Love&Sex

Kako nas prva velika ljubav obilježi za cijeli život?

Otkrit ćemo ti koju ulogu u životu igra prva velika ljubav – i ima li možda utjecaja na sve buduće veze

Postoji samo jedan prvi dečko. Možda to nije bio mladić koji te prvi puta poljubio. Ili onaj čije si ime stalno pisala u svoje školske bilježnice i knjige. Međutim, jednog dana si jednostavno znala da je to tvoja prva velika ljubav!Je li ti prvi rekao „volim te“, je li bio prva duža veza, je li ti bio... prvi? Ili sve to zajedno? U svakom slučaju zauzeo je posebno mjesto u tvom životu! 

Prve velike ljubavi sjećamo se cijelog života. Naravno, nakon nje se zaljubimo još puno puta. Poljubimo puno žabaca sve dok ne naletimo na princa. Međutim, koliko god da ih dođe i prođe – s prvom ljubavi često nas povezuju snažna sjećanja. 

Zašto je tome tako, istraživali su psiholozi iz Berlina dr. Franz Neyer i dr. Judith Lehnart te objavili svoje istraživanje pod nazivom „Osobnost i društvene veze u mlađoj adolescentskoj dobi“. Rezultat: „Prva ozbiljna ljubav djeluje na osobnost čovjeka poput katalizatora.“  

 | Autor: Getty Images Getty Images

Žudnja i ideal 

Ali zašto je prva ljubav toliko posebna? „Prva ljubav ima puno veze s opčinjenošću“, objašnjava obiteljski psiholog dr. Wolfgang Hantel-Quitmann. „Nema mogućnosti usporedbe, stoga je prva velika ljubavna veza ostvarenje žudnje.“

Svima nam je poznato koliko smo kao tinejdžeri čeznuli za prvom velikom ljubavi? I koliko je bilo super i uzbudljivo kad se dogodila! Ali je li tip doista bio toliko sjajan? Ili smo to  tek željeli vjerovati? Možda se sjećamo supercool tipa koji se tako dobro ljubio, a možda je to bio prosječan dečko – a poljupci partnera nakon toga bili su puno bolji – upravo zato jer tada tog prvog dečka nismo imale s kim usporediti. 

Možda vas zanima Upravo ovo se događa tvom mozgu kad se zaljubiš! Rubrika Love&Sex Love&Sex

„Tko traži žudnju i ideal, dugo će se sjećati i vraćati prvoj ljubavi. Tko stvari promatra nešto realnije, sjećat će je se tek kao jedno lijepo iskustvu iz djetinjstva“, kaže dr. Hantel-Quitmann. Međutim, što ako prvu ljubav nikako ne možemo izbaciti iz glave, a sve dečke poslije uspoređujemo s prvim. „Ako se prva ljubav duboko usadila u sjećanje i emocije, moguće je da ćemo je uvijek tražiti. Zbog toga može postati fantom kasnijih veza„ objašnjava stručnjak. 

via GIPHY

Međutim, uzvisivanje prve ljubavi u našim sjećanjima nije ništa osobito – posebnost joj daje njena jedinstvenost. Jer sve što nakon nje dolazi nije više prva velika ljubav, nego je druga, treća… 

„Prva ljubav ostavlja u našem svijetu osjećaja trajan utisak“, smatra psihologinja dr. Lisa Fischbach. „Kod prvog poljupca je posebna  njegova jedinstvenost. Nema druge prilike za prvu ljubav. Prvi poljubac, prvi seks, prvi 'volim te' – to doživimo samo jednom.“ 

Trend „rekindling“

Ili ipak ima drugi puta? Danas je gotovo trend „hvatati“ svoje prošle osjećaje te ponovno sresti prvu ljubav. U SAD-u se taj fenomen zove „rekindling“ ili (u slobodnom prijevodu) „ponovno paljenje vatre“. Prema istraživanju portala elite-partner.de, svaka četvrta osoba u dobi između 18 i 29 godina tvrdi kako je prva ljubav bila najljepša. Zbog toga ne čudi da se pojavio ovaj trend. Na američkom portalu www.reunion.com, prijavilo se već 35 milijuna ljudi u nadi kako će ponovno pronaći svoju prvu ljubav. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Doktorica Nancy Kalish, profesorica psihologije na Sveučilištu California State, počela je 1993. godine istraživanje na ovu temu. Njen rezime: „S pojavom Interneta je traženje prve ljubavi postalo trend.“ Zahvaljujući Facebooku i drugim društvenim mrežama danas nije teško iskopati ljude iz prošlosti. 

Možda vas zanima Zaljubljenost ili ljubav: 6 znakova po kojima ćete znati na čemu ste Rubrika Love&Sex Love&Sex

Uzbudljivo? Da! Bitno za ljubavni život? Radije ne. Doduše, može se ponovno rasplamsati stara ljubav – ali i pronaći žapca koji je nekad bio princ. Doduše, prva ljubav možda jest bila nešto posebno, nešto naročito, ali prije svega je – prošla!

Photo: Getty Images

Komentari 0