Moda

8 trikova kako u šopingu trošiti manje, a izgledati bolje

Nije točno da ti svaka kupnja odjeće treba zadavati glavobolje jer si previše potrošila - pomoću samo nekoliko trikova možeš naučiti kako uštedjeti u šopingu!

Nerijetko nam se događa da se u šopingu previše opustimo i "ispeglamo" kartice više nego što smo trebale, a i planirale. Sigurne smo kako se i tebi sigurno često događa da kupiš hrpu stvari koje ti zapravo ne trebaju i koje ne odgovaraju tvom stilu. Kako bi to izbjegla, trebaš usvojiti nekoliko osnovnih pravila i trikova za pemetnu kupnju. Vjeruj nam, puno ćeš manje bespotrebno trošiti!

Možda vas zanima "Pravilo tri dana" pomoći će ti da manje trošiš (i budeš bogatija) Rubrika Life&style Life&style

1. Pravilo "75 - 25"

Ne znamo jesi li već čula za ovo pravilo, ali uistinu je dobro. I pomaže u štednji novca prilikom šopinga. Pravilo se odnosi na omjer garderobe u tvom ormaru, a nalaže da 75 posto odjeće bude neutralnih tonova, crne, bijele ili sive (ne)boje, dok, s druge strane, 25 posto treba biti odjeća u živim bojama. Isto vrijedi i s modnim detaljima, dakle 75 posto klasičnih, a samo 25 posto upečatljivih i neobičnih komada. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

2. Ostani vjerna svom stilu

Ako ugledaš traperice koje u potpunosti odgovaraju tvom stilu, odmah ih zgrabi! No, ako vidiš, primjerice, trapez hlače koje se nikako ne uklapaju u tvoj stil (ali se nose), ne vidimo razlog da ih kupiš. Vrlo vjerojatno ih nikada nećeš nositi, a razlog će biti isti - to jednostavno nisam ja! Prema tome, nemoj imati bespotrebne modne izlete ako nisi sigurna da ćeš nešto moći uklopiti u svoj stil. Ponekad je dobro malo eksperimentirati, ali u onih 25 posto. 

3. Pripremi se za isprobavanje odjeće

Kad unaprijed znaš da ćeš ići u šoping, trebaš se prigodno i odjenuti. Prvenstveno, fokusiraj se na donje rublje. Crveni grudnjak neće baš dobro izgledati ispod poluprozirne bijele bluze. Prema tome, odaberi donje rublje u boji koži koje će pristajati uz doslovno sve. Tako ćeš napraviti pravi odabir. Osim toga, šoping je neka vrsta tjelesne aktivnosti pa ti svakako predlažemo tenisice, a i neku udobnu odjeću.

4. Nemoj sve vjerovati prodavačima

Raširit će se nakon nekoliko nošenja (cipele), omiljena je i najčešća rečenica svakog prodavača obuće. No, to u praksi veoma često nije baš tako. Ono što želimo reći jest da ne uvažavaš baš sve savjete prodavača. Imaj na umu da je njihov posao na kraju krajeva prodati proizvod, ma kakav on bio. Osluškuj sebe i uvjeri se da su ti cipele doista udobne i da ćeš ih nositi. Ako ti "ne sjednu" već na prvu, teško da će ti ikada poslije. I u ovom slučaju trebaš razmišljati racionalno.

 | Autor: Getty Images Getty Images

5. Prvo se uvjeri da ti nešto pristaje 

Ugledala si na polici fenomenalnu suknju i ima baš tvoja veličina? Ali zatvarač baš i ne ide do kraja. A veći broj ti "pleše" oko bokova? To znači samo jedno - taj model definitivno ne odgovara tvom tijelu. Koliko god ti to bilo teško prihvatiti, u tom slučaju trebaš jednostavno odustati od stvari u koju si se zaljubila na vješalici. Bolje da uštediš taj novac nego da čeka bolje dane "zakopana" u ormaru, zar ne?

6. Princip "trošak po nošenju"

Ovo nije ništa drugo nego računanje. Dakle, poanta je u tome da izračunaš koliko bi te stajalo svako nošenje određenog komada garderobe. Primjerice, kupiš li kaput za 600 kuna i nosiš li ga najmanje 50 puta, svako nošenje koštalo bi te 12 kuna. Odabereš li duplo skuplji kaput po cijeni od 1200 kuna, nošenje bi te stajalo 24 kune. Onda, sada kada si se upoznala s "trošak po nošenju" principom, želiš li izdvojiti 12 ili 24 kune za jedno nošenje? 

7. Online filtrirana kupovina

Tražiš novu haljinu? U trgovinama nam često puno toga promakne zbog gužve na policama pa je online kupovina savršen izbor. I to pametna online trgovina! Gotovo svi internetski dućani imaju opciju filtriranog pretraživanja pa si možeš pojednostaviti kupovinu. Želiš li, na primjer, kratku haljinu dugih rukava u crnoj boji, u nekoliko jednostavnih koraka možeš prilagoditi svoje pretraživanje i pregledavati samo haljine kakve tražiš. To je genijalno iz dva razloga - ne moraš bespotrebno pregledavati "more" proizvoda i kupit ćeš samo ono što tražiš i trebaš. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Možda vas zanima 7 znakova da si ovisna o šopingiranju Rubrika Life&style Life&style

8. Fotografije kao primjeri

Isto kao što kod frizera (gotovo sve mi) nosimo fotke koje nam služe kao primjeri za frizuru, možemo ponijeti primjere stajlinga i u shopping. I u tome doista nema ništa loše. Tako ćeš se osigurati da si kupila ono što ti se uistinu svidjelo i što si tražila. Naravno, sumnjamo da ćeš nositi isprintanu fotku sa sobom, ali screenshot uvijek možeš napraviti! 

Photo: Getty Images

Komentari 0