Miss7 Blog

O svima nama ovisi koliko će narasti brojevi zaraženih. I kojim tempom...

Hrvatska je stala. Kao i dobar dio svijeta. I ja sam usporio, kao vjerojatno i vi. Otkazano mi je desetak planiranih promocija, a vrlo je izvjesno da ćemo otkazati i preostalih 15 u drugoj polovici proljeća. Ovo će utjecati na sve. A razlog pisanja ove kolumne je što to očigledno nije došlo do mnogih prokleto tvrdoglavih glava.

Naime, imam 41 godinu i u vrlo dobrom sam zdravstvenom stanju. Redovito vježbam, solidno se hranim, a vjerujem i da je važno što se kvalitetno brinem za svoje misli, emocije i odnose. Izbjegavam toksične odnose, ne živim u stresu... i mislim da mi sve to pomaže u jačanju imuniteta. Isto se odnosi i na godinu dana stariju suprugu te našu desetogodišnju kćerkicu. Svi smo u vrlo dobrom stanju što znači da čak i da dobijemo virus, gotovo sigurno ćemo imati blage nuspojave. Malo povišene temperature, malo malaksalosti i sljedeći tjedan bismo već bili na nogama. Dakle, ne moramo se čuvati zbog sebe, ali se ipak itekako moramo čuvati!

Upravo smo to sinoć objašnjavali kćerkici kada smo određivali pravila za sljedeći period pa smo rekli i da moramo otkazati igranje vani s 20-ero druge djece i sl. Želeći je umiriti, rekli smo joj da se ne trebamo čuvati zbog sebe, ali sada svi moramo paziti na druge.

- Zbog Ljiljane, upitala je.

- Da, zbog Ljiljane, odgovorio sam. Ali i baka i djedova, svih koji su malo stariji ili koji su već bolesni...

I shvatila je. Pa ako može desetogodišnjakinja shvatiti zašto nam se navike trebaju mijenjati, valjda mogu shvatiti i odrasli kojima se tako prokleto teško odreći jutarnje kave i sl. Vrijeme je da progutamo tu knedlu i napravimo sve što možemo da minimaliziramo štetu. Vrijeme je da svi budemo dio rješenja. Kako je rekla moja Anabela, zbog Ljiljane.

Jer ovaj sam vikend ostao doma, otišavši tek kod susjede na kavu, ali sutra ću ipak morati napustiti kuću zato što svoju prijateljicu Ljiljanu vozim na kemoterapiju. Ne smije ići sama, a umjesto da uđe u nasumični taxi ili nedobog javni prijevoz, bolje je da je voze prijatelji. I to mi je opravdan razlog za napuštanje kuće. Jutarnja kava nije! Jedan je zaraženi Bosanac nakon povratka iz Njemačke otišao na čevape i pametnjaković se čak pohvalio na društvenim mrežama!? Čuli ste i za onu makedonsku liječnicu koja je prijetila drugima da ne smiju otkriti odakle se vratila. Naravno da takvih bisera ima u svakoj zemlji i tako mu svega, to mora prestati.

Moramo se čuvati jer svi imamo neke svoje Ljiljane. Naime, ako joj slučajno prenesem virus, ona će morati prekinuti s terapijom i tako će joj život biti ugrožen. S druge strane, čak i ako joj ja ništa ne prenesem, ali se virus počne eksponencijalno širiti, dogodit će se crni scenarij iz nekih talijanskih bolnica da liječnici moraju birati kome će pružiti medicinsku pomoć. A ja ne želim da Ljiljana bude u takvoj poziciji. Ma ne želim da itko bude u takvoj poziciji. I meni bliski, ali i meni potpuno nepoznati ljudi. U 21. stoljeću apsurdno je da netko ne dobije osnovnu medicinsku pomoć, a upravo je to jedan od mogućih scenarij ako situacija eksplodira. I zato se svi moramo čuvati!

Ako vam je više stalo do vašeg novčanika, nego do ljudi, postoji argument i za to. Jer što razmjeri epidemije budu manji, to ćemo svi brže vratiti uobičajenom ritmu i to će posao manje patiti.

Razumijem da mnogi imaju takve poslove da moraju ići raditi, kao npr. prijatelj koji vozi kombi s lijekovima i ovih dana još intenzivnije obilazi sve ljekarne. On nema pravo na odmor i svi mu moramo biti zahvalni. I njemu, ali i svima koji rade u dućanima, i svom medicinskom osoblju koje je itekako izloženo. Kao i apsolutno svima drugima koji zbog prirode posla moraju biti izloženi - HVALA VAM!

Jer zasad se držimo dobro. Brojevi su relativno mali, iako znam i da broj testiranja nije prevelik. No znamo da će brojevi rasti pa je moguće da se promijeni i onaj najvažniji koji trenutačno kaže 0 umrlih. Koliko će brojevi narasti i kojim tempom ovisi o svima nama. Da, i o tebi! Svi, baš svi moramo čuvati naše Ljiljane. Vrijeme je da konačno prestanemo razmišljati samo o sebi i mislimo na one koji su stvarno ugroženi. Jer svi imamo neke svoje Ljiljane i stvarno je nužno da budemo dio rješenja, umjesto da nam problem eksplodira u lice.

#ostanidoma

 

Photo: Sandra Simunovic /Pixsell

Komentari 0