Moda

5 sportskih outfita za dane kad vam je dosta sakoa i traperica

  • 22. travnja, Dan planeta Zemlje, najbolji je podsjetnik na to koliko trebamo biti zahvalni prirodi na svemu što svakodnevno čini za nas, ali i poticaj da joj vratimo dobrim
  • Ponekad je dovoljno malo da bi se postigle velike promjene, a slow fashion moda, upotreba recikliranih materijala i ekološki prihvatljivi načini proizvodnje odjeće jedan su od najboljih načina na koje se modna industrija može boriti protiv zagađenja okoliša, a ovaj eko friendly pristup zagovara i sve više velikih modnih brendova koji trebaju biti primjer ostalima kako čuvati prirodu
  • Povodom Dana planeta Zemlje u suradnji s brendom Sport Vision odlučili smo podignuti svijest o važnosti očuvanja naše planete velikim modnim editorijalom posvećenim prirodi, a naglasak smo stavili upravo na komadima s potpisom brendova koji o njoj najbolje brinu

Ubrzani način života, obaveze i tehnološki napredak natjerali su nas na boravak u zatvorenom prostoru i udaljavanje od prirode. Sve češće boravimo ispred ekrana, a sve manje se osvrćemo oko sebe i istinski uživamo u prirodi koja nas okružuje. Možda baš zato više cijenimo svaki slobodan trenutak koji možemo provesti u šetnji šumom, udisanju svježeg zraka, pikniku i sportskim aktivnostima na otvorenom.

Povodom Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, u suradnji s brendom Sport Vision odlučili smo podignuti svijest o važnosti očuvanja našeg planeta modnim editorijalom posvećenim prirodi. U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta pronašli smo najljepše zelene lokacije za snimanje kadrova u kojima se moda i priroda sljubljuju u jednu cjelinu.

Cilj modnog editorijala je ukazati na važnost boravka u prirodi, ali i brige o prirodi i vlastitog tijela. Baš kao što vodimo računa o svome duhu i tijelu, podjednako je važno brinuti o prirodi koja nas svakodnevno daruje svojim blagodatima i čuva naše zdravlje. Također stavljamo naglasak na održivu odjeću i obuću izrađenu od recikliranih materijala, čime stvaramo manje otpada i u manjoj mjeri zagušujemo planetu. 

U nastavku pogledajte 5 modnih kombinacija za boravak i aktivnosti u prirodi s potpisom ekološki osviještenih modnih brendova za koje su nas inspirirale neke od najljepših i najpoznatijih endemskih vrsta biljaka našeg podneblja - mali zimzeleni neodoljivih plavih cvjetova i stalno zelenih listova, hrvatski karanfil koji raste u Gorskom kotaru, na Velebitu i Lici, kritično ugrožena velebitska degenija koja obitava u pukotinama stijena, merala ili rušvica koja može narasti 2 do 3 metra u visinu te presličica koja plijeni pažnju svojim sićušnim tamnoplavim cvjetovima.

Sportski casual

Iako obožavamo haljinice i visoke pete, nema ništa ljepše od toga kad imamo priliku uskočiti u tenisice i udobnu trenirku. Proljeće je prava prilika da svaki slobodni trenutak iskoristiš za uživanje u prirodi. Bez obzira koja je tvoja omiljena aktivnost, potrudi se što više vremena provesti na svježem zraku. 

 | Autor: adidas majica s kapuljačom na patent Mission Victory, 86,99 €; adidas hlače Mission Victory, 76,99 €; Champion torba Metalic Effect, 13,70 €; New Balance tenisice 680v7, 109,99 €

Spoji ugodno s korisnim i potrudi se vratiti prirodi za sve što ona svakodnevno čini za tebe - prošetaj šumom i putem skupi smeće, očisti plažu od plastike i čikova, a ako imaš dvorište napravi vlastiti komposter. Ono što volimo kod ove odjevne kombinacije je to što je nosiva u svim casual prilikama pa je, osim za šetnju i trčanje, možeš nositi i za ispijanje kave na špici.

Udobnost i fleksibilnost na prvom mjestu

Kada bi svatko vodio računa o tome da omot od čokoladice ili opušak spremi u džep, a potom kod kuće ispravno reciklira, svijet bi bio puno ljepše mjesto. Na druge možemo utjecati svojim primjerom, a uvijek je važno početi od sebe malim koracima. Ako još uvijek nisi isprobala plogging, predlažemo ti da čim prije isprobaš čari ove aktivnosti kojom činiš dobro sebi i planeti. 

 | Autor: North Face jakna Denali, 159,99 €; North Face tajice, 74,99 €; New Balance tenisice 680v7, 109,99 €; North Face torba Jester Lumbar, 21,42 €; North Face šilterica, 29,99 €

Riječ je o kombinaciji trčanja i prikupljanja smeća koja potječe iz Švedske, odakle se proširila na mnoge druge države, a naziv potječe od švedskog glagola plogga koji je nastao kombiniranjem glagola plocka upp i jogga. Kako bi u potpunosti uživala u trčanju, potrebna ti je i adekvatna sportska oprema, a to su prvenstveno udobne, rastezljive tajice i majica s patentnim zatvaračem koju možeš jednostavno skinuti kad ti postane vruće. Svi trkači znaju koliko je nezahvalno imati uz sebe mobitel za vrijeme trčanja, a najlakši način da to postigneš je tako što ćeš ga pospremiti u torbicu s remenom koja se veže oko struka.

