Love&Sex

Stručnjaci najavljuju najveći "baby boom" koji smo ikad vidjeli, ali samo za jednu vrstu parova

  • Liječnici kažu da su nakon prirodnih katastrofa i pobjeda sportskih ekipa učestali "baby boomovi"
  • Sada neki od njih prognoziraju upravo takav scenarij zbog koronavirusa - i to u dosad neviđenom obujmu
  • Ali nisu svi u toj skupini, ova prognoza se uglavnom ne odnosi na one koji već imaju djecu

S obzirom na to da mnogi mladi ljudi nemaju drugog izbora nego ostati kod kuće – zbog zatvorenih kafića i restorana, kina, kazališta te svih ostalih društvenih događanja – odnosno, čitava nacija koja se odlučila za "Netflix i čilanje" mogla bi vidjeti porast novorođene djece u prosincu ove godine, izjavio je dr. Kevin Kathrotia iz Milionnium Neonatology.

"To će se dogoditi. Vjerojatno će to biti najveći baby boom koji smo ikada vidjeli", rekao je Kathrotia, "Kad god postoji prijetnja uragana, dogodi se mali baby boom."

"Svi su kod kuće", nastavio je. "Manje vjerojatno je da oni koji imaju djecu dobiju još jedno dijete, ali oni koji su u braku bez djece - uvjeravam vas."

via GIPHY

Nagađanja o takvom baby boomu pojavljuju se nakon vijesti da je londonsko novorođenče pozitivno na virus testirano nekoliko minuta nakon rođenja, izvijestio je The Guardian. Majka djeteta testirana je pozitivno na virus prije rođenja. Nije poznato je li beba uhvatila virus dok je bila u maternici.

"Važna je stvar to što ne znamo", rekao je Kathrotia. "Londonski slučaj, odnosno ono što je zanimljivo u tome je to što nam govori jednu od dvije stvari: ili se može prebaciti placentno, ili je mnogo zaraznije nego što smo mislili."

Možda vas zanima Marijana Batinić podijelila radosnu vijest: Čekamo prinovu, bit ću najsretniji zombi na svijetu! Rubrika Stars Stars

Doktorica Renee Wellenstein sa sjedištem u New Yorku rekla je da predviđa da će baby boom nastupiti nakon što se svjetska pandemija stiša. "Trenutno postoji golema količina straha, a možda će tako biti i sljedećih nekoliko mjeseci," rekla je Wellenstein. ginekologinja. "Kad sve završi, svi će biti kao: 'Idemo napraviti dijete.'"

"Stres smanjuje plodnost kod muškaraca i žena", dodaje Wellenstein.

Za žene koje su već trudne, ostati zdrava, odnosno minimalizacija kontakta s virusima ključna je i za majku i za dijete. "Prvo tromjesečje najopasnije je što se tiče gubitka trudnoće... Ostani zdrava i učini sve kako bi smanjila razinu stresa", rekla je Wellenstein i dodala da trudnicama preporučuje da izbjegavaju sva nepotrebna putovanja.

via GIPHY

Novi će roditelji vjerojatno htjeti izbjeći tradicionalne obiteljske posjete kako bi pokazali pridošlicu. Harvardski statističar Xihong Lin izvještava da kineski nalazi pokazuju da su djeca mlađa od jedne godine pod najvećim rizikom da dobiju virus u usporedbi sa starijom djecom, ukazao je Kathrotia.

"Ograničio bih sve posjete", rekao je Kathrotia. "Žalosno je što baka ne može vidjeti novo dijete... Međutim, živimo u vremenu u kojem imamo toliko tehnologije koju možemo dobro iskoristiti. Svi imaju pametne telefone. Možemo koristiti FaceTime, Skype, načine upoznavanja bebe koji ne uključuju kontakt između osobe."

Buduće majke također se ne bi trebale odreći poroda u bolnici zbog straha od virusa, budući da su bolnice najbolje opremljene za rješavanje komplikacija, rekao je Kathrotia.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0