Love&Sex

Nije nevjera, nije nedostatak ljubavi... brak često slomi ovaj sretan događaj

  • Prvo dijete u braku roditelji dočekuju s velikim oduševljenjem - idila je sada kompletna
  • No, šteta da nema bracu ili seku - mnogi parovi bez razmišljanja idu na drugo dijete
  • I u pravu su - za prvoređenca to je doista bolje, no za roditelje nastaje ovih neugodnih 10 situacija - mnogi brakovi ih ne prežive...

Vjerovala ili ne, rođenje drugog djeteta problem je za mnoge brakove. Parovi obično nemaju problema nakon oduševljenog dočeka prvog djeteta, gotovo da ih i nema u bračnim savjetovalištima. No, poslije drugog slijedi kaos: uslijed stresa, privremenog udaljavanja partnera, ženine iscrpljenosti i svađa oko neravnomjerne podjele kućanskih poslova i brige za djecu.

Jedno je dijete lakše za bračne partnere, iako često teže za samo dijete. S jednim djetetom majka može lakše izaći na kraj s roditeljstvom, već i zato što samo jednom prolazi kroz fazu brige za bebu, lakše obnovi seksualni život i tijelo, te nastavi s karijerom. Istraživanja čak pokazuju da su majke s više djece često manje zadovoljne svojim životom nego one s jednim djetetom, i to zbog već nabrojanih problema i uzroka. 10 objašnjenja zašto je rođenje drugog djeteta tako riskantno za brak dala je Samantha Rodman i to  iz iskustva majke troje djece, po zanimanju psihologinje i bračne savjetnice na blogu The Life.

Možda vas zanima Saznaj kako zablistati poput J.Lo i zavesti svakog muškarca uz minimalan trud Rubrika Beauty Beauty

1.  Otac mora uskočiti

Kod prve bebe, otac koji ”nema smisla za djecu” može se izvući s nekoliko promjena pelena, pogotovo ako je žena sklona sve kontrolirati, ili čak opsesivna, a dobija pomoć svoje majke ili svekrve. No, kod bebe br. 2 muž se mora istinski uključiti, mora preuzeti ono veće dijete dok se majka bavi novorođenčetom. Koliko god revan bio (a nekim je muškarcima zaista drago preuzeti više odgovornosti), nastupit će velika promjena, jer će biti ugrožen majčinski identitet primarnog skrbnika starijeg djeteta. Oko toga će se partneri možda posvaditi. Ona će mu i nesvjesno prigovarati jer njegovi napori ne zadovoljavaju njezine kriterije. Muškarcu se pak može učiniti da se žena nikad ne odvaja od djece i njemu uopće ne posvećuje. Kad joj prigovori, svaka umorna žena odgovara otprilike ovo: ”Nikad nemam odmora, skini mi se s tim primjedbama!” I njih odnos krene silaznom putanjom. 

via GIPHY

2. Više niste "lijep par s bebom"

Dvoje roditelja i dvoje djece – to je grupa ljudi. Vas dvoje više se nikad ne osjećate kao par, postali ste gotovo isključivo mama i tata, što je vaš novi, ne baš romantičan identitet. Niste više onaj predivan par koji gura svoju bebu u šminkerskim kolicima i ide na tržnicu držeći se za ruku, s povremenim poljupcima. Otići s dvoje djece na tržnicu takva je tlaka da radije naručite pizzu.

via GIPHY

3. Prvo dijete je poraslo i postalo zahtjevno

Kako se starje dijete više ne doji, najčešće je ljubomorno na bebu i mnoge obiteljske rutine počinju se mijenjati - majka je previše umorna da se drži starog rasporeda pa otac preuzima i radi stvari na svoj način (koji joj gotovo nikad nije dovoljno dobar). 

4. Mama je lišena seksualne želje 

Možda je s jednim djeteteom i bila zainteresirana, ali otkako se danju brine za odraslo dijete, a noću doji, a još su joj ostali kilogrami poslije trudnoće, nema šanse da se osjeća seksualno privlačno. Ne samo što se osjeća nelijepom, nego dojenje katkad zna potisnuti seksualnu želju, i to na hormonalnom bazi. 

via GIPHY

5. Tko bi htio pričuvati dvoje djece?

Možda će neki član familije dobrovoljno pristati paziti na jedno dijete, ali da preuzme odgovornost za dvogodišnjaka ili trogodišnjaka i bebu, malo tko će se odvažiti. Osim toga, ako par i izađe jer je baka uskočila, osjećat će krivnju zbog starijeg djeteta koje je ljubomorno i još nije prihvatilo bebu. 

via GIPHY

6. Sjajan novi osjećaj da ste roditelji se malo istrošio

Da, svi mi volimo i drugo dijete, ali to nije onaj osjećaj totalne novosti i medenog mjeseca prvog blaženstva, potrošio se endorfin. Došlo je do zamora, osjećaš krivnju, nezadovoljstvo, iscrpljenost i tvoje tijelo više ti se ne sviđa. Doista manje blaženstva nego prvi put.  

