Miss7 Blog

Kako se brinuti za svoj fizički i psihički, ali i naš društveni imunitet?

Iskreno, nisam oduševljen što ću napisati još jedan korona tekst. Znam... niste ni vi što čitate još jedan takav tekst. Svi smo već umorni. Psihički, više nego fizički. Razumijem to. Ali očekuje nas duga zima i još dulji oporavak pa rješenje nije u ignoriranju stvarnosti. Jer koliko god bih želio da se sve ovo ne događa, koliko god dio mene želi glumiti noja, ipak je važno vidjeti kako možemo biti dio rješenja i zato ću danas opisati kako osnažujem imunitet. I fizički i psihički, a i što možemo napraviti da je društveni što jači. Sve bismo to trebali raditi i inače, a u vrijeme krize još je važnije.

Pretpostavljam da je fizički dio svima jasan jer se tiče svega što spada u klasičan koncept zdravog života. Važno je brinuti se za tijelo i zato redovito vježbam i planinarim, trudim se zdravo jesti (ali se ne ubijam u pojam kad pojedem čokoladu u kojoj kakao ne čini 270 posto), pijem izvorsku vodu, godinama ne pušim, rijetko pijem alkohol, nemam prekomjernu težinu... I vjerujem da mi je tijelo zahvalno na tome.

Ali zapravo, vjerujem da mi je tijelo zahvalnije što se dobro brinem za psihu jer mislim da stanje psihe utječe na tijelo. Prošla su stoljeća kada su znanstvenici odvajali to dvoje, a autori duhovne literature ionako nikad nisu. Danas, bez ikakve sumnje, znamo da ćemo se zdravo brinuti za tijelo ako se zdravo pobrinemo za psihu. I zato mislim da je ključno osnažiti svoj psihički imunitet.

Za početak, ne dopuštam koroni da mi preotme život. 

A poremetila nam je svašta. Na proljeće sam imao 40-ak dogovorenih promocija, za jesen ih nismo ni dogovarali. Planirao sam neke projekte za ovu godinu i morali smo odustati od njih. Supruga radi kao prevoditeljica za Europski parlament i redovito je putovala u Bruxelles i Strasbourg, a sada je doma od ožujka... Ima tu još bezbroj stvari koje je kriza otela, nekima i više nego nama i razumijem da je teško. Nama je pomoglo što smo to odžalovali i fokus nam je na svemu u čemu i dalje možemo uživati. Nikada nije bilo važnije biti fleksibilan i nikada nije bilo važnije biti konstruktivan i proaktivan. Odžalujte za onim što ste izgubili i posvetite se svemu što vam je i dalje dostupno!

Cilj je da vi kontrolirate životni narativ, a ne korona. Vi odredite što ovo  vrijeme znači za vas, umjesto da to odredi korona ili psihoza oko korone.

Za mene ova luda 2020. znači obitelj. Iako smo oduvijek odvajali dosta vremena jedni za drugi i tata sam do srži, ove smo godine imali još više dubljih trenutaka.

Ovu je godinu obilježila i nova knjiga. Ne mogu ići na promocije? OK. Zato mogu intenzivnije raditi na novoj knjizi. Razumijem da svi vi nećete početi pisati 10. knjigu, ali možda imate druge strasti. I nikada nije bilo važnije stvoriti pozornicu za njih.

Ovo mi je i godina prijatelja. Iako sam uvijek odvajao vrijeme za prijatelje jer su mi to sveti odnosi, u ovako ekstremnim uvjetima, to je još važnije jer ako vam srce nije ispunjeno i tijelo će biti slabije.

Uklonite petokoronaštvo iz sebe!

Isti oni ljudi čiji su se dani prije sastojali od nabrajanja svih koji su dobili rak, komentiranja crne kronike, koji su posebno usporavali prolazeći pored prometne nesreće i onda o tome pričali na kavama, sada su oni kojima se dani sastoje od nabrajanja svih koji su se zarazili. Prestanite, tako vam svega! Za svoje dobro. Vaša se psiha skvrči na razinu jedne čestice prašine kad tako oskudno koristite svoj životni potencijal. Ne kažem da ne suosjećate sa svojim bližnjima, ali ne pomaže nabrajanje svih poznanika od poznanika koji imaju koronu. Tako postajete zarobljenik korone. Njoj dopuštate da određuje vaš narativ. Izdajete sebe i svoj život jer ste se pretvorili u žrtvu, a strahu dozvoljavate da se razmaše u vama.

Mogao bih napisati još bezbroj stvari za osnaživanje psihičkog imunitete kao što su - okružite se voljenima ljudima i voljenim aktivnostima, ali vjerujem da ste to uspjeli iščitati i iz prethodnih redaka...

I zato ću se na kraju posvetiti društvenom imunitetu. Taj sam termin prvi put iskoristio kada sam rekao da će sramotna odluka Stožera da se održi prilagođena hvarska procesija, iako je cijela zemlja bila u lockdownu, a i Vatikan se odrekao svoje procesije, ugroziti naš društveni imunitet. Napisao sam da će pasti povjerenje u Stožer, a to će otežati borbu protiv ove ludosti. Nažalost, bio sam u pravu.

Jedan od razloga zašto je Finska najuspješnija u borbi protiv korone je njihova vjera u institucije. Njihovi političari neće okriviti koronu niti će okriviti ljude koji nemaju povjerenja u njih, nego će gledati kako zadobiti povjerenje svojih građana. A kod nas je samokritičnost, u svim mogućim društvenim sferama, na toliko septički mizernim granama da je to tragično. U našem je društvenom DNK-a da okrivljujemo druge za svoje probleme. Tragično, no opravdano nepovjerenje u institucije nam sada dolazi na naplatu i cijena će biti velika. I u medicinskom, kao i u psihološkom i ekonomskom smislu.

S druge strane, to što je izdano naše povjerenje ne znači da je jedino utočište neka od vodećih teorija zavjere i nepovjerenje prema svemu što dolazi iz svih medija jer svijetom upravlja Gates/Duboka država/gmazovi koji će vas kroz cjepivo čipirati i kondicionirati vaš um. Newsflash – vaš um nije toliko bitan!

Dakle, društveni imunitet nećete osnažiti slijepim pokorovanjem autoritetima čak i ako govore gluposti, jednako kao što ga nećete osnažiti a priorni negiranjem svega što dolazi od autoriteta jer je to sve ionako „laž mainstream medija“ i sl. Naravno, nećete ga osnažiti ni tulumarenjem s drugih 200 neodgovornih likova na cajkama, #zadar #maisvidrugihrvatskigradovi.

Cilj je pronaći zlatnu sredinu.

Cilj je ne biti paraliziran strahom, ali i ne vjerovati u laži koje vrijeđaju naše sive stanice. Također, dane ne treba provoditi na Fejsu svađajući se s jednima ili drugima jer i jedni i drugi imaju presnažne emocije i uvjerenja da bi mogli uvažiti nešto što se ne uklapa u njihov narativ.

Cilj je nastaviti sa svim aktivnostima koje možeš, ali ipak prilagoditi ponašanje.

Jer ako misliš da je ova situacija ograničila tvoju slobodu, odlično. Onda napravi sve što možeš da traje što kraće! Točka.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Photo: Sandra Simunovic /Pixsell

Komentari 0