Love&Sex

Nije 8 čaša... Znaš li koliko ti je vode u danu potrebno ovisno o dobi i načinu života?

  • Stalno slušamo o 'čarobnoj formuli' o 8 čaša vode koje treba piti tijekom dana
  • Međutim, točna količina ovisi o spolu, dobi, prehrani, vremenskim uvjetima i drugim faktorima
  • Otkrij koliko ti trebaš piti na dan te zašto je voda tvoja najbolja 'pratiteljica' u svim svakodnevnim situacijama
     

Ako često pratiš wellness savjete slavnih osoba, sigurno si primijetila kako se mnoge slavne osobekunu da je za njihovu sjajnu kožu najviše zaslužna – voda! Istina je da redovito hidriranje našeg organizma uljepšava kožu, daje dodatnu energiju te održava naš metabolizam u vrhunskoj formi. Uostalom, Beyonce, Jane Fonda, Jennifer Aniston, J. Lo, Elizabeth Hurley i mnoge druge slavne osobe otvoreno priznaju kako paze da piju preporučene doze vode svaki dan – ovisno o svojoj dobi i stilu života.

 | Autor: Instagram jana_water Instagram jana_water

Nedovoljan unos vode u organizam skriva mnoge opasnosti

Voda čini oko 70 posto našeg organizma i sudjeluje u gotovo svim metaboličkim procesima; prenosi hranjive supstance, pročišćava stanice od toksina, smanjuje osjećaj gladi... Posebno blagotvoran učinak ima na kožu: čisti je, masira, učvršćuje, ušta te pospješuje dinamiku obnove stanica, ali je i jaka saveznica u borbi protiv celulita. Uostalom, kozmetička industrija je do u tančine spoznala važnost vode u uljepšavanju i njezino djelovanje na našu kožu pa se svakim danom stvaraju novi programi koji se baziraju na nekoj od sljedećih vrsta vode: izvorskoj, morskoj i termalnoj.
Preporuka je čak i WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) dnevno popiti najmanje 2 litre vode! Unatoč ovim spoznajama, neka istraživanja nažalost otkrivaju kako 73% ispitanika pije manje od 1,5 litre vode, a 25 posto njih manje od 1 litre na dan. Nedovoljan unos vode u organizam skriva mnoge opasnosti; gubitkom od samo 2 posto volumena tekućine u stanicama dolazi do osjetnog pada naših životnih potencijala i osjećaja sveopćeg umora. Kod gubitka od 4% posto javljaju se glavobolja i mišićni umor, 5 posto rezultira nesvjesticom i grčevima... Vodu bi trebalo polako pijuckati tijekom cijelog dana, jer ako misliš da je možeš nadoknaditi tako da je ispiješ odjednom trebaš znati da naš želudac u razdoblju od oko 15 minuta nije u stanju 'podnijeti' više od 0,2 litre vode!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Uz kavu, sport, za koncentraciju u poslu…

To je razlog više da konačno iskoristiš svoju omiljenu bocu (čini li se i tebi da su postale neizostavan modni dodatak?) i nosiš je sa sobom u svakom trenutku. Lagano ispijajući gutljaje, s vremena na vrijeme iskoristi priliku i da predahneš od stresa. Kreneš li na kavu s prijateljicom svakako popij svoju času vode za dodatnu dozu hidratacije jer je kava diuretik, a nakon šetnje ili uz bilo koju sportsku aktivnost voda je must-have za obnavljanje izgubljene tekućine. Sad je vrijeme i kada se mnogi intenzivno spremaju za jesenske ispite ili zahtjevnije poslovne projekte stoga 'pojačaj' koncentraciju redovitim pijuckanjem vode. Uostalom, redovitom hidratacijom preveniraju se i umor i glavobolje, dodatno 'bistri' um pa se možeš nadati uspješnijem izvršavanju svih zadataka pred sobom.

Dehidracija stvarno nije šala

Postoji nekoliko krivaca koji uzrokuju gubitak vode u koži, a među najznačajnijima su starenje i gubitak estrogena te štetan utjecaj okoliša, ponajprije UV zračenje. Vrlo štetan utjecaj na naše zdravlje i izgled kože ima i svakodnevni stres te nepravilna prehrana bogata zasićenim mastima i rafiniranim šećerom. No, tijekom toplijih dana tijelo je izloženo dodatnom gubitku tekućine pa mu dehidracija prijeti znatno brže. Dehidracija se kategorizira kao blaga, umjerena i teška, a njezini su simptomi vrtoglavica, pospanost, nedostatak koncentracije i umor. Važno je znati: U trenutku kada osjetimo žeđ već smo lagano dehidrirani! Stoga je rješenje piti vodu u malim količinama tijekom cijeloga dana i osigurati organizmu dovoljno tekućine. Ali, koliko je vode potrebno popiti kako bi se sve funkcije u organizmu odvijale neometano? Potrebe za vodom, upozoravaju stručnjaci, mijenjaju se ovisno o životnoj dobi, temperaturi i naporu kojem smo izloženi, a kako rastu naše aktivnosti i temperatura tako raste i potreba za vodom!

 | Autor: Instagram @jana_water Instagram @jana_water

Koliko treba ženama, a koliko muškarcima?

I dok kao djeca imamo manje potrebe za vodom, već nakon 14. godine one se izjednačuju s potrebama odraslih osoba, kao i osoba starije životne dobi. Preporuka za ukupni dnevni unos vode za žene iznosi 2 l, a za muškarce 2,5 l. S obzirom da je oko 20 posto tog iznosa sadržano u hrani, žene bi trebale piti oko 1,6 litre, a muškarci oko 2 litre vode dnevno.


Zašto odabrati Janu?

Malo koja voda na svijetu može pohvaliti izvorom dubokim čak 800 metara koji joj osigurava posebnu kvalitetu. Svaka kap Jane u svojoj blagoj mineralizaciji sadrži savršen omjer kalcija i magnezija podrijetlom iz dolomitnog stijenja. Njen je jedinstven izvor skriven ispod svetojanskih brežuljaka, zaštićen slojevima tla i stijenama starim milijune godina, zbog čega je Jana netaknuta i zaštićena od bilo kojeg ljudskog utjecaja sve do samog trenutka ispijanja. Kvalitetu Jane prepoznalo je i 100 neovisnih stručnjaka koji su joj na svjetskom natjecanju Monde Selection dodijelili zlato, a kao i na međunarodnom planu, prepoznata je i u Hrvatskoj gdje su je i ove godine žene odabrale kao omiljenu negaziranu vodu u istraživanju Woman's Choice.  

Photo: Shutterstock

Komentari 0