Love&Sex 2318 prikaza 02. veljače 2019.

Pitali smo žene: Čiji je "posao" kupovanje kondoma? Njegov, njezin ili njih oboje?

Shutterstock.

  • Odgovorno spolno ponašanje je vrlo bitno, a prezervativ je još uvijek optimalan način zaštite
  • Proveli smo anketu: "Tko je odgovoran za kupovanje prezervativa? Žena, muškarac ili oba partnera?"
  • Pitali smo za mišljenje mlade žene, i dobili zanimljive odgovore

Strah od trudnoće, spolno prenosivih bolesti i ona "nikad dosta opreza", razloga su zbog kojeg mnogo parova i općenito spolno aktivnih ljudi odabire prezervativ kao sredstvo zaštite. Pobornica spirale ili kontracepcijskih tableta je istina, sve više, no dobri stari prezervativi su ipak jedina zaštita od spolno prenosivih bolesti. No, ima li ih zato svaka žena u torbici? Ili ipak on brine o tome, a na nama je da se pouzdamo da će mu biti pri ruci? A kako je u dugim vezama? Nađu li se kondomi i u njegovoj i u njenoj košarici u dućanu? Za mišljenje smo pitali mlade žene, milenijalke, da nam odgovore na pitanje "Tko je zadužen za kupovanje prezervativa? Žena, muškarac ili oba partnera?".

P.s.Da odmah ogradimo potencijalne konzervativne napade na mlade dame, ponavljamo, pitali smo ih za mišljenje te da odgovore na pitanje...

Sara Schmit, 27

"Apsolutno za oba. Ne vidim zašto bi to morao biti isključivo muški odnosno ženski posao budući da je riječ o zaštiti koja se tiče oba partnera."

 | Autor: Facebook Facebook

Katarina Matas, 25

"Mislim da je kupovanje prezervativa posao za oba partnera. Iako su žene po prirodi možda sramežljivije po tom pitanju, smatram da ima i muškaraca koji pri samoj pomisli na to pocrvene od glave do pete. Ako na umu treba imati sigurnost i odgovornost, ova ne tako ugodna kupnja nam više neće biti toliki problem."

 | Autor: Facebook Facebook

Eni Lea Hoyka, 24

"S obzirom na to da se oboje upuštaju u tako nešto zajedno, smatram da je fer ako onda oboje pridonose jednako i što se tiče "pripreme".

 | Autor: Facebook Facebook

Vesna Pudrlja, 33

"U mojem slučaju je to njegova stvar s obzirom da ih ja mrzim i izbjegavam, a on iz praktičnih razloga ponekad posegne za tim vidom zaštite - a bit dobre veze je kompromis pa mu nekad i dozvolim ako sam dobre volje. Ali, prema tome nek si ih on onda i kupuje. To je jedini razlog, nemam problema sa sramom niti smatram tu investiciju isključivo muškom ili isključivo ženskom."

 | Autor: Facebook Facebook

Lidija Lončarić, 26

"Mislim da kupovanje prezervativa nije ni muški, ni ženski posao već da pada na onog tko se u trenutku zatekne u trgovini i u prilici ih je kupiti. I to je to, nema tu puno mjesta za kompliciranje. Mislim da smo prošli doba kad je nešto bilo muški ili ženski posao, pogotovo kad su u pitanju ljubav i seks. Nema tu puno pitanja, bitno da se prezervativi kupuju."

 | Autor: Facebook Facebook

Tamara Šebetovsky, 30

Mislim da se oba partnera trebaju svaki sa svoje strane potruditi da odnos bude siguran, kako za sebe, tako i za drugu osobu. No, zbog same biologije stvari, žene moraju puno prije i poslije samog odnosa voditi računa o njegovim posljedicama pa mislim da bi, ako ništa drugo, bila galantna gesta sa strane muskarca da se pobrine za kondom.

 | Autor: Facebook Facebook

Anta Bučević, 27

Kupovanje kondoma je po meni “posao” svake odgovorne i seksualno aktivne osobe, bez obzira bila ona muško ili žensko. Ako se želiš zaštiti od spolnih bolesti ili neželjene trudnoće (hola at ya girls!) brigu o tome ne treba ostaviti drugoj osobi. Ne treba računati na to da je druga osoba odgovorna, a u slučaju da nije — odluka želiš li ili ne nešto riskirati je na tebi. Nekom je seks bez kondoma okej, nekom je bed. Poanta, nemoj se dovesti u situaciju da ti je bed bez kondoma, a nemaš ga!

 | Autor: Facebook Facebook

Komentari 0