Love&Sex

Pojavio se novi zastrašujući seks-trend: 'stealthing'

U tijeku je istraživanje o fenomenu nazvanom „stealthing“, opasnom novom trendu koja iz dana u dan raste

Šokantno istraživanje Alexandre Brodsky za Columbia Journal of Gender and Law bavi se fenomenom koji je uzburkao javnost. Takozvani „stealthing“ je čin u kojem muškarac za vrijeme seksa skine kondom – po mogućnosti tako da partnerica to ne primijeti. 

Forumi sa savjetima za „stealthing“ 

Nevjerojatno je da „stealthing“ ima svoje pristaše i zajednicu te se brzo širi Internetom – a brojni muškarci hvale se raznim tehnikama kako neopaženo skinuti kondom. 

U istraživanju je Brodsky citirala socijalnu radnicu koja radi u Službi za prijavu seksualnog nasilja, a koja navodi da su pozivi u kojima se spominje „stealthing“ sve češći. „Priče tih žena obično počinju istom rečenicom: 'Ne znam je li to silovanje, ali…'“, objašnjava socijalna radnica. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Seksualni napad s mogućim teškim posljedicama 

Žrtve tog strašnog trenda suočavaju se s neželjenom trudnoćom, spolnim bolestima i HIV-om. Znanstvenica objašnjava razlog uklanjanja kondoma bez znanja i dopuštenja partnerice u „jednoj ideologiji muške nadmoći u kojoj je (seksualno) nasilje pravo muškarca“. Na forumima gdje se muškarci hvale i savjetuju, spominje se „pravo muškarca da širi svoje sjeme“ te „da dominira nad ženama“. 

Žrtve tog trenda izjasnile su se kao „iskorištene“, jer ne znaju kamo bi uvrstile riječ „nasilje ili silovanje“ – pošto su ipak pristale na seks s tim partnerom… 

Međutim, jasno je da se kod „stealthinga“ jasno radi o seksualnom napadu bez dopuštenja partnera – jer ako je osoba pristala na seks s kondomom, to ne znači da bi pristala i na seks bez kondoma. Tu se ignorira svjesna odluka te se prelaze mnoge granice – što može imati teške posljedice. 

Photo: Getty/Guliver
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • milan

    Sve je po pravilima ali ispadne li kondom ti si silovatelj. Dajte babe urazumite se.
  • mona

    da??? a što je onda kada gospođica bezuvjetno pristane na sve a na pitanje "a zaštita?" tvrdi kako već godinama koristi kontracepciju pa ti se vidi sva u čudu za nepunih 9 mjeseci pred vratima pojavi s osmjehom i punim ... prikaži još!
  • marko51

    Ajde ljudi malo se smirite, ako vam se to desi to nije "Nasilje ni silovanje" . Zašto. jer ste vi pristali na seks, to sto je skinuo kondom je samo znak da ste našli pogrešnog partnera. To nije njihova greška ... prikaži još!