Moda

7 modnih pravila generacije Z: Ili ih pratiš ili ih stvaraš

  • Nikada do sada nije postojala generacija koja je imala tako jedinstven pristup modi
  • Generacija Z inspiraciju crpi iz prošlosti, održivosti, ali najviše od svega autentičnosti
  • Funkcionalna moda postala je okosnica stila, a nikada prije nije ovako dobro izgledala

 

Modni trendovi generacije Z karakterizirani su eklektičnom mješavinom utjecaja, u rasponu od nostalgičnih komada do održivosti i rodne inkluzivnosti. Ova generacija prihvaća modu kao sredstvo osobnog osnaživanja, koristeći odjeću i dodatke kao alate za izražavanje svoje individualnosti i izazivanje društvenih normi. Zato je gen Z moda tako specifična, jer nadilazi same modne kombinacije i pretvara se više u koncept ili čak filozofiju. A koja su to modna pravila kojih se većina pripadnika ove jedinstvene generacije drži? Pročitaj u nastavku. 

Zaboravi na neudobnu odjeću i obuću

Izreka da se za ljepotu treba trpjeti ne postoji u gen Z rječniku. Za njih moda treba biti udobna, odjeća koju nose treba im pomoći pokazati svoju osobnost i uvjerenja, ali ne pod cijenu neugode. To, naravno, ne znači da će svaki dan oblačiti samo trenirke i pidžame (što nije isključeno da će biti dio outfita), ali isto tako će birati primjerice modele tenisica koje su udobne, a istovremeno trendi. 

 | Autor: missMIND missMIND

Odjeća služi da razveselimo sebe, a ne druge

Zadnje što gen Z-jevci žele je odijevati se za druge. Svaka krpica koju stave na sebe tu je zbog njih samih, da se svidi upravo njima i ne zanima ih što će im drugi reći na to. Upravo zato odjeća i modni dodaci postaju tako neodoljivo udobni. 

Trendovi su zanimljivi, ali autentičnost je prioritet

Ne možemo reći da gen Z moda nema neke zaštitne komade kao što su široke traperice, mašnice ili tenisice koje su nekada nosili samo očevi, no možemo primijetiti da sve ove komade nose na sebi poseban način. Zato i možemo reći da je moda generacije Z više koncept nego neki određeni komad jer čak i one najpopularnije krpice mogu prilagoditi svom jedinstvenom stilu. 

 | Autor: missMIND missMIND

Najbolja moda je održiva moda

Dok su se prijašnje generacije sve više okretale brzoj modi koja im je omogućila da po pristupačnim cijenama nose sve više trendi komada, generacija Z shvaća koliko su takvi odabiri štetni za okoliš i koliko svatko od njih može doprinijeti zaštiti našeg planeta. Zato je jedan od najvećih trendova generacije Z upravo održiva moda i kupovanje u dućanima s rabljenom odjećom. Iako je takva kupovina održivija, moramo se složiti da je jedan od razloga zašto je tako popularna među ovom generacijom i zato što omogućuje još više autentičnosti, budući da su takvi second hand komadi obično unikatniji. No isto tako, sve popularniji postaju i brendovi koji proizvode novu odjeću i modne dodatke uz održive prakse koje na umu imaju ne samo okoliš, nego i ljude koji ih proizvode. 

 | Autor: missMIND missMIND

Prošlost kao inspiracija

Svaka generacija crpila je inspiraciju iz onih prijašnjih, ali nijedna nije tako snažno prigrlila prošlost kao generacija Z. Okosnica stila ove generacije je sve od osamdesetih punih trapera do tenisica iz devedesetih do Y2K trendova. No baš kao i trendi komadima, pripadnici generacije Z postupaju ovim trendovima na svoj jedinstven način. Satove s kalkulatorom kakve su nekada nosili njihovi roditelji zamijenili su pametni satovi, a tenisice iz mladosti sada nose u novim redizajniranim retro modelima. 

 | Autor:

Moda ne poznaje rod

Davno su prošli dani kada je plava boja bila rezervirana samo za muškarce, a suknje samo za žene. Lakiranje noktiju više ne poznaje rod, a na samo pitanje je li neki modni dodatak muški ili ženski jedan prosječan gen Z-jevac bit će zbunjen. Ova sloboda odabira krpica i modnih dodataka dovela je do još šarolikijeg modnog izričaja i još jednom, do tako važne autentičnosti. 

Funkcionalnost mode i tehnologije u jednom

Osim što treba biti udobna, autentična i održiva, moda za generaciju Z treba pružiti i određenu dozu funkcionalnosti. Zato nije čudno da je jedan od omiljenih modnih dodataka cijele generacije pametni sat. Ovaj korisni modni dodatak davno je prestao biti samo sat, njegove funkcionalnosti danas su toliko šarolike da mnogi bez njega ne mogu zamisliti svakodnevni život. Kada razgovaramo o svestranosti u modnom, ali i tehnološkom smislu, ne možemo ne spomenuti omiljeni HUAWEI WATCH FIT 3, pametni sat koji je široko kompatibilan - kako s raznim uređajima, tako i modnim stilovima. 

 | Autor:

Zadivljujući četvrtasti ekran novog HUAWEI pametnog sata prikladan je za svakoga sa stilom, a izobilje prilagodljivih brojčanika i narukvica u raznim bojama daje ti priliku da ga prilagodiš upravo svom jedinstvenom izričaju. Kod odabira pametnog sata, generacija Z pazi i da ima sve značajke koje će im pomoći pratiti ih kroz sve aktivnosti u danu, počevši od samog sna i buđenja. Kvalitetan san postavit će dobar ton za cijeli dan, a HUAWEI WATCH FIT 3 sa sveobuhvatnim praćenjem spavanja dat će ti uvid u podatke poput broja otkucaja srca, SpO2, brzine disanja i eventualnih abnormalnosti disanja dok drijemaš. 

Briga o zdravlju ne prestaje buđenje, pa se tako uz WATCH FIT 3 nastavlja kroz cijeli dan. Od praćenja vitalnih znakova dok obavljaš svoje svakodnevne aktivnosti do brige o ženskom zdravlju uz praćenje ciklusa i dnevnika prehrane, neće biti tog podatka o tvom tijelu koji će ti promaknuti. Jednom kada dođe vrijeme za tjelovježbu, inspirirati se možeš pametnim prijedlozima vježbi, ali i tečajevima fitnessa - sve to na tvom zapešću. Na kraju dana, jednom kada su dnevni ciljevi za Kretanje, Vježbanje i Stajanje u Prstenovima aktivnosti nove generacije zatvoreni, WATCH FIT 3 može bez problema ostati na tvom zapešću i pažljivo te pratiti u još jednom ciklusu sna bez potrebe za svakodnevnim punjenjem zahvaljujući bateriji koja osigurava korištenje i do 10 dana između punjenja. 

 | Autor: missMIND missMIND

Sve to čini HUAWEI WATCH FIT 3 omiljenim funkcionalnim modnim dodatkom generacije od koje svatko od nas može ponešto naučiti. Njihova individualnost, autentičnost i pristup modi polako, ali sigurno mijenjaju svijet, a sve ostale generacije mogu izabrati hoće li ove trendove pratiti ili pomoći u stvaranju. 

Photo: Pexels

Komentari 0