7. Ni za što nemaš vremena 

Svaku sekundu dok beba spava preko dana, imaš osjećaj da se moraš posvetiti starijem ili prati rublje, koje se učetvorostručilo. Budući da se više ne radi o veseloj novosti prvog djeteta, dobijaš i manje pomoći roditelja i obitelji. Zanimljivost nove bebe roditeljima kvari taj paket jedan plus jedan, slatka beba i naporan , ljubomorni dvogodišnjak… 

8. Tata je sad pao na treće mjesto 

S jednom bebom, čim ona zaspe, mama mu posvećuje pažnju kao i prije. Ali sad, kad beba zaspe, na redu je veće dijete. Ako žena još pokušava nešto raditi da ostane u kontaktu sa svojom profesijom, za muškarca doista nema volje. Uz to, njezina karijera pretrpjela je udare dva porodiljna dopusta i slobodnih dana kad je starije dijete bilo bolesno pa često ženin posao dolazi na treće mjesto, a muž je na broju 4. U svakom slučaju, nedostaje razdoblje kad joj je bio br. 1. Ide to i u suprotnom smjeru – i on daje prioritet djeci, a ne romantici. To je posebno primjetno kod starijih očeva pa su često i žene ljubomorne, iako one to nisu sklone priznati. 

via GIPHY

9. Sve zahtijeva puno više planiranja  

A kome će dopasti taj zadatak? Tebi, mama. A kako istodobno i dojiš, umorna si i dodatno te iscrpljuje osjećaj krivnje zbog zanemarivanja starijeg djeteta, često nešto i zaboraviš od onoga što bi trebala srediti, pa si još predbacuješ nesposobnost. Pa onda napadneš muža što ne pamti kad imate termin kod pedijatra i u dječjem vrtiću za starijeg, što se pretvara u stalne izvore sukoba. 

10. Novac

Sad kad imaš dvoje djece, shvatila si da su se troškovi udvostručili. A gdje su još izvanškolske aktivnosti, jezici i sve ono što će biti potrebno nabaviti da se može normalno živjeti. Tek kad se dogodi drugo dijete pa se troškovi zbrajaju, odjednom kao par shvatite u što ste se upustili…

via GIPHY

6 spasonosnih pravila

Kad druga beba navrši šest mjeseci, neki će se od ovih problema razriješiti sami od sebe. Ali, ako se još svađate i sumnjaš da sve manje voliš svog paartnera, možda trebaš potražiti stručni savjet psihologa. Ili, naprosto primijenite ovih šest pravila:

1. Pričekaj najmanje 6 mjeseci prije nego doneseš bilo kakav preuranjeni zaključak poput onoga da ga više ne voliš.

2. Oživi svoj seksualani život iako još nisi sto posto u tome.

3. Napravi neku lijepu gestu za partnera, čak ako ti se isprva čini ispraznom.

4. Počni izlaziti s partnerom ili barem dogovori dan koji će za vas doma biti poseban, kad ćeš se urediti i malo posvetiti sebi i njemu.

5. Ne upuštaj se u svakodnevne bezvezne brbljarije. Kad kod uhvatiš vremena bez djece, ugasi televizor ili razgovaraj s partnerom o važnim pitanjima zajedničkog života.

6. Prihvati činjenicu da ti se život promijenio i pokušaj skupa s partnerom prihvatiti praktične kompromise koji će unaprijediti vaš život (odreci se nečeg drugog, recimo odjeće, i angažiraj bejbistericu jednom tjedno, ako ne možeš iskamčiti majčinu pomoć). Svjesno se potrudi s partnerom da održiš redovni seksualni život, izostavi kritike partnerove roditeljske nesposobnosti. Ako možeš, svakako si plati pomoć u kući dva puta mjesečno, naručuj dostavu namirnica preko interneta ili gotovu hranu kad si preumorna.

Nadamo se da ćete tako i ti i tvoj partner prebroditi skupa najteže trenutke. Zamisli, neki se nakon svega odluče i za TREĆE dijete! Iako ludo, nije sasvim rijetko - no to zahtijeva druge odgovore na još izazovnija pitanja.   

 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0