Moda
1/79

Britanske dizajnerice obilježile drugu večer

Druga večer Dreft Fashion Week Zagreba, koja se održala u četvrtak 21. studenog u zagrebačkom Hypo Centru, predstavila je pet revija, a samouvjereno su vladali strani gosti iz Londona, dizajnerica Georgia Harding i Kitty Joseph.

Georgia Harding, London

Čast otvaranja druge večeri pripala je dizajnerici iz Londona koja se po prvi put predstavila hrvatskoj publici. Predstavljena kolekcija za proljeće/ljeto 2014. ubraja se među najbolje, a osvojila je gledatelje svojim harmoničnim koloritom, geometrijskim linijama i 3D detaljima koji njenim kreacijama pružaju jedno posve drukčiju dimenziju.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Na prvu se predstavljene kreacije čine jednostavne, no pomnije promatranje otkriva detalje koji pokazuju promišljenost i kreativnost londonske dizajnerice. 3D poigravanje s materijalom oživljava kreacije i pruža im dinamičnost koja plijeni pozornost gledatelja. To je posebno istaknuto kod onih modela gdje dotični detalji izviruju, kao što je slučaj kod suknji i haljina.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Dominiraju oštrije geometrijske linije i strogi gornji dijelovi koji su ublaženi suknjama i haljinama A kroja. Od boja prevladavaju crna i bijela, a one su osvježene jarkom narančastom i decentnim printom koji svoju snagu otkriva tek na drugo promatranje.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Kralj i Krajina

Ana-Marija Kralj i Mirjam Krajina su možda mlade dizajnerice, no to se na modnoj pisti nije moglo osjetiti. Pobjednice Dreft Next Generation natječaja predstavile su svoju debitantsku kolekciju koja je bila vođena zadanom temom sensitive, no djevojke su uspjele u kreacije utkati i drsku i nešto opakiju notu. 

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL To je bilo vidljivo kroz lepršave materijale i nježne boje, dok se nešto mračnija crta osjetila kroz patente koji su vodeći detalj njihove prve kolekcije. Patent je u posljednje vrijeme postao veoma popularan kod hrvatskih dizajnera. Dio njih koristi ga veoma izravno, no Kralj i Krajina su odabrali decentniju verziju.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL To je bila izvrsna odluka jer upravo zbog toga taj grubi detalj se odlično stopio s ostatkom kolekcije. Nije ju u niti jednom modelu narušio nego je pružio tu grublju notu zbog koje je kolekcija u isto vrijeme elegantna, ženstvena i drska i seksipilna. Mlade dizajnerice pokazale su iznenađujuću zrelost u svojoj debitantskoj kolekciji. Izbjegle su početničke greške te modnoj publici predstavile kolekciju u kojoj su svi uživali te će se sjećati i kad se svijetla Dreft Fashion Week Zagreba ugase.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Zjena Glamočanin

Revije njihove kolegice Zjene publika će se također sjećati, no to ne znači u pretjerano pozitivnim smislu. Dubrovačka dizajnerica za inspiraciju je uzela sliku 'Blue nude 2' slikara Matissea, što se mogli vidjeti u odabiru boja, ali i detaljima u obliku odljeva dijelova slike u plastici.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Dotične detalje Zjena je koristila kao nakit te ga ukomponirala u svoje kreacije. Na pojedinim kreacijama oni vise, dok na drugima idu uz tijelo i prate žensku siluetu.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Dizajneri se često koriste performansima pri predstavljanju svoje kolekcije, no ta stavka je veoma škakljiva. Pomno promišljanje i jaka poveznica performansa, koja je gledateljima na prvu jasna, karakteriziraju uspjelu mješavinu. No, kad on zbunjuje gledatelja i odmiče pozornost od samih kreacija, onda je nepotreban i narušava prezentaciju. To se, nažalost, dogodilo Zjeni koja je publiku očigledno htjela isprovocirati strastvenim parom koji je na modnom pisti pušio, ljubio se, zavodio, ali i varao.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Zjena je svoju kolekciju nazvala 'Art to wear', želeći pri tome naglasiti kako je kreirala kolekciju koja sadržava umjetničku notu, no ipak je nosiva. No, to se ipak odnosi samo na malen dio kreacija jer na većini viđenih komada nije jasno vrijeme i mjesto gdje bi se oni mogli nositi.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Kitty Joseph, London

Uslijedila je revija gošće iz Londona čiji rad obožava i poznata pop pjevačica Lady Gaga. Ona je pokazala na koji način se dizajner može umjetnički izraziti, a ipak predstaviti nosive komade za koje točno znamo gdje i kad ćemo ih nositi.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Kitty obožava boje i uzorke koji njenim kolekcijama pružaju razigranu, veselu i pozitivnu notu. Kod njenih kreacija u prvom planu je možda šarenilo, no pozornost plijeni prvenstveno sam dizajn, konstrukcija i zanimljiva stilska rješenja.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Široki krojevi, izrazito visoki struk, ljetna pidžama odijela i sportske jaknice čine okosnicu nove kolekcije. Styling je razrađen do samih detalja zbog čega svaki izlaz djeluje skladno. Kitty odlično barata bojama i uzorcima. Unatoč tomu što je koristila pregršt njih, uspjela ih je spojiti u snažnu cjelinu koja drži pažnju gledatelja od prvog do zadnjeg izlaza.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Natalija Smogor

Hrvatska dizajnerica zatvorila je drugu večer Dreft Fashion Week Zagreba s večernjim haljinama s kojima je htjela na modnoj pisti predstaviti elegantnu kolekciju za posebne prigode. Naglasila je kako je htjela izbjeći kič i nepotrebni glamur te ponuditi svoju profinjenu viziju.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Dizajnerica je to uspjela s par komada koji su se isticali, no u ostatku kolekcije dominiraju prljavo ljubičasti saten i čipka zbog kojih se Natalija nije odmakla od prosječnih haljina koje viđamo već godinama na posebnim prigodama diljem Hrvatske.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Sa satenom je teško raditi ako je želja napraviti kolekciju koja je pretežito elegantna, profinjena, decentna i ženstvena. Male konstrukcijske pogreške i sitni detalji mogu preobratiti satensku haljinu u kič kreaciju koju viđamo na hrvatskim svadbama. Odabir boje također je bio škakljiv te nije išao u prilog Natalijinoj početnoj viziji.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije s druge večeri Dreft Fashion Week Zagreba...

Ovdje provjerite tko je od poznatih došao pogledati revije.

Photo: Borna Filić/Pixsell

Komentari 0