Moda
Donje rublje više se ne skriva - postalo je dio outfita

Donje rublje više se ne skriva - postalo je dio outfita

Mnogim ženama najdraži dio donjeg rublja - grudnjak, više se ne skriva ispod slojeva odjeće. Samim time je postao važan dio modnog izričaja, a mogli bi reći kako je za sve zaslužan Jean Paul Gaultier.

Puno toga se promijenilo od 1907. godine kada je Vogue reklamirao grudnjak koji je donekle nalik današnjem. Francuskinja Herminie Cadolle je 1889. razrezala korzet na dva dijela. Zatim je na tržište lansirala zasebno steznik za struk, a posebno grudnjak. Izum je patentirala i predstavila na Velikoj svjetskoj izložbi. 

Od tada pa sve do 90-ih nije bilo drastičnih izmjena u izgledu grudnjaka. Mijenjali su se materijal, košarice i naramenice, ali ne i njegova namjena. Grudnjak je prešao u sasvim novu dimenziju odijevanja kada je Madonna na svojoj turneji Blond Ambition šokirala šiljastim grudnjakom Jean-Paula Gaultiera

Francuski modni dizajner kreirao je grudnjak, ali i niz kostima za kontroveznu turneju i mnoge druge Madonnine nastupe. 

Time je pokrenuta revolucija u dizajniranju grudnjaka, a mnoge zvijezde počele su ga nositi kao važan dio odjevnih kombinacija. Rihanna i Lady Gaga su samo neke od njih.

 

A post shared by xoxo, Joanne (@ladygaga) on

Iako je prošlo više od 20 godina od Madonnine turneje i pojave šiljastog grudnjaka, mnogi su još uvijek šokirani novim kreacijama dizajnera u čijem fokusu je grudnjak. Ipak, sve više se postavlja pitanje zašto bi nešto tako lijepo dizajnirano trebalo ostati skriveno.

Kako raskošni detalji mogu doći do izražaja, vidljivo je i u novoj Lisca Selection kolekciji za proljeće/ljeto 2017. Cvjetni detalji i ukrasi pojavljuju se na različitim mjestima, i na naramenicama i stražnjim dijelovima. 

 

Photo: Lisca

Komentari 0