Love&Sex

Nije ljubav, nije seks: istraživanje otkriva o čemu još ovisi hoće li se par vjenčati

  • Luda zaljubljenost? Dobar seks? Zajednički interesi? Sve je to važno za vezu!
  • Međutim, još jedan kriterij igra itekako važnu ulogu
  • Više nikad nećemo govoriti da novcu nema mjesta u ljubavnoj priči

Ako dvoje ljudi odgovara jedno drugome, međusobno si daju snagu i žive u harmoniji, vjerojatno će prije ili kasnije doći na ideju da bi se mogli i vjenčati. Međutim, kako je pokazalo istraživanje jednog američkog sociologa, postoji još jedan ključan faktor prije nego oboje odluči reći „uzimam!“ 

Patrick Ishizuka sa Sveučilišta Cornell u New Yorku za potrebe analize koristio je reprezentativne ankete o prihodima Amerikanaca u razdoblju između 1996. i 2013. godine. K tome je dodao i rezultate mjesečnih anketa više od 600.000 kućanstava od „US Census Bureau of Labor Statistic“. Došao je do jasne činjenice: novac igra golemu ulogu! Ali ne toliko koliko se možda mislilo…

via GIPHY

Financijski prag treba prekoračiti 

„Kada par postigne određenu financijsku sigurnost i blagostanje, raste vjerojatnost da će se vjenčati“, kaže Ishizuka. „Kod parova koji nisu toliko financijski sigurni, puno je veća vjerojatnost prekida“. Tko od partnera više zarađuje i koliko je velika razlika u prihodima bilo je manje odlučujuće. 

Možda vas zanima Kakve djeveruše! Novi trend vjenčanja nalaže fotkanje s alpakom Rubrika Life&style Life&style

Ovi rezultati potvrdili su empirijski hipotezu da doista postoji određena ekonomska „bračna ljestvica“, odnosno financijski prag koji par u pravilu želi/treba prekoračiti prije braka. S jedne strane je to razumljivo, jer „par želi prije vjenčanja svoj dom, auto, dovoljno ušteđevine za veliko vjenčanje – i sigurnost, to jest sigurne poslove i redovite prihode“, kaže sociolog. 

via GIPHY

Brak samo za bogate?

Danas je jaz između bogatih i siromašnih sve veći i mnogima je sve teže postići financijski poželjan životni stil. Ljestvica se stalno pomiče prema gore. Hoće li jednog dana brak biti samo za bogate ljude?! Strašna pretpostavka. Da ne kažemo i koliko neromantična. 

Možda vas zanima Misliš da ti sreća nije sklona? Možda bi trebala obratiti pozornost na samo jednu stvar Rubrika Beauty Beauty

Međutim, treba li prava ljubav doista prsten na ruci i status? Kod nevjenčanih parova su pak individualni prihodi igrali puno veću ulogu nego kod parova u braku. Što je sličnija financijska situacija partnera, to stabilnija veza – to vrijedi za nevjenčane parove. 

via GIPHY

Ali, svejedno tko je siromašan, bogat, nevjenčan ili vjenčan te čak i ako novac očito igra puno značajniju ulogu nego što smo mislile – kad bi se mogla izmjeriti ljubav i usporediti je s prihodima, ljubav bi garantirano bila najvažniji faktor stabilne i dugotrajne veze. Što ti misliš?  

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0