Miss7 Blog

Poticanje žena da se zauzmu za sebe nije PROTIV muškaraca. Vremena ili-ili su prošla

Nekidan sam organizirala 15. online verziju svog poznatog Business Cafe eventa kojeg inače održavam uživo više od 10 godina.

Namjera konkretno te online emisije, dakle tog izdanja eventa je bila pokazati pozvanih šest od devet konkretnih primjera vrhunskih domaćih poduzetnika koji su obilježili ludu 2020. godinu na način da su postigli vanserijske rezultate u poslu i utjecaj u društvu i ostvarili neuobičajen poslovni globalni uspjeh.

Dakle ti ljudi su osigurali ogromne inozemne investicije za rast i širenje svijetom, jedni se spremaju na njujoršku burzu i već sada vrijede više od milijarde dolara (da dobro ste pročitali). Uglavnom, kako sam rekla, iznimni globalni uspjesi i doprinos za naše društvo kroz pokrenute projekte i poticanje poduzetničke klime i to u ludoj 2020.

I krene priča i komentari žena: a gdje su žene? Zašto nisam zvala žene u emisiju?

Nažalost nema ih u toj epizodi, iako ih ima u svakoj drugoj epizodi i na svakom prethodnom eventu uživo. Zašto ih nema – zato što sam za tu epizodu postavila kriterij globalni uspjeh, prije svega financijski i izniman doprinos na društvo u smislu poduzetničke klime. I to u 2020.

Jesu li to jedini kriteriji poslovnog uspjeha – naravno da nisu, ali za ovu epizodu su bili.

Da je među njima bilo žena, ja bih ih prva pozvala, zaista pazim da su na ovom eventu uvijek pokrivena oba spola, različita dob i sve djelatnosti.

Zašto ih nema, zašto nijedna Hrvatica još nije izgradila firmu koja vrijedi milijardu dolara duga je priča, i niz je faktora koji na to utječu i ne nismo si same krive i da, znamo se dobro organizirati, i da, ima žena koje to žele, a ako ih ima, a ja ne znam za njih i ostale su samozatajne i tu je niz faktora na koje svi možemo utjecati i ohrabriti jedna drugu da izađemo u javnost sa svojim pričama, jer nažalost nitko još nije razvio moć čitanja tuđih misli.

Naravno i nitko se nije rodio da je svima ugodio pa sam tako u svojoj Žene i novac grupi nekidan napisala u statusu kao i u prošlotjednoj kolumni ovdje da se predviđa da će 2030. u SAD-u dvije trećine bogatstva biti u rukama žena. E, onda su krenuli komentari s muške strane da potičem žene na bunt, na otimanje novaca i moći od muškaraca i slično.

Jedno je sigurno, ne možemo svima udovoljiti.

I još je jedno sigurno.

Prošla su vremena za ili-ili i došla ona za i… i.

Dakle kad nešto pišemo ZA žene, potičemo ih i ohrabrujemo da se zauzmu za sebe, NE pišemo PROTIV muškaraca, ma kako to nekome na prvu izgledalo.

Dokazano je da tamo gdje je bolji položaj žena, i gospodarstvo, i cijelo društvo su u boljem stanju.

Idemo izgraditi bolje društvo. Vrijeme je za bolju Hrvatsku i u ovom pogledu.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0