Moda

8 aktualnih trendova poslalo je jasnu poruku - ponovno je u modi sve što se nosilo u 2010-ima

  • Modni stručnjaci već su sada sigurni da znaju koji će biti najveći modni trendovi u godini koja je pred nama
  • Nakon 2023. u kojoj smo svjedočili povratku mnogih Y2K komada, u 2024. mogli bismo gledati nešto više onih koji su uslijedili nakon njih, točnije onih koji su obilježili 2010-e
  • Velike većine ih se jako dobro sjećamo, a velika je šansa i da nam pokoji zaostali komad iz tog vremena još uvijek čuči negdje na dnu ormara

Nova godina možda je tek započela, no modni stručnjaci već su sada sigurni da znaju kako će njezini modni obrisi izgledati. Neki aktualni i budući trendovi samo su nastavak priče iz prethodnih mjeseci pa će tako crvena još neko vrijeme suvereno vladati nad ostalim bojama, a prilikom biranja svakog stylinga još uvijek ćemo prednost dati svim onim komadima koji odišu tihim luksuzom. 

No, neke se stvari i mijenjaju pa bismo tako nakon 2023. u kojoj smo svjedočili povratku mnogih Y2K komada u 2024. mogli gledati nešto više onih koji su uslijedili nakon njih, točnije onih koji su obilježili 2010-e. Budući da nisu bile baš toliko davno kao recimo 80-e ili 90-e, još uvijek ih se vrlo dobro sjećamo, a velika je šansa i da nam pokoji zaostali komad iz tog vremena još uvijek čuči negdje na dnu ormara. 

Ono što je uistinu definiralo spomenuto desetljeće je to da se ljudi nisu bojali eksperimentirati pa smo se tako u tih desetak godina nagledali doista svega - od legendarnih Lita čizama s platformom Jeffreya Campbella, majica peplum kroja i ružnih tenisica koje izgledaju kao da smo ih ukrali tati do torbi koje su u potpunosti bile prekrivene logotipom i dobrih starih šilterica. 

Možda vas zanima Prije ere uggsica i Inuikii čizama, zima je bila nezamislive bez timbi. Ove su se godine vratile pod svjetla reflektora Rubrika Moda Moda

A dok se jedni vesele povratku nekih omiljenih trendova, ima i onih koje pomisao na povratak 2010-ih užasava. No, i za njih imamo dobru vijest - 2010-e se vraćaju, ali komadi koji su ih obilježili ovoga puta stižu u novom, svježijem i puno šarmantnijem ruhu. A evo kojima modni znalci u ovoj godini predviđaju najsvjetliju budućnost!

Crop topovi

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber Foto: Instagram @haileybieber

Iako su ovakvi topići bili popularni i u desetljećima prije, i zapravo nikada ni nisu u potpunosti nestali, tek su tijekom 2010-ih postali mainstream. Ovakvi komadi zahtijevaju pravu prigodu i styling da bi funkcionirali, no zato ih, kada su posloženi kako treba, malo što može nadmašiti. Bilo da ih volimo kombinirati s trapericama s niskim strukom ili pak s hlačama visokog struka, sigurno je tek da ih se nećemo tako skoro riješiti. 

Ogrlice sa srce privjescima

 | Autor: Instagram @jlo Instagram @jlo Foto: Instagram @jlo

Statement ogrlice općenito su bile jedan od vodećih trendova 2010-ih, a iako je malo vjerojatno da će dosegnuti istu razinu popularnosti u mjesecima koji su pred nama, svjedočit ćemo povratku jednog konkretnog modela - ogrlice s privjeskom u obliku srca. Ovaj slatki trend nekoć je bio favorit gotovo svake slavne ljepotice, a i ove će godine biti dražestan dodatak svakoj kombinaciji. 

