Moda

Blockbuster među izložbama: već sad se bookiraju karte za Coco Chanel izložbu

  • Veliko otvorenje izložbe 'Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto' je u rujnu, a ne samo zaljubljenici u brend već i svi koji vole modu karte već navelike bookiraju
  • Ovo je prva izložba u Velikoj Britaniji posvećena radu Coco Chanel i prikazat će stvaranje kuće Chanel te njezin utjecaj na način kako se žene odijevaju danas 
  • 50 raznih modela Chanel kostima, dio posvećem legendarnom parfemu Chanel N° 5, legendarna 2.55 torbica, prvi pariški butik iz 1910. samo su neki dijelovi izložbe
  • Pročitaj također: Chanelova cruise 2023/24 kolekcija više je nego zanimljiva, Barbie estetika se ušuljala u klasične lookove

Gabrielle Coco Chanel i njezin doprinos modi još će jednom dobiti svoje priznanje, na više nego značajnoj Chanelovoj izložbi u Victoria&Albert Museumu u rujnu ove godine. Izložba pod imenom 'Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto', retrospektiva je dizajneričine šest desetljeća duge karijere, a izložbu je kurirala pariška Palais Galliera. Ipak, londonski će muzej napraviti svoj zaokret u postavu, s rijetko viđenim komadima iz vlastite arhive.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ovo je prva izložba u Velikoj Britaniji posvećena radu Coco Chanel i prikazat će stvaranje kuće Chanel te utjecaje koji su dizajneričini radovi ostavili na modnu industriju i način kako se žene danas odijevaju. Parfemu Chanel N°5 i njegovom značaju bit će posvećen dobar dio izložbe, a da ne napominjemo ono što je očito: ne samo poklonici brenda Chanel, nego i svi koje moda iole zanima, u svoj su itinirer već stavili posjet londonskom V&A muzeju. Izložba se otvara 16. rujna, a prvi će je, tog jutra moći pogledati tek Victoria&Albert članovi.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Coco Chanel je preoblikovala odijevanje početkom 20. stoljeća revolucionarnim krojevima koji su prednost nad tradicijom davali udobnosti. Njezina Chanel 2.55, najpoznatija torba kuće Chanel, bila je prva mainstream torba za rame, i krcata praktičnim detaljima, od srednjeg pretinca namijenjenog za pohranjivanje ruževa do diskretne unutrašnjosti s patentnim zatvaračem za skrivanje ljubavnih pisama. Čak je i remen s lancem inspiriran malim utezima koje je Chanel koristila kako bi svojim jaknama od buklea dala besprijekoran završetak.

Coco Chanel | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ova prva britanska izložba posvećena radu Coco Chanel otkrit će i kako je stvorila modnu kuću te kako je njezin prepoznatljivi dizajn utjecao ne samo na žensku modu tog doba nego kako je oblikovao i ono što nosimo danas. I... Jesi li znala da je Chanel i danas najomiljenija modna kuća?

Možda vas zanima Neizbrisiv trag velike modne kraljice: Čemu nas je sve naučila slavna Coco Chanel Rubrika Moda Moda

Izložba će se sastojati od 10 cjelina koje će obuhvaćati razdoblje od otvaranje prvog Cocoinog prvog pariškog butika 1910. do predstavljanja njezine posljednje Chanel kolekcije 1971. godine. Više od 200 modela bit će izloženo u londonskom muzeju, uz nakit, modne dodatke, kozmetiku i parfeme. Na retrospektivnoj će se izložbi također moći vidjeti i jedan od najranijih sačuvanih Chanelovih dizajna iz 1916. pa sve do kostima za produkciju Ruskog baleta iz 1924. 'Le Train Bleu' i komada koje su nosile hollywoodske legende, zvijezde Lauren Bacall i Marlene Dietrich.

 | Autor: Chanel Chanel

Drugi dijelovi izložbe, pak, bit će posvećeni Chanelu br. 5 i njegovom utjecaju, zatim zatvaranju kuće tijekom Drugog svjetskog rata, pa vječnom Chanel kostimu s više od 50 raznih modela, kao i nakitu brenda. Britanski postav (to je onaj twist) prikazat će i ljubav Coco Chanel prema britanskoj kulturi, o čemu svjedoči njezino postavljanje tvida kao prepoznatljivog materijala Chanel brenda.

 | Autor: Chanel Chanel

Izložba se otvara 16. rujna i ostaje otvorena do 25. veljače 2024., a karte se mogu bookirati već sada na web stranivi V&A Museuna. Cijena je 24 funte što je otprilike 28 eura. 

Photo: Chanel

Komentari 0