Moda

Za izradu ovog jedinstvenog nakita potrebno je tri do četiri dana, a inspiriran je umjetničkim remek-djelima

  • Emajliranje je vještina koja zahtjeva strpljivost, precizan i stručan ručni rad te puno vremena za izradu jednog komada nakita
  • FREYWILLE kolekcije nakita oduzimaju dah spektakularnim koloritom, a slave i najljepše ljudske emocije kroz motive nadahnute remek-djelima velikana slikarstva poput Klimta, Moneta, Van Gogha, Hundertwassera, Gauguina i Muche
  • Najatraktivniji oblici nakita dolaze iz ekskluzivne i limitirane FREYWILLE 18kt&diamonds edicije kojoj su se nedavno pridružili novi oblici - prsten i naušnice Victoria

Na spomen pojma emajl nakit obično nije prva stvar na koju pomislimo, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Bilo da si u potrazi za savršenim nakitom za sebe ili želiš nekoga iznenaditi unikatnim komadima za nadolazeće blagdane, emajlirani nakit je idealan odabir. 

Kada biramo nakit nije nam važna samo vrhunska kvaliteta, nego i jedinstveni dizajn koji će upotpuniti svaku modnu kombinaciju. Za razliku od tradicionalnog nakita izrađenog samo od zlata ili srebra, nakit izrađen od emajla ili ukrašen njime nudi mogućnost igranja s bojama što ga čini idealnim za sve one koji nakitom žele izraziti svoju unikatnu osobnost. U svijetu luksuznog i dragocjenog nakita, umjetnička tehnika emajliranja je iznimno cijenjena te se smatra jednim od najizazovnijih načina za dekoriranje i/ili izradu nakita, no znaš li što je zapravo emajl i kako se koristi za ukrašavanje nakita?

 | Autor: Ante Odak Ante Odak

Emajliranje zahtijeva veliku stručnost, preciznost i puno iskustva

Emajliranje je drevna dekorativna tehnika koja datira još iz 13. stoljeća prije Krista gdje se emajl stapa s metalom i peče na iznimno visokim temperaturama. Što nakit od emajla ima više boja i razrađenih detalja, znači da se radi o složenijoj tehnici umjetničkog emajliranja. Sama metoda zahtjeva jako puno vremena, a uključuje suho prosijavanje finog staklenog praha pomiješanog s metalnim oksidima na površinu metala ili pak tzv. "mokro pakiranje" emajla u kanale na metalu. Nakon aplikacije, prah se zagrijava dok ne omekša i postane tekući, a zatim se ohlađen transformira u čvrstu i sjajnu masu. 

Za postizanje dubine boje i čarobnog sjaja, potrebno je višestruko ponoviti aplikaciju emajla uz niz pečenja u posebnoj peći. Kod kreiranja finog nakita uvijek se radi s tekućim emajlom. Dakle, tehnika umjetničkog emajliranja je ujedno i složeni tehnički proces koji zahtjeva razumijevanje točaka tališta i osjetljivost materijala u peći, a to se stječe isključivo dugogodišnjom edukacijom i praksom. Sve to su razlozi zašto se danas tek nekoliko umjetnika u cijelom svijetu bavi umjetničkim emajliranjem i njegovom primjenom u izradi dragocjenog nakita.

FREYWILLE tehnika emajliranja spaja 18kt zlatni prah s pečenim emajlom

U suvremenom umjetničkom emajliranju jedan od najpoznatijih brendova koji se u potpunosti specijalizirao za izradu finog nakita od emajla je austrijski FREYWILLE. Autentična FREYWILLE tehnika emajliranja podrazumijeva inovativnu i posve novu metodu fuzije 18kt zlatnog praha s pečenim emajlom čime se dobiva iznimna postojanost i sjaj svakog komada nakita. Za izradu jednog komada FREYWILLE nakita potrebno je tri do četiri dana, a podrazumijeva više od 100 pojedinačnih koraka preciznog i strpljivog ručnog rada.

 | Autor: Ante Odak Ante Odak

FREYWILLE kolekcije nakita oduzimaju dah spektakularnim koloritom, a slave i najljepše ljudske emocije kroz motive nadahnute remek-djelima velikana slikarstva poput Klimta, Moneta, Van Gogha, Hundertwassera, Gauguina i Muche. Ono što je jedinstveno za FREYWILLE, a nedostižno za mnoge koji se bave izradom finog nakita od emajla je upravo beskonačan kolorit na svakom komadu nakita što ga čini jedinstvenim te idealnim poklonom ili dodatkom tvojoj kolekciji nakita. 

Najatraktivniji oblici nakita dolaze iz ekskluzivne i limitirane FREYWILLE 18kt&diamonds edicije

Osim što je svaki komad FREYWILLE 18kt&diamonds edicije upečatljivi dodatak modnoj kombinaciji, ujedno je i unikatna umjetnička minijatura sa svojim serijskim brojem pa ima i kolekcionarsku vrijednost. Nedavno su se toj ediciji FREYWILLE nakita pridružili novi oblici - prsten i naušnice Victoria. Victoria set je kreiran za snažnu ženu koja je svjesna svojih vrijednosti i teži ostvarenju svojih snova. Sinonim je moći i elegancije utjelovljene kroz dragocjeni umjetnički emajl i čisto 18 karatno zlato.

Središnji dio fluidne kompozicije Victoria naušnica čini upečatljivi cabochon od pečenog emajla s ručno oslikanim bajkovitim motivima, a lebdi na profinjenoj zlatnoj igli sinkopiranog ritma koja je okrunjena najljepšim dijamantom.

 | Autor: Ante Odak Ante Odak

Victoria prsten oduševljava jednostavnošću i čistoćom dizajna. Iznimno je ugodan za nošenje i privlači pogled tajnovitom vezom koji spaja dekorativni cabochon ukrašen živopisno oslikanim emajlom sa sjajnim dijamantom. Ova harmonična kompozicija zrači šarmom i elegancijom, te čini Victoria prsten vječnim klasikom koji ćeš rado nositi u svakoj prilici kada se želiš osjećati posebno.

Editorial inspiriran FREYWILLE prstenom i naušnicama Victoria uhvatio je svojim objektivom talentirani Ante Odak, a pripadaju mu i zasluge za kreativno vodstvo. Styling potpisuje Ivana Pavić, šminku Simona Antonović, kosu salon Glamour, a u ulozi modela je predivna Emma Galogaza.

Više informacija o FREYWILLE nakitu pronađi u online butiku na http://shop.freywille.com/hr/  ili posjeti FREYWILLE butik u Zagrebu, Preradovićeva 2.

 

Photo: None

Komentari 0