Šuškavci su opet u modi

Baš kao što je (na naše veliko veselje) u modi ekološka osvještenost, šuškave trenirke ponovno proživljavaju svojih ''5 minuta slave''. Iako su donedavno bile u sjeni, posljednjih godina primjećujemo ponovnu dominaciju ovog pomalo zaboravljenog trenda koji je ''žario i palio'' 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Na policama Sport Vision trgovina zasigurno ćeš pronaći hrpu neodoljivih šuškavaca, a nama je pažnju privukao ovaj zagasito ružičasti model s potpisom Nikea.

 | Autor: Nike šilterica Sportswear Heritage86 Metal Swoosh, 19,99 €; Nike jakna Sportswear Essential, Nike donji dio trenirke Sportswear Essential, 71,99 €; torba Nike; New Balance tenisice 680v7, 109,99 €

Ovu kombinaciju rado bismo nosili za vožnju biciklom ili pilates na otvorenom, a pogotovo u narednim danima kada očekujemo rast temperatura. Gdje god se zaputila i koju god aktivnost odabrala, uz sebe uvijek imaj sportsku torbu ili ruksak u koji možeš pospremiti bočicu s vodom, ručnik, zdravi snack i sve ostale potrepštine, a za vrijeme ljetnih mjeseci pri ruci imaj šiltericu koja će te zaštititi od UV zraka.

Tie-dye uzorku teško je odoljeti

Razigrani print koji smo obožavali u 70-ima, a potom i u 90-ima, prije nekoliko sezona se sramežljivo prišuljao na modnu scenu, a zatim i vrlo vješto osvojio srca trendseterica. Obzirom da je riječ o vizualno vrlo apstraktnom i efektnom printu, jasno je zašto je ovaj trend rezerviran samo za odvažne. 

 | Autor: Champion majica bez kragne Eco Balance, 74,99 €; Champion hlače Eco Balance, 73,99 €; Champion tenisice Kasta, 53,99 €

Mi smo ipak pronašli nešto nježniji primjer tie-dye komada u vidu donjeg dijela trenirke na kojem se preklapaju plave i ružičaste nijanse. Obzirom da su hlače same po sebi vrlo upečatljive, uskladili smo ih s jednobojnom majicom, čime smo postigli uravnotežen i vrlo stajliš stajling za boravak na otvorenom.

Jednostavnost je ključ uspjeha

Ponekad je manje zaista više, barem kada je moda u pitanju. Složit ćemo se da ponekad ne treba puno filozofirati oko odabira odjevne kombinacije. Dovoljno je u ormaru imati pamučnu trenirku i majicu kratkih rukava koje možete doraditi ovisno o odabiru različitih modnih dodataka. 

 | Autor: New Balance T-shirt Essentials, 34,99 €; New Balance hlače Classic, 44,99 €; Champion tenisice Kasta, 53,99 €

Jedan ovakav jednostavan stajling odlična je baza koju možeš nadograđivati po svojim željama i sigurno će se isplatiti, jer ga možeš nositi na izlete, u teretanu, roštilj u prirodi, u šetnje pa čak i za na kavu. Stajling je važan, ali ne i najvažniji i zato, dokle god ti je udobno i osjećaš se dobro u tome što nosiš, nemoj se puno opterećivati time što ćeš odjenuti. Puno je važnije da svoje slobodno vrijeme provedeš kvalitetno - u prirodi i na svježem zraku. 

Modni brandovi koji intenzivno rade na očuvanju planeta Zemlje

Kako klimatske promjene postaju sve prisutnija stvarnost, postalo je očito da nešto treba promijeniti u načinu na koji proizvodimo i konzumiramo svoju odjeću. Brza moda i odjeća koja je loše napravljena i dizajnirana da se odmah zamijeni, više ne dolaze u obzir. Mnogi su se potrošači prebacili na kupnju ekološki osviještenije odjeće, ali velika je odgovornost i na tvrtkama da iskorače. U The North Faceu priroda je u središtu svega što rade i neprestano inoviraju svoje postupke kako bi bili što održiviji, a brand Nike sve više pažnje privlači Move to Zero kampanjom koja za cilj ima očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena. adidas se obvezao da do 2024. godine prijeđe na upotrebu 100% recikliranog poliestera, da smanji emisiju štetnih plinova za 30 % do 2030. godine, dok do 2050. nastoji kao kompanija postići klimatsku neutralnost. I brend New Balance se već neko vreme nalazi u jedinstvenoj sustainable misiji, koja ima za cilj da do 2030. godine, korištenjem biorazgradivih materijala u dizajnu proizvoda i prelaskom na obnovljive izvore električne energije, doprinese zaštiti i očuvanju životne sredine. Reciklirani poliester i perforirana koža su, prema mišljenju stručnjaka brenda, dva najveća pokretača klimatskih utjecaja. Perforirana koža zato što smanjuje utjecaj na životnu sredinu, a naročito na kompletan lanac prehrane, dok reciklirani poliester doprinosi redukciji korištenja fosilnih goriva.

Fotograf: Goran Čižmešija
Model: Marija Vuglač, agencija IM Studio
Make up: Saša Joković
Kosa: Salon Glamour
Stajling: Sport Vision
Lokacija: Botanički vrt u Zagrebu

 

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0