Moda

2 dobra razloga zašto trebaš gaćice baciti u smeće

Tko nema ladicu pretpranu ispranim, rastegnutim gaćicama koje su "još dobre za vježbanje"? Pa, ako si među onima koji s vremena na vrijeme tu ladicu temeljito počiste, čestitamo! Zašto je to dobro?

„Mi smo, kao društvo, okupani u izmetu.", tako kaže dr. Philip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu New York. Njegova izjava je nešto što treba imati na umu kad je riječ o starom donjem rublju. Znaš, mislimo na one iznošene komade s rupicama koji sramotno dugo stoje u tvojoj ladici – koje čuvaš za „hitne slučajeve“, za nošenje u danima kad spremaš po kući, nisi stigla oprati svoje bolje rublje, a seks nije ni na pomolu. 

Gaćice zapravo nikad nisu čiste

Međutim, jesi li znala da čak i kad opereš donje rublje – na njemu još uvijek mogu ostati živjeti bakterije? Pranjem se donje rublje ne očisti potpuno – stoga bi trebala još jednom razmisliti koliko dugo ćeš ga čuvati. 

Kao što je dr. Tierno objasnio u jednom intervjuu, naše donje rublje nalazi se na koži i oko područja koje sadrži bakteriju E. coli. Bez obzira koliko pokušavate isprati to sa svoje kože, ne možete se uistinu riješiti baš svega – što znači da može završiti na tvojem donjem rublju. (Dr. Charles Gerba, profesor mikrobiologije sa Sveučilišta Arizona izjavio je da je 1/10 grama izmeta na svakom komadu opranog donjeg rublja!) 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

„Ali, to je normalno i to te ne boli“, kaže dr. Tierno. Srećom, to znači da bakterije na našem donjem rublju nisu glavni uzrok za zabrinutost, barem što se tiče našeg zdravlja. Međutim, donje rublje treba redovito prati, nakon svakog nošenja. Doduše, dr. Tierno je otkrio podatak da prosječna osoba vjerojatno nosi isti komad donjeg rublja i dva dana za redom (!). Do većih problema neće doći, no sve duže od toga je prava katastrofa. 

Možda vas zanima Čak 40 posto žena ne mijenja donje rublje dovoljno često - i riskiraju ovo Rubrika Life&style Life&style

Kako ih prati i čistiti zapravo?

Najbolji način za pranje donjeg rublja je u ciklusu tople vode s izbjeljivačem, koji je najučinkovitiji proizvod za ubijanje organizama koji žive na tvom donjem rublju. Međutim, neke tkanine ne mogu izdržati tople cikluse pa je opcija hladna ili topla voda s deterdžentom koji sadrži perokside. Osim toga, kaže dr. Tierno, jako je važno da se rublje suši na suncu – UV zrake pomažu da se dodatno očisti od klica. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što se tiče kupovine novog donjeg rublja, preporuka je da svo rublje jednom godišnje - zamijenimo! Teoretski, kaže dr. Tierno, uz redovito pranje mogla bi donje rublje zadržati dok se ne raspadne. „Dok god donje rublje služi svrsi, pereš ga, elastično je i dobro ti pristaje, nema rupa te nije razderano, možeš ga koristiti“, kaže. „Nema roka trajanja, osim ako je mehanički nefunkcionalno.“ 

Možda vas zanima Najljepše nude rublje od sada dostupno i na ASOS-u Rubrika Moda Moda

Ovo stvarno više nema smisla...

Budimo realne – nema ništa udobno ili privlačno u donjem rublju koje se gužva i žulja u našim hlačama. „Čak i ako dugo ne nosite određeni komad donjeg rublja te je on stoji u ladici, elastičnost postepeno jenjava“, kaže modna stručnjakinja Leatitia Lecigne. „To se lako vidi kad ga rastegneš, a ono se ne vrati u početni položaj.“ Također je istaknula da čimbenici gdje nosimo donje rublje (primjerice – u teretani ili na poslu) te kako ga i koliko često peremo – također utječu na njegov životni vijek. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što, dakle, možemo zaključiti? Ako rublje ne peremo na superhigijenski način na koji preporuča dr. Tierno, na njemu se izgleda neuništive bakterije, još veselije okupljaju. Još ako izgubi boju, oblik i funkciju... To su dva dobra razloga za veliko spremanje u ladici s rubljem. Dakle, trebamo samo prati svoje rublje redovito, riješiti se vidljivo  iznošenoga – i naši „donji dijelovi“ bit će sretni. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0