Moda
Divlje mačke poharale su ulice: Nosi se leopard print Divlje mačke poharale su ulice: Nosi se leopard print Divlje mačke poharale su ulice: Nosi se leopard print Divlje mačke poharale su ulice: Nosi se leopard print

Divlje mačke poharale su ulice: Nosi se leopard print

Dok životinjama služi kako bi se stopile s prirodom, fashionistice leopard uzorak nose da bi se isticale u masi...

Kada, prema mnogima, najkičastiji uzorak odjednom postane klasik ili basic (hrabar naziv!), onda sve što ste znali o životinjskim uzorcima pada u vodu. Leopard je vjerojatno jedna od najpoznatijih animal printeva koji ili volite ili mrzite. Dizajneri ranog 20. stoljeća koristili su pravo leopardovo krzno kako bi dizajnirali predivne kapute i modne detalje, sve do šezdesetih. Tu priča dobiva dramatičan zaplet kada je dizajner Oleg Cassini izradio predivan kaput za tadašnju prvu damu Jackie Kennedy oko 1961. godine. Kako to obično biva, žene su poludjele za kaputom i u svom ormaru poželjele baš takav. U to vrijeme broj leoparda u svijetu dramatično je pao, a od tada su se brojni dizajneri okrenuli umjetnom krznu kako bi zaštitili životinje.

 

Pravo ili umjetno, na vama je odabir, ali kako govorimo o životinjskom printu, on se obično nalazi na modnim detaljima i jaknicama, pa je “umjetan” odabir jedini način. Knjiga s početka 2000-ih “Vintage Style” kaže kako leopardov uzorak u nama budi osjećaj moći i luksuza. Zašto? Autorice Tiffany Dubin i Ann E. Berman napisale su da su nam mozgovi “izdresirani” da određene životinje smatramo opasnima, a tu im moć želimo oteti noseći njihovu kožu. To je poput lova na plijen. I dok se upravo te životinje uz pomoć ovakva krzna kamufliraju u prirodi kako bi lakše lovile, trendseterice ga koriste kako bi se isticale u masi. Urednica japanskog Voguea Anna Dello Russo poznata je po upečatljivu stilu.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Anna je jedan od svojih neobično jednobojnih stylinga “začinila” svjetlucavom jaknom u, pogađate, leopard uzorku. Nisu samo poznate fashionistice leopard uzorak vratile na ulice. I dizajneri su se potrudili da ožive omiljeni životinjski uzorak. U svom pomalo kičastom stilu Moschino kombinira čupave kratke leopard bunde s lancima, kožom i velikim logom, a odmjereni Dries Van Noten zna da će dame prvo poludjeti za dobrim modnim detaljima. Zato su u posljednju kolekicju uvrstili i odlične leopard torbice sa zlatnim detaljima. Iako više od jednog leopard komada zvuči kao modna katastrofa, ova je modna kuća dokazala kako takva torbica u kombinaciji s hlačama istog uzorka može izgledati odlično čak i u paru s mrežom bisera (?!) . Ako svjetske modne piste odobravaju ovako nešto ovakvo, onda znate da ne možete prozvati kičastim nekog što je u leopardu od glave do pete. No želite li biti nešto odmjereniji, leopard kombinirajte s metalik plisiranom suknjom i cool detaljima poput torbice ili naušnica.     

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija
Modna desetljeća kojima se uvijek vraćamo definitivno su sedamdesete, osamdesete i u zadnje vrijeme devedesete. Prva dva zapravo simboliziraju revoluciju u leopard printu jer su ga tada žene ponovno počele nositi, ali kao simbol moći više nego seksepila, kako je to bilo u prijašnjim desetljećima. Zvijezde poput Debbie Harry, Grace Jones i drugih ovaj su uzorak dovele na mainstream modnu scenu. No u posljednje je vrijeme imao i svojih padova. Bio je simbol kiča i neukusa. Sjetite se samo Peggy Bundy iz “Bračnih voda”. Njezine leopard tajice, uske bluze i marame oko glave danas su se pojavile u “haute couture” kolekcijama, a donedavno su ih smatrali najgorim neukusom. Nošenju ovog uzorka zapravo prilazi se s puno opreza. Časopis Forbes zato je ovom životinjskom uzorku posvetio i kolumnu pa su se upitali “Mogu li nositi leopard uzorak u uredu?”.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Ukratko, možete, samo pažljivo. Neka vam kao moda inspiracija posluži Burberry. Njihovu luksuzni baloneri dobili su maleni “update”, pa sada dolaze u varijanti s rukavima ukrašenim crno-smeđe-bijelim točkicama koje sačinjavaju ovaj hipnotizirajući uzorak. Kako ne bi sve bilo baš tako “dosadno”, ako uopće možemo upotrijebiti ovu riječ kada govorimo o ovom uzorku, pobrinuli su se u Givenchyju. Oni su ga sparili sa zmijskim printom na najchic način ikad. “Zmijska” suknja A-kroja do koljena i predimenzionirana jaknica leopard printa jesenski su look koji ćete odmah htjeti isprobati. I, ne, ne kažemo da se od ovog trenutka do kraja sezone morate uvući u životinjski uzorak i ne izlaziti iz njega sve dok ne postane prevruće za dlakave bundice, možete se “poslužiti” i modnim dodacima.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Naravno, možete zaboraviti na decentne detalje koje nitko neće primijetiti, a samo ćete se vi diviti pomno isplaniranom razlogu zašto ga nosite. Provjerite kakve je leopard torbice preporučio Louis Vuitton. Veliki kockasti modeli prošetali su modnom pistom i fashionistice ostavile bez riječi, a ovakve torbice dobro će doći i za vikend-putovanja. Nemojte i dalje provoditi jesen u “dosadnim” jesenskim bojama, razveselite se leopardom koji je ove sezone definitivno doživio veliki povratak i mi mu se veselimo sve do kraja zime, kada će i proljeće sa sobom donijeti neki novi životinjski trend.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Photo: ABACA/PIXSELL

Komentari 0