Moda
Jazzerski stilski procvat: Glamurozna moda 1920-ih Jazzerski stilski procvat: Glamurozna moda 1920-ih Jazzerski stilski procvat: Glamurozna moda 1920-ih Jazzerski stilski procvat: Glamurozna moda 1920-ih Jazzerski stilski procvat: Glamurozna moda 1920-ih

Jazzerski stilski procvat: Glamurozna moda 1920-ih

Nova izložbe u londonskom FTM-u prati modu iz 1920-ih, doba prohibicije, flapper haljina i ludih zabava, a može se pogledati do 15. sječnja 2017.

Nova vizija glamura koja šeće modnim pistama posljednjih sezona ne temelji se na disko danima 80-ih niti heroin chicu 90-ih; njihova inspiracija seže mnogo dalje, na same početke moderne elegancije - lude 1920-e. U Americi znane kao “roaring 20s”, ovaj period obilježen je modnom revolucijom nakon Prvoga svjetskog rata - dame, poznate pod nazivom “flappers”, viktorijansku odjeću zamijenile su kratkim suknjama, cipelama na potpeticu i željom za zabavom. Ernest Hemingway, Francis Scott Fitzgerald, Zelda Fitzgerald i John Steinbeck bili su na čelu ove društvene revolucije, a fantastičan period, koji je sad skoro 100 godina iza nas, inspirirao je i Woodyja Allena za njegov hit “Ponoć u Parizu” iz 2011. godine.

 | Autor: Fashion and Textile Museum Fashion and Textile Museum

Dodate li popisu “Velikog Gatsbyja” te američki “Chicago”, jasno je kako su dvadesete itekako relevantan period ne samo u modi nego i kulturi prošlog stoljeća. Upravo ovo inspiriracija je iza nove izložbe u londonskome Muzeju Fashion i Textile imena “1920s Jazz Age: Fashion & Photographs”. Više od 150 odjevnih predmeta i modnih dodataka muzeju su ustupljeni iz privatne kolekcije, a sadrže i haute couture kreacije iz perioda od 1919. do 1929. godine, ali i Pradinu haljinu koju je Carey Mulligan nosila upravo u “Velikom Gatsbyju” Baza Luhrmanna.

 | Autor: Fashion and Textile Museum Fashion and Textile Museum

Od sportske odjeće, preko dnevnih haljina, flapper haljina s resicama i šljokicama, večernjih haljina s perlicama, baršunastih plašteva, do kimona i svilenih pidžama, ova izložba pokazat će glamur, pretjeranost, zaigranost i suvremenost ovog perioda. Jedno od najkarakterističnijih obilježja ovog perioda je i promjena siluete - izbacivanjem korzeta postignuta je nova, izdužena silueta, a dame su isticanje struka i grudi zamijenile haljinama koje su činile sve samo ne to.    

 | Autor: Fashion and Textile Museum Fashion and Textile Museum  
Kraći modeli do iznad koljena, prirodniji krojevi i rublje koje je omogućavalo kretanje pokazali su novi lifestyle u nastajanju - usprkos prohibiciji alkohola on se u klubovima itekako točio, a ženama je omogućeno i pravo glasa, pušenje u javnosti je postalo cool, a odjeća je sve više otkrivala. Soundtrack ovog perioda bio je upravo jazz - ploče Jelly Rol Mortona, Louisa Armstronga i Dukea Ellingtona vrtile su se na svim okupljanjima mlade generacije, a ovom periodu se pripisuje i stvaranje charleston plesnih koraka.

 | Autor: Fashion and Textile Museum Fashion and Textile Museum

Kratka kosa s valovima, mala crna haljina koju je taman tad predstavila Coco Chanel, šljokice, perlice, resice i izvezeni ukrasi bili su obvezan dress code ‘20-ih ne samo tijekom večeri provedenih u barovima nego i za dnevne prilike. Ono što je bilo najočitije u ovom periodu je da su ljudi opet postali imućni - nakon ratnog perioda suzdržavanja i racionalizacije nova generacija htjela se prepustiti uživanju, čemu svjedoči i jedna od najčešće citiranih izjava tadašnje novinarke Lois Long: “Sutra možda umremo, stoga se hajmo napiti i voditi ljubav”.

Photo: Fashion and Textile Museum

Komentari 0