Love&Sex

Otkrili su prosječno trajanje samog seksualnog čina, jesi li - iznad ili ispod?

  • Iako je u seksu užitak važniji od minutaže, nekada možda ostaješ razočarana prekratkim trajanjem svog dragog, a nekada to sve traje mrvicu predugo
  • Kako bi otkrili koje je prosječno trajanje seksa, dr. Brendan Zietsch je proveo istraživanje heteroseksualnih parova koji su mjerili štopericom trenutak prodiranja penisa u vaginu do ejakulacije
  • Istraživanje je pokazalo da je prosječan seksualni odnos trajao tek nešto više od pet minuta

Seks je ponekad prekratak, a nekad toliko dug da jedva čekaš da završi. Najslađi je onaj koji ne traje niti predugo niti prekratko već točno onoliko koliko treba. Dakle, koliko je minuta dovoljno, a koliko premalo? U članku za The Conversationalist, dr. Brendan Zietsch, psiholog sa Sveučilišta u Queenslandu, se bacio u istraživanje heteroseksualnih parova i njihovih seksualnih navika.

Možda vas zanima Prihvaćaš li naš izazov? Osvoji besplatno preuređenje doma Rubrika Life&style Life&style

Dr. Brendan kaže: "Znam da je seks puno više od stavljanja penisa u vaginu i ejakulacije, u njega se ubraja i predigra. No, kako bismo si olakšali, usredotočit ćemo se na vrijeme od početka odnosa do ejakulacije". Kako definiramo početak i kraj seksa? Definicija je usredotočena na penis. Zietsch je mjerio službeno vrijeme od prodora penisa u vaginu do ejakulacije promatrajući podatke 500 parova diljem svijeta koji su trajanje odnosa mjerili štopericom. 

Sudionici istraživanja su pritiskali "start" u trenutku prodora penisa u vaginu i zaustavili mjerenje prilikom ejakulacije. Rezultati su otkrili prosječno vrijeme trajanja seksa svakog para koje se kretalo u rasponu od 33 sekunde do 44 minute - dakle, prosjek je bio 5,4 minute. Dok neki muškarci tvrde da zbog kondoma gube erekciju jer on oslabljuje podržaje, zanimljivo je da upotreba kondoma nije utjecala na trajanje seksa. 

Također, zemlja podrijetla nije utjecala na trajanje, osim ako parovi nisu došli iz Turske koja je imala nešto "lošije" rezultate od parova iz drugih zemalja - njihova je minutaža iznosila 3,7 minute. Dob para je također utjecala na to koliko dugo traje seks - što je par bio stariji, to je seks kraće trajao. 

Možda vas zanima Ovih 7 seks laži više doista nisu nikome potrebne i nitko ne bi trebao vjerovati u njih Rubrika Love&Sex Love&Sex

Prema studiji iz Sjedinjenih Država i kanadskih seksualnih terapeuta iz 2008., "prekratak" seks traje jednu do dvije minute, "adekvatan" tri do sedam minuta, a "poželjan" sedam do trinaest minuta. Raspon za "predugo" se kretao u rasponu od deset minuta do pola sata.

Sophia Benoit, novinarka GQ-a, je ispitala par žena koliko bi dugo voljele da im seks traje, i uz nekoliko iznimaka, odgovori su se kretali oko pet do deset minuta, uključujući dužu predigru. Jedna je žena rekla da joj je idealno 10-15 minuta predigre i 10 minuta snošaja. "Smatram da sam prilično nestrpljiva u krevetu ili možda jednostavno nisam upoznala nekoga tko bi vrijedio više vremena". Druga je rekla: "Osjećam kao da će ovo zvučati vrlo kratko, ali seks od 5-10 minuta plus 15-minutna predigra mi zvuči idealno!". Bilo je i nekih koje su navele trajanje od sat vremena, ali one su bile u manjini.

Možda vas zanima Istraživanje je pokazalo: Ova svakodnevna navika šteti seksualnom životu – a imamo je svi Rubrika Love&Sex Love&Sex

Naposljetku, mislimo da će se većina složiti da je kvaliteta seksa bitnija od kvantitete i da trajanje često nema veze s užitkom. Ako želiš uvesti uzbuđenje u spavaću sobu zaboravi na maratonske snošaje - radije isprobaj s partnerom nešto novo i uzbudljivo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo: shutterstock

Komentari 0