Miss7 Blog

Što se sve promijenilo od zadnje epizode Seksa i grada?

Malo me štrecnulo kad sam pročitala da je zadnja epizoda kultne serije snimljena davne 2004. godine. Prije 17 godina. U međuvremenu snimljena su i dva filma. Ja mislim da nisu ni blizu dobri kao serije i prednastavak Seksa i grada - Carrieni dnevnici. Za ovo potonje, prvi put sam čula kad sam provjeravala točnost podataka na Googleu i moram priznati da mi je prošlo potpuno ispod radara. Nikad čula da postoji Seks i grad varijanta za tinejdžere.

Danas kreće sedma sezona serije koja je cijelu jednu generaciju žena prikovala uz ekrane. Te davne 1998. kad se počela emitirati završavala sam srednju školu i upisivala se na faks. To je bilo doba kad smo točno znali koji dan se na kojem programu, a tada je postojao samo HTV1 i HTV2 od domaćih televizija (zvuči nemoguće, ali da odrastali smo uz jednu televiziju), vrti koja serija jednom tjedno. Utorak je bi rezerviran za Hitnu službu, srijeda Život na sjeveru, četvrtak za Seinfelda, a petkom se u kasnijem terminu od prime timea emitirao Seks i grad. Ako sam nešto pogriješila slobodno me ispravite, prošlo je više od 20 godina, ne bi me čudilo da nisam sve zapamtila kako treba.

Taj kasniji termin bio je valjda zbog toga da ne kvare mlade, samo još tada nisu koristili one oznake za koju dob nije dopušteno. Uglavnom, pobožno smo sjedali ispred TV-a i tih 25 ili 30 minuta (da, samo toliko je trajala svaka epizoda) gutale sve što izgovaraju Carrie, Samantha, Miranda i Charlotte. Lijepe cipele, lude modne kombinacije, žene koje stalno večeraju i ručaju u top restoranima, izlaze svake večeri, otvoreno razgovaraju o seksu, vibratorima, frajerima i taj božanstveni New York kao centar svijeta.

Za nekoga s 18 to je bio potpuno novi doživljaj života koji u to doba nismo mogli ni zamisliti. Naravno da sam, čim mi se pružila prilika posjetila New York, prvi put 2006., drugi put 2008. i treći put 2018. i između ostalog, svaki put razgledavala lokacije na kojima se snimala serija kao da su kulturno dobro.

Ubrzo su s popularnošću serije krenule i kritike prvenstveno s feminističke strane. Glavni prigovor bio je da iako su tri ženska glavna lika, mlade, lijepe, obrazovane i zaposlene i dalje im je glavni cilj udati se, naći frajera i sve što rade vrti se oko udaje. Izuzetak je bila Samantha, jedini ženski lik koji je potpuno preuzeo tzv. mušku paradigmu i u svakoj je epizodi mijenjala frajera, spavala s drugim muškarcem, a na brak i djecu gledala s prezirom. Do kraja emitiranja i ona je završila u toksičnoj vezi sa serijskim prevarantom i ipak bila emotivno pokošena. Carrie je na kraju uspjela privesti oltaru okorjelog neženju Facu i promijeniti ga. To je ono što, budimo realni, ne treba nikad pokušavati u stvarnom životu jer rijetko kome pođe za rukom.

Danas, s odmakom, možemo reći, naravno, da je serija zasnovana na najstarijem mitu i bajci o princu na bijelom konju koji na kraju „spašava“ svoju djevu od razvratnog i besmislenog života, a ona ispunjava svoj cilj tek u trenutku kad mu se useli u stan i tamo ostavi svoje Manolo Blahnik cipelice. No Seks i grad je u mnogočemu i rušio mitove o ženskoj seksualnosti (Samantha), uspjehu, staklenom stropu, savršenom poimanju roditeljstva (Miranda), umjetnoj oplodnji i svim neuspjesima kad je taj težak proces u pitanju (Charlotte), o ženama koje odluče nemati djecu i svejedno živjeti ispunjen život (Samantha i Carrie).

Sve su to teme o kojima se nikad prije nije tako otvoreno govorilo u udarnim terminima na televiziji, u proizvodima masovnih medija.  Kasnije se Seks i grad pretvorio u modernu i frivolnu bajku koja se vrti oko skupih cipela i torbica, ali je suludo bilo očekivati da će jedna televizijska serija promijeniti baš sve stoljetne nepravde kad je u pitanju ravnopravnost spolova.

Dok čekamo novu sezonu u kojoj neće biti Samanthe jer se Kim Catrall posvađala s ostatkom ekipe, sad već kultnim opravdanjem da nema namjeru poskakivati u prekratkim haljinama u 60-im godinama, bit će interesantno vidjeti kamo su glavne junakinje stigle u 50-ima, što su spoznale i kako danas gledaju na muško-ženske odnose, obiteljsku dinamiku, radni uspjeh i popularnost, svoju poziciju u New Yorku koji je i sam prošao transformaciju od hot grada i financijskog središta do Covidom opustošenog grada i grada u kojemu su posljednjih godina na vidjelo izišli svi klasni i rasni problemi moderne Amerike. „I samo tako“ što je novi naziv serije, ja jedva čekam, a vi?


*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

 

Photo: Marko Grubišić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marija111

    Želim se zahvaliti DR ALABI, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu, on vam može pomoći da to riješite, možete ga ... prikaži još!
  • vi

    to su bili zlatni dani televizije, danas imam 100 programa a ništa me ne zanima previše