Miss7 Blog
Bruno Šimleša

Ključno je razgibavati srce i um jer nismo samo fizička bića: 5 stvari koje radim za zdravlje!

Čini mi se da nikada nije bilo važnije brinuti se za zdravlje. Ove su nas dvije godine pošteno izmučile, mnogima su baterije pri kraju i stvarno je krajnje vrijeme da sebe i zdravlje stavimo više na listu prioriteta. Zato sam odlučio podijeliti 5 stvari koje radim za svoje zdravlje. Nešto će vam biti očekivano, no vjerujem da će vas neke stvari i iznenaditi i možda potaknuti da malo šire promislimo o zdravlju.

1. Aktivnost

Ako me išta definira onda je to aktivnost. I obično ljudi pomisle na fizičku aktivnost, ali ja mislim na svaku zamislivu aktivnost. Fizička je definitivno važna pa tako redovito vježbam i često sam u planinama, ali mislim da to nije najvažnija aktivnost koja pogoduje mom zdravlju. Mislim da je presudna emocionalna i intelektualna aktivnost. Mislim da je ključno razgibavati svoje srce i um jer nismo samo fizička bića. Mislim da trenutak zahvalnosti više osnaži moj imunitet od sat vremena vježbanja. Na svu sreću, ne moramo birati između jednog i drugog, ali meni je naglasak uvijek na brizi za duh, a ne tijelo. Npr., mislim da će osjećaj utemeljenog ponosa više osvježiti moje tijelo od bilo koje fizičke aktivnosti. 

Također, kada kažem aktivnost mislim i da je zdravo redovito napuštati svoju zonu komfora. Počinjemo starjeti kada prestanemo učiti, kada prestanemo rasti.  I zato si redovito osiguravam izazove. I fizičke i intelektualne. Želim da me nešto testira, iznenadi, izvuče na otvoreno more života i prepusti. Želim se redovito rugati zoni komfora jer mislim da to veseli moju dušu!

2. Vodim računa o tome što jedem i pijem

Trudimo se nabavljati što više neprocesuiranih, nešpricanih namirnica i pijem izvorsku vodu jer ova u mom dijelu Zagreba ima prostora za napredak. 

Ali opet, imam i slatki zub tako da mi čokolada nije strana, a bome ni Coca – Cola. I ne mislim se ubijati u pojam zbog toga. Jer mislim da će mi intenzivna krivnja zbog čokolade više škoditi od tog šećera kojeg mogu odraditi vježbanjem. Generalno mislim da se previše opterećujemo onime što jedemo, a ne onime što jede nas. I opet, zdravo je brinuti se i za jedno i za drugo.

3. Vrijeme za svoje strasti

Prve dvije točke su mnogima logične i vjerujem da odgovaraju onom uobičajenom poimanju zdravog života, ali za moje poimanje zdravog života moramo uvesti i ove suptilnije kategorije. Strast, strast, strast definitivno je dio priče. Brinem se o sebi i za svoje zdravlje tako da redovito stvaram prostora za svoje strasti. 

Kreiram, dakle jesam, moj je credo. Uzbuđuje me zora, planinarenje, poniranje u ideje ili poniranje ideja u nas, autentičnost i sva lica destiliranog života i još bezbroj drugih fenomena... I za sve to želim stvoriti vrijeme jer tako ulazim u osvit vječnosti. Tako esenciji dopuštam da klizi mojim venama. I ovim fizičkim i onim duhovnim. Ne želim zamišljati život bez strasti.

4. Stišan mobitel

Mnogi ovu praksu ne bi uvrstili u svoj koncept zdravog života, ali meni je presudno. Mobitel mi je stišan skoro 24/7. Ponekad ga pojačam kada očekujem neki intervju ili važan poslovni razgovor, ali zapravo je stišan. I ne dolazi mi nikakve notifikacije. Preživjet ću ako iste sekunde ne saznam tko je što komentirao. Dapače ☺

Mobitel je stišan jer ne želim plesati onako kako i kada svijet želi, nego kada ja želim. To znači da ću propustiti neke pozive i prilike, ali isto tako znači da ću prirodno dovršavati svoje misli i osjećaje. Da neće stalno biti isprekidane konstantnim notifikacijama, porukama i pozivima. Pa se javim svijetu kada meni odgovara, a ne kada svijetu odgovora. Vjerujte mi, ovo je ključno. Znam da to frustrira neke od vas, ali moje je srce presretno zbog toga.

Imam i periode i dane bez mobitela i vjerujem da je to jako zdravo. Znam da mnogima posao ne dozvoljava ovaj luksuz, ali iskreno, mnogima dozvoljava, samo smo postali tragično ovisni o notifikacijama i konstantnoj spojenosti s vanjskim svijetom. No čini mi se previše konektirani s vanjskim svijetom, a nedovoljno sa sobom.

5. Njegujem dublje odnose

Površni odnosi me užasavaju, dosadni su, opori. Nemam previše značajnih odnosa u svom životu, ali one koje imam volim njegovati. Želim imati prostora i za suprugu, i za našu malenu i za nekoliko prijatelja. Znamo da naša tijela luče oksitocin, tzv. hormon ljubavi ili povezanosti, kada provodimo vrijeme s bliskim osobama, a on itekako osnažuje naš imunitet. Zato je i njegovanje bliskih odnosa nešto što radim za svoje zdravlje.

Sve u svemu, nadam se da će vas ovih 5 stvari potaknuti da razmislite o svom zdravlju, možda i malo kreativnije nego inače. I da možda napraviti neki korak prema tome da dublje utjelovite svoje strasti i zapravo sebe same!

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

 

Photo: Privatni album

Komentari 0