Moda
Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu 1/7

Cijeli svijet je baletna pozornica: "Zaplešite" u modnom ritmu

Sve je počelo na kazališnim daskama, a onda su u baletnim izdanjima "zaplesale" i street style zvijezde

Neviđeno zanimanje za izložbu “Orašar” u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt (možete je pogledati do 26. veljače 2017.), vječno rasprodane karte za istoimenu adventsku baletnu predstavu u HNK te street style ikone koje se kupaju u tilu, perju i puderastim tonovima dokaz su da je svijet prigrlio ovaj nježan stil. Mogli smo to i pretpostaviti kad su prije nekoliko godina suknje od tila zavladale high street dućanima jer ako je nešto simbol predivnih baletnih kombinacija, onda je to sigurno niz transparentnih slojeva.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Modni autori diljem svijeta, a i kod nas, napravili su pomak prema ovoj plesnoj kategoriji, postavili bež i ružičastu na pijedestal. Nakon toga, da bi nas zaveli potpuno, podmetnuli su nam baršunaste jakne bogate zlatnim vezom i - ljubav je rođena. Pali smo pod utjecaj. No nije priča još finalizirana jer danas ništa ne mora biti jednostavno iliti jednolično. Mnoge modne ikone, ali i one kojima je dosadno kombinirat će, na primjer, til suknju s traper jaknom. Sa zakovicama. Ili nježnu bluzu s kožnatim hlačama. A onda i s torbicama koje definiraju pankerske i grunge smjernice. Na taj način ovaj stil ulazi u izuzetno moderan film, zabavan i neočekivan.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Fantastična je ovdje i bundica, daje dozu glamura, osobito ako je životinjskog uzorka. Modni detalji također plešu balet - ove predstave izuzetna su kostimografska uprizorenja. Balerine plešu u svili, tilu, perju... najmekšim mogućim teksturama koje pokretu daju romantičnu potporu.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Oglavlja su im ukrašena poludragim kamenjem, cvijeće kao detalj djeluje kao pravo. Upravo iz te priče nastaju modni dodaci koje obožavamo - štikle su propupale, torbica izgleda poput velikog smaragda. Nakit podsjeća na dvorove i dame koje su se od jutra samo sređivale kako bi svoje bogatstvo pokazale u punom sjaju. Uostalom, to je jedna od modnih bajki, ovaj stil podsjeća nas ne samo na najljepši ples nego i na djetinjstvo i priče o princezama i kraljicama. Dostojan je svakog blagdana, ali i inače... Nije čudo da su vjenčanice kao velika varijanta baletne haljine, važna događanja ne prolaze bez barem jedne ovakve kreacije.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Ako niste puderasti tip, alternative su jednako lijepe - boja pistacija, ružičasta, plava poput sunčanog neba, blago zelena...

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0