Love&Sex

Sad se zna što točno muško tijelo čini najviše privlačnim ženama - i nije lako povjerovati

  • Široka ramena, gusta kosa i visok rast – mora li baš tako izgledati lijepi muškarac?
  • Ili je možda dovoljno da ima crnu kosu i plave oči – a visinu ćemo „oprostiti“?
  • Naime jedno istraživanje otkrilo je da muškarci svoju privlačnost mogu zahvaliti točno određenim tjelesnim proporcijama 

Psiholozi sa Sveučilišta Cambridge proveli su istraživanje o muškoj privlačnosti te otkrili čemu muškarci mogu zahvaliti za svoj seksepil. Naime, riječ je – vjerovala ili ne – da žene preferiraju muškarce koji imaju određenu dužinu - nogu!

Koje proporcije čine muško tijelo privlačnim?

Za potrebe istraživanja su znanstvenici izmjerili tijela 9.000 američkih vojnika kako bi sakupili različite proporcije muških tijela. Potom su – na osnovu dobivenih podataka – sastavili slike muških modela. 

Pri tome su znanstvenici imali u fokusu tri proporcije. Kreirali su siluete čije su ruke bile različito dugačke u odnosu na tijelo te modele kod kojih je dužina nogu varirala u odnosu na ostali dio tijela. Osim toga, znanstvenici su promijenili odnos gornjeg i donjeg dijela ruku, odnosno bedra i potkoljenice.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Što muškarci misle kad kažu za ženu da je seksi ili slatka, a što kad kažu da je lijepa? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Koga žene smatraju seksepilnim?

Znanstvenici su pokazali ispitanicama računalno generirane fotografije muških tijela. Dame su imale težak izbor te su morale ocijeniti atraktivnost modela. Rezultat: dužina je odlučna! 

I to dužina nogu! Ispitanicama su osobito atraktivne grafike muškaraca koji imaju – u usporedbi s tijelom – prosječno dugačke noge. Kratke noge sakupile su negativne rezultate, a predugačke također. Većinu pozitivnih ocjena dobile su fotografije muškaraca s nogama koje su tek malo duže od prosjeka. 

Dužina ruku ili odnos gornjeg i donjeg dijela ruku, odnosno natkoljenice i potkoljenice – ženama uopće nisu bili bitni. Znanstvenici su svoje rezultate objavili u stručnom časopisu „Royal Society Open Science“. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Lijepe noge, dobri geni 

Muškarci koji imaju prosječno dugačke noge očito imaju dobre šanse kod potrage za partnericom. Zašto žene vole takve „prosječne“ tipove? Voditelj istraživanja Thomas Versluys i njegovi kolege dali su za to evolucijsko objašnjenje. 

Naime, kratke ili osobito dugačke noge mogu biti znake neke nasljedne bolesti. Kratke noge asociraju na dijabetes, oboljenja srca i demenciju. Jako dugačke noge mogu biti znak genetske bolesti – poput Marfan-sindroma. Prosječno dugačke noge imaju partneri koji su zdravi i fit. 

Možda vas zanima Horoskop: Zbog čega je jedan zvjezdani znak tako posebno seksi i totalno neodoljiv? Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • konjevic11

    A dužina prangije? To kao nije bitno.