Miss7 Blog

3 situacije u kojima prijatelji daju najgore moguće životne savjete

Prijateljstvo smatram svetim odnosom. Za mnoge su to i jedini odnosi u kojima su zaista svoji. Pred poslovnim suradnicima obično glumimo da smo sposobniji i sabraniji nego što jesmo. Ni pred roditeljima često nismo otvoreni jer nas ne prihvaćaju takve kakvi jesmo pa nas okrivljuju što ne možemo dostići ono što su oni nerealno zamislili za nas ili smo ogorčeni jer mi imamo nerealna očekivanja od njih pa se svađamo. A ni s ljubavnim partnerima često nije ništa bolje jer ih skoro svi bedasto biramo. Na početku često glumimo da bismo ih osvojili, a kasnije nastavimo glumiti jer ih ne želimo izgubiti. A to je samo jedan od 145,864 pogrešnih načina biranja partnera tako da oni vrlo, vrlo, vrlo često nisu osobe s kojima imaju najintimniji mogući odnos.

I zato su upravo prijatelji, za većinu ljudi, jedina oaza iskrenosti, prepuštenosti, povjerenja... Kada možemo samo biti. Ne brinuti se o ispunjavanju onoga što drugi očekuju od nas i samo biti. Svoji. Autentični.

Ipak, koliko god poštujem svetost tog odnosa, koliko god su nas puta spašavali u gluho doba noći ili preburnog dana i koliko da imaju dobre namjere, u nekim situacijama te namjere ipak imaju kontraefekt.

anketa | Autor: miss7 miss7

1. „Ja bih na tvom mjestu napravila...“

Kako god nastavite ovu rečenicu, ne valja. Čak i kada vaši prijatelji izravno traže da im kažete što da naprave ili kada vas pitaju što biste vi napravili na njihovu mjestu, nema smisla udovoljiti im.

Znate zašto?

Zato što oni nisu vi!

I uopće nema veze što biste vi napravili u istoj situaciji jer vi niste ista osoba. Možda imate drugačije životne prioritete ili karaktere. Možda imate različite životne vrijednosti i uvjerenja. Možda ste vi ostavili partnera koji vas vara jer ste sigurni da zaslužujete bolje, ali vaša prijateljica to ne osjeća. Možda si vaša prijateljica može priuštiti luksuz automatske ostavke kada shvati da neki posao nema smisla za nju, a vi trenutačno nemate takve životne uvjetne. Možda vaša prijateljica ima bolje financijsko ili emocionalno zaleđe pa u istoj situaciji nije mudro napraviti isto kao i vi. Možda vašoj prijateljici nije problem izgubiti jedno prijateljstvo jer ima još četiri bliska prijatelja, a vi ste imali samo jednog i još se zaredilo nekoliko takvih situacija u zadnjih 10 godina pa gubitak prijateljstva ima sasvim drugačije značenje za vas nego što ima za vašu prijateljicu.

Ako vam se uvjerenja, emocionalno stanje ili životna situacija drastično razlikuju možda im savjetujete nešto što oni ne mogu primijeniti pa se osjećaju još lošije.

Mudar prijatelj dat će vam podršku, s vama slaviti pobjede i biti tu kad se događaju porazi, ali ne bi trebali davati upute što biste trebali napraviti. Umjesto izravnih uputa, radije im postavite potpitanje. Navedite ih da sami otkriju što bi za njih bilo najbolje moguće. To će mnogo dulje trajati i možda će ih čak i iritirati, ali bolje da ih iritiraju potpitanja, nego da ih frustrira što pokušavaju primijeniti savjet koji nije skrojen za njih.

2. „Znam kako ti je jer znam kako je meni bilo.“

Ovo je mlađa sestra blizanka prethodne logičke greške. Recimo da ste vi prije tri godine prošli kroz razvod i sada pretpostavljate da će vaš prijatelj cijelo to iskustvo doživjeti isto kao i vi. Ali naravno, to je potpuno suluda pretpostavka jer opet – vi niste on!

Možda ste već nekoliko godina bili emocionalno izvan braka pa razvod nije toliki udarac. Možda je vaš prijatelj religiozniji ili zabrinutiji što će selo misliti, a vi ste slobodoumnija osoba. Možda je vama odgovaralo baciti se na posao, ali prijatelj bi samo htio plakati. I ima pravo na to. Možda ste vi imali 5, 6 drugih razvijenih odnosa ili uspješnih životnih područja, a vaš je prijatelj sve žetone uložio na brak i ideju klasične obitelji. Ma mogu navesti još 500 drugih mogućnosti, ali sasvim je izvjesno da različiti ljudi iste životne fenomene doživljavaju sasvim drugačije. Nama brak ili razvod ili posao ima jedno jedno značenje, a drugima ima sasvim drugo i potpuno je iracionalno pretpostavljati da ćemo svi mi isto doživjeti neki fenomen.

3. „Ma oni su krivi, ti si super...“

Još jedna česta prijateljska grešketina jest da uvijek stanu na našu stranu. Uvijek su oni drugi krivi. I opet, razumijem da imaju dobre namjere - nama je teško i oni nas žele utješiti, a najbrži način jest da krivnju svalimo na nekog drugog.

Tako će frendice često kritizirati partnere svojih prijateljica. Čim imaju neki problem u romantičnoj vezi, automatski će stati na stranu prijateljice. I razumijem to, i cijenim odanost. Ali slijepu odanost prepustite psima! Jer ako vaša prijateljica može nešto promijeniti u sebi da bi živjela sretnije, onda to treba otkriti, a ne da navijate za nju. Prijatelj ne smije uvijek biti navijač, nekada treba pokazati i žuti karton.

I to će nam pomoći da preuzmemo odgovornost za naš partnerski odnos. I naravno da nismo odgovorni za to kakav je naš partner, ali smo definitivno odgovorni što je upravo ta osoba naš partner. Vi ste ga odabrali. I umjesto okrivljavanja njih što su onakvi partneri kakve ste i izabrali, mudrije je energiju iskoristiti da shvatimo zašto smo ih upravo takve odabrali!

Jer nekada smo sami odgovorni za probleme. Nekada nije stvar u drugima, nego u nama. A ako su nam prijatelji slijepo odani, jedino što nam osiguravaju jest status quo, močvara. I koliko nam je zabavno imati društvo u močvari, ipak nam je suđen ocean.

 

Sretno!

 

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA


 
Photo: Robert Anić/PIXSELL

Komentari 0