Moda
Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka 1/9 Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka Brzo uskočite na modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka

Brzo uskočite u modni Orient Express: Nosi se dašak Istoka

Sićušni cvjetovi, minuciozni detalji, brokat, lepršave duge tkanine... sve to podsjeća na Istok i donosi dašak Orijenta.

Od japanskih printeva u koje se zaljubio Gucci, preko tzv. kinezerije u Pradinoj kolekciji, do delikatne svile kod Fendija, najnoviji trendovi za jesen/zimu pozivaju nas na Daleki istok, gdje tradicionalni orijentalni printevi dolaze sa zapadnjačkim štihom. Romantika u svom izvornom obliku zove se - Luisa Beccaria. Dizajnerica je još jedanput dokazala da je kraljica elegancije, a njezine prozirne haljine s cvjetićima ostavljaju bez daha.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Svjetlucavi brokat pravi je predstavnik Orijenta u modnom smislu. Teška svila, isprepletena zlatnim i srebrnim nitima, zavladala je pistama. Nije samo rezervirana za glamurozne haljine i kapute. Na reviji Driesa Van Notena plave hlače ukrašene srebrnim detaljima ono su što nam treba kako bismo preživjeli tmurnu jesen. Najpoznatije svjetske piste slažu se u jednoj stvari - brokat se ove godine vraća luksuzniji i bolji no ikad. Ovaj materijal potječe iz Bizantskog Carstva, nosili su ga u staroj Kini i Italiji, a danas ga trendseterice obožavaju jer je zvijezda večernjih i dnevnih izdanja. Osim brokata najpoznatije blogerice zaljubljene su i u kaftane, a s plaže su ih preselile na hladne jesenske ulice. Dugi modeli mijenjaju blejzere za prevrtljivog vremena.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Perzijski kaftan, dugi kaput širokih rukava, postao je popularan u 12. st. Nosila se i tzv. granatza. To je duga haljina podrijetlom iz Asirije, a obuću su činile sandale i cipele koje su bile ukrašene poput odjeće zlatnim vezom. Kako se svi ovi Orijentom inspirirani modeli najčešće rade u lepršavim komadima, nekad i nisu najpoželjniji odabir za jesen/zimu. No dizajneri su ih uspjeli napraviti u prihvatljivijem izdanju. Satenske bomberice s cvjetićima i detaljima koji podsjećaju na Daleki istok i ove su sezone najtraženiji model, a debeli kaputi nalik na kimona nosit će sve najveće fashionistice. Bluze i haljine od brokata izgledat će još glamuroznije i elegantnije u paru s krznom. Za ovo vam kao inspiracija može poslužiti Fendijeva kolekcija za ovu sezonu. Duga haljina u brončanoj boji s velikim cvjetovima kombinirana je uz dugi krzneni kaput u bijeloj i crvenoj.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija U print Orijenta zaljubila se i modna kuća Etro, čiju jaknu s krznom na kapuljači očekujemo vidjeti na brojnim poznatim damama, a slične modele uskoro u high street dućanima. Ako se još ne želite uvući u takve debele zimske jakne, predlažemo da odaberete rješenje s kojim apsolutno nikad nećete pogriješiti (naravno, ako to odradite dobro) - slojevito oblačenje. Košulje, džemperi, haljine na hlače, kimono, kaftan i preko još jaknica, sve to može dobro izgledati. Lekcije iz stila i slojevitog oblačenja u stilu Orijenta potražite na modnim blogovima, a trebate i zapamtiti da sve može izgledati dobro ako se nosi s pravim stavom. Spajanje nespojivog je prava vještina, pa zato samo vježbajte.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0