Life&style

7 znakova da si ovisna o šopingiranju

Novčanik ti je prazan, a ormar pun? Hm, možda nisi svjesna da imaš ozbiljan problem…

Željela si otići u grad s prijateljicom na kavu, a vratila si se kući s dvije pune vrećice svega i svačega? Svako jutro si jadna jer nemaš što odjenuti? Zvuči poznato? Onda obavezno moraš čitati dalje! Donosimo još neke znakove ovisnosti o kupovini – ako se vidiš u njima, moguće je da si ovisna o šopingu – a to znači da bi morala pod hitno promijeniti svoje navike kupovanja! 

1. Stalne isprike 

Nakon svake kupovine imaš tisuće isprika i objašnjenja zašto ti treba baš taj komad odjeće koji si kupila. Ponekad je to zbog vremenskih prilika, drugi puta je to neka važna prezentacija u uredu ili pak rođendan tvoje mačke. Svaku prigodu koristiš za kupovinu novog outfita. 

2. Pola odjeće ima još etiketu na sebi 

Treba ti to, ovo i još samo ono. A onda to ni ne odjeneš. Pola stvari u ormaru ima još etiketu s cijenom. Trebala bi se zamisliti…

3. Kad čuješ riječ „rasprodaja“, srce ti počne brže lupati 

Ništa te ne može više usrećiti od znaka popusta u tvojoj omiljenoj trgovini. Ne kupuješ zato jer nešto trebaš, nego zato jer je jeftinije – a to se ne smije propustiti. 

4. Novčanik i torbica krcati su računima 

Posvuda u torbicama te po stanu pronalaziš račune iz raznih trgovina. Mogla bi napraviti tapete od silnih papirića…
 

5. Bolje se osjećaš kad ideš šopingirati 

Kupovina te usrećuje. Ako te netko pita za hobi, kupovina je kod tebe na prvom mjestu. Kad kupiš novu bluzu sjajiš od sreće i ne možeš zamisliti ništa ljepše od toga. 

6. Na kraju mjeseca nemaš ni lipe 

Svaki mjesec ista priča: tvoj račun je prazan, ali ormar je prilično pun. Svjesna si da se moraš malo suzdržavati. Ali tada si toliko u stresu da jednostavno moraš ići nešto kupiti – kako bi se osjećala puno bolje. 

7. Prodavačice te zovu po imenu 

To je znak da u nekim trgovinama provodiš previše vremena! ako prodavačice znaju kako se zoveš, tvoje brojeve odjeće i obuće – definitivno se moraš zabrinuti. 
 

Ovisnost o kupovini ne treba podcijeniti. Taj poriv često može dovesti do mentalnih problema i depresije. Za vrijeme kupovine oslobađaju se hormoni sreće, pa se trenutačno osjećaš bolje. Međutim, to je vražji krug – iz kojeg je, nažalost, ponekad moguće izići tek uz stručnu pomoć. 

Photo: None

Komentari 0