Skinny jeans

 | Autor: Instagram @chrissyteigen Instagram @chrissyteigen Foto: Instagram @chrissyteigen

Možda pripijene traperice nisu nikada u potpunosti nestale s modne scene, no posljednjih smo mjeseci svakako svjedočili sve većem rastu popularnosti širokih nogavica, a na sreću svih onih kojima su traperice koje zaustavljaju cirkulaciju nedostajale i žalost svih onih koji bi najradije da se nikada ni nisu dogodile, vrlo je vjerojatno da nas čeka njihov veliki povratak. Doduše, ovoga ćemo ih puta stilizirati nešto drugačije i puno uglađenije pa će se umjesto uz široke majice i chelsea čizmice nositi uz košulje, mokasine i sakoe. 

Luksuzne trenirke

 | Autor: Instagram @alo Instagram @alo Foto: Instagram @alo

Koliko god se voljeli dotjerivati za izlaske, vjerojatno ćemo se svi složiti da ništa ne može nadmašiti odjećaj udobnosti koji pruža ugodna i ležerna odjeća kao što su trenirke. Upravo će one ponovno biti jedan od vodećih trendova, no ovoga će puta odisati luksuzom te biti izrađene od finih i kvalitetnih materijala. Zapravo, možda je prikladnije reći da će se nositi luksuzni ležerni kompleti nego klasične trenirke. 

Možda vas zanima 2024. će obilježiti estetika nekih minulih vremena: Ovo je 5 najvećih vintage modnih trendova Rubrika Moda Moda

Šilterice 

 | Autor: Instagram @gigihadid Instagram @gigihadid Foto: Instagram @gigihadid

Šilterice s velikim obodom s kakvima se proslavio Obey bile su veliki hit u 2010-ima, a zasad će još neko vrijeme zasigurno i ostati u prošlosti. No, zato će se u modu ponovno vratiti klasične šilterice - idealan dodatak za sve one dane kada nismo zadovoljni frizurom i samo je želimo zakamuflirati, a odlično će prolaziti i kao dio ležernih, ali i streetwear chic kombinacija. 

Upadljivi logotipovi

 | Autor: Instagram @badgalriri Instagram @badgalriri Foto: Instagram @badgalriri

Dizajnerski komadi su se 2010-ih nerijetko svodili na glasne logotipove kojima je očiti cilj bio svima oko nas dati do znanja da smo  potrošili izdašnu svotu da bismo određeni komad nosili. Za razliku od tihog luksuza koji je od logotipova bježao kao vrag od tamjana, ove bismo godine ponovno logotipove mogli gledati posvuda, a bit će zanimljivo vidjeti kako će brendovi ovoga puta interpretirati ovaj veliki trend 2010-ih.

Peplum

 | Autor: Instagram @sydney_sweeney Instagram @sydney_sweeney Foto: Instagram @sydney_sweeney

Do dana današnjega nam nije jasno zbog čega je peplum nekima toliko mrzak, budući da ženstvenim oblinama laska kao malo koji kroj, no na našu radost i ovaj će se veliki trend iz 2010-ih vratiti u velikom stilu - pomalo kontradiktorno, suptilniji no ikad. I dalje će zadržati dozu dramatičnosti, ali na puno profinjeniji način. Ako se nas pita, savršena kombinacija! 

Štreberske tenisice

 | Autor: Instagram @sofijamilo Instagram @sofijamilo Foto: Instagram @sofijamilo

Onako na prvu, na pamet nam padaju old school New Balance modeli, no lista kandidata koje bismo mogli podvesti pod ovaj opis zapravo je poprilično dugačka, a na njoj su svi oni modeli koji izgledaju kao sušta suprotnost svemu što smo posljednjih godina percipirali kao privlačno. To su sve one tenisice koje, kada ih vidimo, pomislimo postoji li itko tko bi ih kupio, a u narednim će ih mjesecima, čini se, kupovati mnogi. S pozitivne strane, barem možemo biti sigurni da su super udobne.

Photo: Instagram @sofiarichiegrainge

Komentari 0