Moda

Haljine koje vole obline

Već smo pisali o tome kako je najčešći oblik prodaje kod nas zapravo šivanje po mjeri, takozvane custom made haljine. A razlog tome je vrlo jednostavan - tehničke (ne) mogućnosti. Nažalost, nemamo pogon prepun radnica iza sebe, nego kao i svaki veliki dizajner u Hrvatskoj radimo u malim količinama i to u najčešćem konfekcijskom broju 38. No, ako ste većeg ( ili manjeg) konfekcijskog broja od 36-38 nemate luksuz doći, uzeti, probati te kupiti haljinu taj tren, nego vam se radi haljina točno po vašim mjerama.

Dakle, kada izaberete haljinu koju želite, mi vam uzimamo mjere i narednih par dana ste obvezni (ukoliko je izrada zahtjevnija) doći na minimalno jednu probu, pa i više . No ono na što vam želimo skrenuti pažnju u ovoj kolumni je nešto drugo, a to je pljuska u lice svim onim ženama koje su izvan zadanih gabarita manekenki od strane pojedinih naših kolega dizajnera i modnih kuća.

Naravno, svatko od nas određuje kako će raditi, no ne možemo se ne upitati radi li se u pojedinim slučajevima o diskriminaciji ili je možda nešto drugo u pitanju. Ne govorimo o ekstremnim slučajevima prekomjerne težine i korpulentne građe jer ni sami nismo specijalizirani za taj oblik izrade. Riječ je o djevojkama i ženama koje su malo punašnije, putene. Najbolji primjer za to je pjevačica Adele, ali i glumica Christina Hendricks, njena kolegica Sara Ramirez i pjevačica Jessica Simpson. Redom sve ljepotice.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Jedna takva djevojka nam se nedavno javila s upitom možemo li joj sašiti haljinu koju je ona vidjela na našoj reviji jer za mjesec dana ima jedan jako važan event na kojem je gošća. Djevojka je djelovala jako stidljivo i skrušeno, kao da je to što je pitala za nju zakonom zabranjeno. Na naš potvrdan odgovor tihim je glasom rekla da ona nije baš manekenske građe i da je malo punija, da su joj grudi bujnije jer je rodila pa joj ni trbuh nije baš kakav je nekad bio... Da skratimo, nosi konfekcijski broj 42. Malo smo ostali u čudu zašto se djevojka toliko srami pitanja „Možete li mi sašiti haljinu?" s obzirom da je veličina koju nosi toliko uobičajena u bilo kojoj trgovini s odjećom bilo koje vrste. Ne možemo vam opisati količinu oduševljenja kod saznanja da može dobiti haljinu koju želi u svojoj veličini.

Pojedini dizajneri odbijaju punije žene

Naime, s prijateljicom je krenula u potragu za savršenom haljinom i želja joj je bila obići par omiljenih dizajnera kod kojih je vidjela par zanimljivih haljina i jako neugodno se iznenadila. Kako kod nas tako i (uglavnom) kod ostalih kolega na vješalicama možete naći samo haljine u 38-ici. Na upit o šivanju haljine u njenom broju u jednom renomiranom dizajnerskom dućanu dobila je drzak i odrješit odgovor kako ovo nisu haljine za nju jer je predebela (doslovno tim riječima) i kako ih u njenim veličinama ne rade! Nećemo sada ulaziti u poslovnu filozofiju pojedinih dizajnera, ali reći osobi koja ima bujnije grudi i nešto trbuha da je predebela baš i ne drži vodu i zapravo je jako ružno i bezobrazno, diskriminirajuće. Mi također nećemo preporučiti nekom nešto što mu ne stoji, no svačije pravo je odlučiti se za ono što on želi pa makar taj model i nije najbolje rješenje koje laska figuri. Savjet smo voljni uvijek dati, no nije na nama da odlučujemo što će klijent u konačnici odabrati. Ukusi su različiti.

Koja haljina paše bujnijim ženama?

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Naša preporuka ženama s oblinama je da se ne trebaju nužno oblačiti u mračne boje ukoliko žele nešto u vedrim bojama. Da, crna nas čini tanjima i mršavijima, ali živjeti cijeli život u toj optičkoj varci nema veze s pameću. Ili recimo, zašto ne biste nosile vodoravne prugice? Još jedan mit koji se također da pobiti posebno ako ste jači u donjem dijelu, a slabiji u gornjem i zapravo vam tanke vodoravne prugice mogu poslužiti kao idealan balans. Ne, nećete tako izgledat još veće nego će vam bokovi izgledati manji.

Haljina koja prati liniju tijela? Dapače! Čemu se uvijek skrivati u lepršavim tunikama? Uz dobar odabir tkanine koji ne ističe sve negativnosti kao primjerice likra, rezultat može biti itekako dobar.

No, postavlja se pitanje što je to što pojedine kolege navodi da ne priznaju veličinu 40-42 kao normalne odnosno uobičajene. Snobizam? Ili možda nesposobnost? Veće obline zahtijevaju i drugačije krojeve. Nakon toliko revija i kolekcija odrađenih u veličini 36-38 izrada vam je manje-više u malom prstu. No priznajemo, za sve druge brojeve je potreban malo veći trud. Da, možda model haljine rezane pod grudima više na našoj klijentici ne stoji kako bi stajao jednoj vitkoj srednjoškolki. Ali je zato sad dobila prekrasnu haljinu koja joj perfektno stoji u struku i naglašava upravo ono što i treba naglasiti – uzak struk, a trbuh je skriven nevidljivim korzetom. Voilá! Model haljine je i dalje taj koji je zaželjela, prilagođen samo njoj. Po mjeri!  So what's the big deal? Uostalom, pitamo se, nije li bilo kojoj modnoj kući ili dizajneru interes - prodati?

Što je danas plus size?

Razmišljajući o svim onim putenim ljepoticama i velikim divama kao što su Sophia Loren ili Elizabeth Taylor dolazimo do zaključka kako su sve one zapravo po današnjim mjerilima plus size veličina. Danas se borimo sa velikim ekstremima mršavosti i pojam ljepote se u nazad nekoliko desetljeća drastično promijenio, ali ignoriranje i bahato omalovažavanje stvarnih žena nije na hvalu nikome od nas dizajnera, niti bilo koga drugog. Nemamo namjeru nikome držati lekciju, no just for the record naša draga klijentica je dobila prekrasnu haljinu u kojoj izgleda božanstveno i osmijeh od uha do uha, a mi zagrljaj, pusu i bakšiš. Plus size bakšiš! Do čitanja...

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0