Moda
1/13

Dolelujajte do proljeća u resicama na suknjama, cipelama, jaknama...

Svoj povratak na piste od davnih sedamdesetih započele su prije godinu dana kada su se našle na ponekim dizajnerskim komadima

Ponekad se lako zapitati kako neke stvari postanu moderne jer da nas je netko pitao možemo li zamisliti da hodamo gradom odjevene kao kauboj s Divljeg zapada, sigurno bismo rekle kako nema šanse. No kad dizajneri nanjuše trend, a street style zvijezde ga isfuraju u svakodnevnim modnim kombinacijama, ostatku modnog krda ne preostaje ništa doli da slijedi. Tako su svoj put do naše garderobe pronašle i resice, nekoć rezervirane za kožnate jakne američkih kauboja i dijelom južnoameričkih gauchosa. Svoj povratka na piste (zadnji put su bile popularne u sedamdesetima, što je svakako dobro znati ako imate mamu ili tetu koja je tad slijedila trendove) polako su počele prije godinu dana . tu i tamo se pojavljujući na dizajnerskim komadima. Torba s resicama, cipele s resastim detaljima, rub veste - ovo sve bili su tek početni koraci modne dominacije. A rese ovom sezonom itekako vladaju, što su najavili brojni dizajneri, high street brendovi, ali i urbane trendseterice na ulicama.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Možda najupečatljiviji komad (i još najpoželjniji među fashionisticama sad su već obožavane Altuzzarine sandale Wild Thing, koje čupavim meterijalom doista podsjećaju na otkačena čudovišta, no resice nisu stale tu - "pencil" suknje, ukrasi na jaknama, potpuno resaste haljine koje bi lako mogle pronaći mjesto u dvadesetim godinama prošlog stoljeća: ova groznica definitivno je na vrhuncu. No kako bi ipak pokušali izvući što više iz ovog motiva, dizajneri su igrali itekako mudro - da, resice je zapravo lako našiti svugdje, no igranje s teksturama, širinama i materijalima otvorilo je cijeli novi svijet. Dizajneri iza brenda Proenza Schouler svoje tematske komade inspirirane ribama okitili su resicama na haljinama i cipelama, Sally LaPonte oduševila je suknjama s najtanjim resicama koje podsjećaju na tanke zastore, dok je Edun svoje resice zadržao na samo jednom dijelu siluete. Marchesa i Burberry pobrinuli su se da i prva liga dizajnera ima što ponuditi svojim klijenticama koje su ljubiteljice retro detalja, a možda najbolji posao odradila je Nina Ricci, koja je resice hrabro stavila na kapute - ako razmišljate o "statement" komadu, ovo je doista pravi odabir.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

No pitate li zvijezde, za njih postoji samo jedan točan odgovor - još jednom je Balmain, pariški brend iza kojeg stoji mladi Olivier Rousteing, pronašao savršen način kako natjerati djevojke diljem svijeta da ginu za njegovim dizajnom. Pripijeno, u otkačenim bojama i voluminozno od količine tankih niti koje čine možda najpoželjniji komad sezone - resastu bundu, recepte je koji se još jedanput pokazao nepogrešivim. I dok je Balmain prihvatio ultramoderan pristup, neki dizajneri zaključili su da je najbolje držati se provjerenih metoda. Resice na jaknama od brušene kože zasebno možda izgledaju kao prilično velik zalogaj, čak i za najveću fashionisticu, no pomnim kombiniranjem moguće je postići pravi "wow" efekt - najbitnije je da uvijek imate na umu da resice nikad, ali nikad nisu ozbiljan komad odjeće.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Kad slažete outfite, dopustite si igre printevima, krojevima i detaljima - no nemojte pretjerivati - jedan resasti komad sasvim je dovoljan. Za šetnje gradom neka to budu moderne gležnjače ili torbica, dog za večernje izlaske slobodno koketirajte s haljinama - jedna prednost resica je što fantastično izgledaju kad ste u pokretu, pogotovo na plesnom podiju. I čuvajte se provjernih rekreacija trenda: resice nam možda dolaze iz sedamdesetih, no kombinirate li ih s hlačama s trapez nogavicama i nekim "oversized" šeširom, lako biste mogli izgledati ne samo kao da ste izgubljeni u modnim trendovima nego i u vremenu.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0