Miss7 Blog
Kristina Ercegović

Nikad sretnija i nikad siromašnija - je li stanje na računu jedino mjerilo sreće i uspjeha?

Jutros sam na Instagramu vidjela status moje drage klijentice, uspješne poduzetnice, presretne u zagrljaju svog muža, a status kaže – Nikad sretnija i nikad siromašnija.

Pratim je cijelo ljeto na društvenim mrežama. Nikad nije bolje izgledala, nikad dosada nisam vidjela taj sjaj u očima, čini se da nikad nije više uživala u životu nego ovo ljeto. Iskreno kao i mnogi drugi čije sam priče čula, a i moj primjer je takav.

Zašto je to slučaj za nju konkretno – zato što radi u turizmu, dakle ove godine je sve samo ne puno radila, barem ne onoliko na koliko je navikla, na stanje koje je vodilo u raspad sistema, burnout, raspad odnosa… i raspad svega.

Dakle ovu sezone joj je silom prilika fokus bio na radost i užitak. Na ŽIVOT. A upravo to liječi od svega. Ljubav, radost, užitak. I upravo to znači ŽIVJETI.

Rezultat je kako kaže – nikad sretnija, ali…i tu dolazimo do stanja na računu.

Može li nas novac usrećiti? Ako da, do koje mjere?

Može do jedne mjere. Istraživanja kažu do iznosa od nekih cca 450.000 kn godišnje. Nakon toga sve što zaradite nema direktnog utjecaja na sreću. Dakle svaka kuna zarađena iznad 450.000 kn godišnje NE znači više sreće!

Ja ću zadnja reći da novac nije bitan, naravno da je. Novcem trebamo i možemo naučiti upravljati, no ne radi se o novcu. Radi se o životu.

Isto tako, poduzetnice i poduzetnici, ako sam brutalno iskrena i prema sebi i svima, nisu baš najbolji izbor za životnog partnera (znam jer sam sama jedna od njih i dosada sam birala muškarce za partnere iz te skupine). Razlog je taj što oni nikad nemaju dovoljno vremena za bliske ljude oko sebe i realno njima je njihov posao na prvom mjestu. Oni su u braku sa svojom firmom. Neki su i više od toga, neki JESU svoja firma. To je naravno nešto na čemu oni trebaju raditi, no to nam sad nije tema.

Činjenica je da su mnogi oženjeni za svoj posao i u većoj ili manjoj mjeri zapostavljaju bliske odnose, s partnerima, djecom, prijateljima…Pritom mislim na oba spola.

Dakle, je li stanje novca na računu jedino mjerilo uspjeha?

Što je uopće uspjeh za nas?

Što je nama važno? Kada ćemo se osjećati uspješno?

Koji su nam to kriteriji uspjeha na van, a što nam je bitno iznutra, ono tuđim očima nevidljivo?

Što ako je od tzv. vanjskog uspjeha važnije unutarnje zadovoljstvo, ispunjenost i mir?

Istraživanja su pokazali da nas najviše usrećuju ispunjavajući odnosi i smisleni rad (kad radimo ono što nama ima smisla, dakle koristimo svoje talente i stavljamo ih na raspolaganje drugima).

Uspjeh bez osjećaja unutarnje ispunjenosti je najveći neuspjeh - rekao je poznati američki motivacijski govornik Tony Robbins.

Da, mi nismo naše trenutno stanje na računu. Naša osobna vrijednost nije jednaka našoj trenutnoj neto (novčanoj) vrijednosti imovine.

Možemo sve, možemo smisliti novi biznis, ma još pet novih. Što će većina poduzetnika sada i napraviti.

No trebamo li?

Možemo li drugačije?

Služi li korona priča i za takvo preispitivanje? Možda i za usporavanje?

Korona je bila i jest i katalizator na tržištu i počistila je mnoge loše poslove i loše poduzetnike, i nepotrebne ili zastarjele koncepte poslovanja.

Hoćemo li se vratiti na staro ili zadržati novo normalno?

Hoće li nam novo normalno ikad postati normalno?

Ne znamo.

Jedno je sigurno. Promjene su neizbježne u svim sferama života.

I ako si dopustite, vidjet ćete da se sve događa s razlogom i najbolje za nas.

Pustiti vremenu da vam to pokaže s odmakom.

I da, još je jedno sigurno.

Ne radi se o novcu. Radi se o ljubavi.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0