova te su dio modne povijesti. Mary Jane nosi i Velma Dinkley, članice Scooby-Doo bande koja je imala crveni par, a tu još su poznatije one boje rubina koje je nosila Dorothy u Čaraobnjaku iz Oza.

Ponovno osmišljavajući Mary Jane s potpisom Dr. Martens i Heaven by Marc Jacobs napravili su model inspiriran grunge stilom 90-ih, s klasičnim T-remenčićem od glatke kože, u ovoj verziji na potplatu od 4 centimetara. 

 | Autor: ormolulondon.com ormolulondon.com

Inače, za one koji žele znati više, Mary Jane cipele vuku korijene iz dječjih cipelica kakve su se nosile na kraju 19. stoljeća, zaobljena vrha i učvršćene remenčićem preko stopala bile su savršene za stabilnost dječje nožice.Trebalo je proći još dosta godina dok se netko nije sjetio da bi i žene voljele osjetiti takvu ugodu na nogama. Tako je sredinom prošlog stoljeća, tvrtka Brown Shoe Company počela proizvoditi ovaj model cipela, ali za odrasle žene. Nazvali su ih Mary Jane po liku iz popularnog američkog stripa Buster Brown, gdje je istoimena junakinja nosila takve cipele.

 | Autor: Dr. Martens Dr. Martens

Cipele su doživjele veliku popularnost i od onda doživjele razne modulacije: s ravnim đonom, s punim petama, s blok petama, u svim mogućim bojama i printevima. Konstanta se jedino zadržala u njihovom prepoznatljivom zaobljenom vrhu i remenčiću preko rista. 

Kreativna direktorica Heavena, Ava Nirui, sad je zdepastu Ricki sandalu Dr. Martensa pretvorila u novu vreziju s dva podesiva remenčića, a žuti šav je prepoznatljiv potpis, zajedno s brušenom srebrnom kopčom koja nosi Heavenovog dvoglavog medvjeda. Novi modeli dostupni će biti za kupnju na web stranici Dr. Martensa od ponedjeljka 6. lipnja.

 | Autor: Dr. Martens Dr. Martens

Možda vas zanima Pet razloga zbog kojih su sandale s platformom savršeni odabir Rubrika Moda Moda

Dvodijelna kolekcija sastoji se od cipela u stilu Mary Jane, koje se prodaju po cijeni od 1406 kuna, kao i podesivu verziju klasične sandale "Ricki" Dr. Martensa s oko 1318 kuna s platformom.

Photo: Dr. Martens

Komentari 0