Love&Sex

Što se događa u tijelu kada flertaš?

Iako si možda majstorica u zavođenju, ne znači da možeš hladne glave ući u taj seksi proces. A evo što se sve događa kada zavodiš...

Nije svakome flert prirodno stanje, malo je rođenih koketa, no ruku na srce, ipak se mi žene sve snađemo kad nam se neki muškarac svidi: naši osmjesi su blistaviji nego inače, oči više sjaje, poigravamo se kosom, prisno naginjemo prema njemu, glas se spusti za koju oktavu... No umjesto samim flertom i njegovim tehnikama danas se bavimo reakcijama u tijelu kojih nisi ni svjesna da se događaju dok se smješkamo i trepćemo očima prema njemu. Dok flertujemo u našem se tijelu događa prava bura, od hormonskih promjena, do promjena u metabolizmu, pa i nekih prilično očitih znakova da ti se on sviđa - poput crvenila u licu ili širenja zjenica. No, krenimo redom...

Mijenja se govor tijela

Kada flertuješ s nekim možda ne pridaješ previše pažnje svom govoru tijela, ali on se itekako mijenja. Stručnjaci kažu da kada flertaš, nesvjesno počneš oponašati tu osobu. Gledaš njegove porkete, stav, reakcije i kao u zrcalu ga oponašaš. A ako se ti sviđaš njemu i on imitira tvoje kretnje. Ako slučajno dotakneš uho ili se nagneš prema naprijed, možda će osoba s kojom flertaš to isto učiniti nekoliko trenutaka kasnije. Dlanovi okrenuti prema gore odaju toplinu i poručuju osobi s kojom flertaš da "dolaziš u miru". Dakle, ako situacija postane neugodna, znaš što ti je činiti... Kada imate otvoreni stav jedno prema drugome, situacija će biti lakša za oboje, i bit ćete manje nervozni.

Metabolizam se usporava

Možda si primijetila da ti se povećavaju otkucaji srca kada flertaš s nekim, posebno ako ti je potencijalni partner vrlo privlačan (isto tako, srčani otkucaji nisu jako izraženi kada flertaš s nekim samo iz zabave ili samo da ne "ispadneš iz forme"). Vjerojatno nisi primijetila da kada se srčani otkucaji povećavaju, cijeli se metabolizam usporava. To je pravo objašnjenje slavnih "leptirića u trbuhu". Nimalo romantično, ako se nas pita. Tvoje tijelo preusmjerava krv od probavnog sustava prema mišićima, što znači da se metabolizam usporava.

Mozak ti automatski poručuje: zaustavi se!

Pri ulasku u neki novi ljubavni odnos većina nas je vrlo oprezna zato što se ili bojimo odbijanja ili kako bismo spriječili da nekad u budućnosti budemo povrijeđeni. Dok nekoga zavodiš mozak ti automatski šalje poruku da budeš opreznija i da ne pristaješ na bilo što, a sve kako bi se poštedjela nepotrebne patnje. Prednji cingularni korteks reagira na odbacivanje i to je dio mozga koji te upozorava da promisliš prije nego kreneš glavom kroz zid.

 | Autor: thinkstock thinkstock

Zacrveniš se i zajapuriš

Baš kao što ti se metabolizam zbog flertanja usporava, isto tako zbog flertanja se možeš zacrveniti i zajapuriti. To je također povezano s "pumpanjem" krvi u tijelu koje je odgovor na zbivanja izvana, na flertanje. Ako pričaš s nekim i primijetiš da se ta osoba crveni, vjerojatno osjeća snažnu seksualnu privlačnost prema tebi. Događa se i navala adrenalina u krv zbog kojeg nekad nisi svjesna što trebaš napraviti: potući se, pobjeći s mjesta zločina ili nastaviti razgovor s osobom koja te toliko privlači.

Malo si "ovisna" o flertu

Kao što smo već rekli, flertanje je povezano s mozgom, a u mozgu se nalaze centar za bol i ugodu. Logično, kada zavodiš nekoga, pojačan je osjećaj ugode. To je poput ovisnosti. Osobe koje su u dugim i sretnim vezama znaju kontrolirati taj osjećaj ugode i kroz dugi niz godina se osjećaju dobro. Osobe koje previše intenzivno doživljavaju flertanje lako postanu ovisne o tom osjećaju. U dugotrajnijem odnosu taj osjećaj može izblijediti i tada serijskim zavodnicama postane dosadno pa žele krenuti u nova osvajanja. Te serijske zavodnice i zavodnici počet će flertati zbog flertanja, kako bi što duže zadržali taj osjećaj uzbuđenja i ugode. Umjesto tisuće usputnih flertova sigurniji je jedan "pravi" koji će potencirati nešto dublje od samog površnog flerta. 

 | Autor: thinkstock thinkstock

Dlanovi ti se znoje

I još jednom je krv krivac, ovaj put za znojne dlanove. No, ovo se ne događa često. Kolanje krvi u organizmu je pojačano zbog flerta. Kada se zacrveniš i kada tvoje srce počne snažno kucati, pojačano se luči noradrenalin, hormon nadbubrežne žlijezde. U tom trenutku se tijelo opet pita trebaš li pobjeći ili ostati. Zanimljivo je da se osjećaj straha miješa sa osjećajem ugode baš zato što se receptori straha i ugode nalaze jedan blizu drugoga u mozgu. U drugoj situaciji, kada zapravo osjećaš strah poput vožnje po jako mračnoj cesti, moguće je da se odjednom počneš osjećati jako seksi. I dalje je to strah, a ne ugoda, samo je tvom mozgu teže razabrati ta dva osjećaja.

Rašire ti se zjenice

Kada flertaš s nekim logično je da ćeš ga/ju gledati u oči. Ako je osoba  zainteresirana baš poput tebe zjenice će joj se jako raširiti. To je znak seksualne privlačnosti. Isto tako, osobe sa široko otvorenim očima izgledaju privlačnije i djeluju jako zainteresirano za razgovor.

Možda vas zanima 6 stvari koje te instatno čine više seksi Rubrika Life&style Life&style

Hormoni polude

Kada ti je netko privlačan i s tom osobom počneš igru zavođenja, prvi hormon koji se ispušta je noradrenalin koji je zadužen za požudu, ali i koji te konstantno tjera da se ili boriš ili prepustiš tom osjećaju. Tu je i dopamin, hormon sreće koji ti daje nadu da se u tom zavođenju nešto konkretno i događa. Ipak, kod muškaraca dolazi do lučenja antidiuretskog hormona, vazopresina, dok kod žena se luči oksitocin. Ti hormoni su su nezaobilazni dio u igri zavođenja, te potiču i muškarce i žene da s flerta prijeđu na nešto više.

Smiješ se

Jesi li se zatekla da se smiješiš dok flertaš s nekim? Postoji znanstveno objašnjenje. Oksitocin se ispušta kada prepoznaš da je osoba s kojom flertaš razumjela znakove i upustila se u flert. Žene vole muškarce koji ih mogu nasmijati, ali bitno je i povjerenje. Prije nego što se počneš iskreno smijati njegovim šalama, moraš tu osobu poznavati i vjerovati joj. No, nije svaki smijeh ugodan. Imaš li nekad osjećaj da se smiješ samo zbog nervoze? Da, to nije dobar smijeh. Ali, kada se osjetiš dovoljno opušteno i počneš se smijati bez zadrške, tek tada se oksitocin počne otpuštati... I, igre počnu!

Photo: thinkstock

Komentari 0