Moda

11 "nepriličnih" modnih izbora kojima je Lady Di prekršila sva pravila kraljevskog odijevanja

  • Kada se prisjetimo britanske princeze, prvo što nam na padne na pamet, njezina su ljepota i topao karakter
  • No, Lady Di također je oduvijek slovila za ikonu stila te primjer ženstvenosti
  • Vješto kršeći kraljevske protokole, prkosila je u modnom izričaju i pravilima same kraljice 

Tijekom svog života koji je svakodnevno bio obasjan svijetlima reflektora, princeza Diana Spencer neprestano je budila veliko zanimanje javnosti. Bilo da je pohađala polo utakmicu s princom Charlesom, vodila sinove u školu, prisustvovala svečanim priredbama ili se bavila humanitarnim radom, gotovo je uvijek bila u središtu pozornosti. No, Lady Di je rano u svom kraljevskom životu privukla paparazze i kamere, čak i prije braka s princom Charlesom, ljudi su bili jednostavno opsjednuti njome. Kao takvu ikonu, kamere su je pratile posvuda, snimale su gotovo sve što je radila i, kao rezultat toga, zabilježile i njezine bezvremenske modne kombinacije.

Nosila je crnu boju, lakirala nokte, odlučila se za haljine bez rukava i uvijek pribjegavala smjelom i nezaboravnom. No, zbog njezinog izbora, nekada se znala naći na meti kritičara, prekršivši brojne protokole kraljevskog odijevanja. Evo nekih od najneprimjerenijih modnih odabira princeze Diane:

1. Hlače umjesto suknji, a izbor kombinezona bio je kontroverzan

Princeza Diana Spencer kršila je pravila od početka, a mi je volimo utoliko više zbog toga. Kao što je napomenuo PopSugar, Lady Di je odabrala pastelno žuti kombinezon za polo utakmicu u Windsor Great Parku i ležerno stavila sunčane naočale smještene na glavi - poput obične žene, a ne princeze kojoj su namijenjene tijare. 

2. Bicke je učinila cool trendom

Uočena u prigodama prilikom izlaska iz teretane, Diana je nosila uske biciklističke hlačice, sunčane naočale i neurednu kosu, a mi je zbog toga nismo mogli voljeti više. No izgled je bio krajnje neprimjeren za člana kraljevske obitelji, pa čak i nakon razvoda od princa Charlesa, činilo se da kraljevska obitelji i dalje očekuje da se Diana odijeva kao oni - ali to, naravno, nije dogodilo.

3. Smoking na koncert? Nečuveno!

 | Autor: shutterstock shutterstock

Od žena kraljevske obitelji očekuje se svakodnevna elegancija. No, princeza Diana Spencer nije priznavala tako ograničenu perspektivu, a to je savršeno jasno pokazala 1984. godine. Kako primjećuje Daily Mail, odlučila je odjenuti smoking za koncert Genesisa. Izgled je bio neprimjeren koliko i prijeloman, bio je velika prekretnica Dianinog stila. Sredinom 1980-ih prešla je s otmjenih haljina s puno volumena na elegantne dizajnerske komade svjesna koliko time prkosi kraljevskim očekivanjima.

Možda vas zanima Brojni obožavatelji iznenađeni su sličnošću princeze Diane i glavne glumice novog filma o njezinom životu Rubrika Stars Stars

4. Crvena haljina s tankim naramenicama kao čisti bunt

Dok je prisustvovala događaju u Covent Gardenu 1982. godine, odlučila se za svjetlucavu šifonsku haljinu dizajnera Bellvillea Sassoona, a iako je izgledala lijepo, njezin je izbor prkosio očekivanjima i prekršio protokol odijevanja. Do Dijanina vremena pripadnice kraljevske obitelji prvenstveno su tijelo prikrivale, te je skromnost u tom pogledu uvijek bila dobra opcija. Umjesto da se prilagodi, šokirala je sve haljinom s bretelicama, pokazujući svaki centimetar ramena i šljokicama - ni skromnosti ni prikrivanja! Sassoon je i kasnije ostao njezin omiljeni dizajner, a nastavio joj je stvarati više od 70 haljina tijekom razdoblja od dva desetljeća - očito je naslućivao što ona pokušava postići svojim izgledom.

5. Metalik haljina s otvorenim leđima

U Melbournu 1985. godine princeza Diana Spencer nije pristala na tradicionalnu suknju s olovka krojem ili skromnu balsku haljinu, već se odlučila za metalnu haljinu golih leđa koja je bila odvažna jednako koliko i sama Lady Di. No, očito članovi kraljevske obitelji nisu bili ljubitelji Dianinog izgleda, te su za kraljevske događaje poput Royal Ascota kasnije postavili stroga pravila odijevanja. Kao što je Daily Mail primijetio 2012. godine, nova modna pravila zabranjivala su haljine otvorenih leđa, golih ramena i kratkih linija. 

6. Diana je zasjala u ovoj haljini na jedno rame

Jedna od haljina koja je uzdrmala kraljevske protokole bila je ona Catherine Walker koju je nosila na putovanju u Brazilu 1991. godine. U stilu 90-ih, haljina se sastojala (prevulgarno za kraljevski ukus) pratila liniju tijela i bila izrezana na jednom ramenu odnosno rame je bilo potpuno otkriveno. Haljina je imala cvjetni dizajn s kuglicama i isticala princezinu figuru na svim "pravim" mjestima. Stoga je suvišno reći da je haljina otada prozvana jednom od njenih najsmjelijih odjevnih kombinacija. 

7. Chocker ogrlicu je vješto prenamjenila u... tijaru?

Princeza Diana Spencer redefinirala je što kraljevske obitelji mogu, a što ne mogu raditi s odjećom, no istu filozofiju primijenila je i na nošenje nakita. S nakitom kraljevske obitelji ne smije se petljati, ali Lady Di je u svom stilu prepisala nova pravila.

Možda vas zanima 7 pravila kraljevskog odgoja djece koje je princeza Diana redom prekršila Rubrika Stars Stars

8. Haljina koja je zasigurno prekršila najviše pravila

Haljina koju je odlučila nositi 1995. prekršila je toliko pravila kraljevskog protokola, da je teško reći odakle početi. A) bila je prekratka, b) otkrivala je ramena i leđa, c) dekolte je bio predubok i d) nije pritom nosila ni najlonke što je apsolutno zabranjeno. noge ne smiju biti gole ni ako je +35ºC. Uz haljinu je nosila srebrnu clutch torbicu, a blistavi izgled dovršila je sjajnim visećim naušnicama i nježnom narukvicom.

9. Slavna "osvetnička haljina"

Slika i prilika princeze Diane Spencer koja je ponajviše ostala zapamćena u vremenu, sigurno je fotografija njezina dolaska na gala galeriju Serpentine u lipnju 1994. Izgledala je zapanjujuće u crnoj haljini od šifona koja je jedva prelazila koljena, a elegantan izgled upotpunila je s crnim čarapama, zadivljujućim nakitom i, naravno, njenom opuštenom ljepotom. Pa što je izgled učinilo tako neprikladnim? Kontekst dana zasigurno.

Naziv "osvetnička haljina" modni eksperti skovali su za ovu haljinu jer se Lady Di u njoj pojavila iste večeri kad je Charles u dokumentarcu priznao preljubničku aferu s Camillom Parker Bowles. Diana je svoj komentar odlučila iskazati tako što je iz ormara izvukla haljinu grčke dizajnerice Christine Stambolian koju je čuvala pune tri godine: nije je nikad prije odjenula jer joj se činila isuviše seksi, čak i za modernu princezu.

10. Haljina tako kratka da su je paparazzi obožavali 

Haljinica je bila tako kratka da bi se jako zadignula kad je Di izlazila iz auta i tako oskudna u gornjem dijelu da joj se moglo zaviriti i u dekolte - paparazzi su je obožavali. Tako da je najpoznatija Dianina fotka u toj haljini upravo kako izlazi iz auta. 

I dok je sa svakom odjećom prkosila očekivanjima, princeza Diana skupila je nekoliko trikova koji su joj pomogli izbjeći neugodne prizore - točnije, koristila je svoje torbice kao "pokrivala za dekolte", odnosno često je taj modni dodatak koristila kako bi spriječila poglede odozgo u dekolte prilikom izlaska iz vozila. Trik je otkrila njezina dizajnerica torbica Anya Hindmarch. "I na fotografijama, svaki put kad je princeza Diana izašla iz automobila, njezina tobica bila je tu kako bi zaštitila grudi od znatiželjnih fotografa. Tako pametno!"

11. Haljina kao donje rublje

Stroga pravila odijevanja članicama kraljevske obitelji nalažu da nikako ne smiju nositi prozirnu niti djelomično prozirnu odjeću kroz koju bi se moglo nazirati donje rublje. Diana to nije prekršila nego čak i ismijala, odjenuvši haljinu na bretelice i s čipkom koja doslovno izgleda poput seksepilnog ženskog donjeg rublja. Umjesto da prikrije negliže, učinila ga je haljinom. 

Photo: Stefan Rousseau/PA Images/PIXSELL

Komentari 0