Love&Sex

Ljubavni ugriz: Kako nastaje i kako ga se najlakše riješiti

  • Ako netko nikada nije imao ljubavni ugriz, nije ljubio punim plućima. Otkrit ćemo ti kako ga napraviti – i po potrebi ga se brzo riješiti
  • Za liječnika je ljubavni ugriz ništa drugo nego hematom, odnosno krvni ugrušak ili masnica, za nas je mnogo više od toga
  • Ako nemaš nečistu savjest, nema nekog posebnog razloga za otklanjanje ili sakrivanje ljubavnog ugriza, no mnogi ga se ipak srame

Što je zapravo ljubavni ugriz? U Kama Sutri, indijskom nauku o ljubavi i strasti, takozvani ljubavni ugriz slovi kao ljubavni znak kojeg treba oprostiti. Ljubavni ugriz također pokazuje da nositelj/ica ima ispunjen ljubavni život te se tradicionalno nosi s ponosom – dobro vidljiv drugima. 

Ako ti prethodno objašnjenje ne zvuči prihvatljivo, onda pogledajmo sa medicinskog stanovišta. Naime, za liječnika je ljubavni ugriz ništa drugo nego hematom, odnosno krvni ugrušak ili „masnica“. Za razliku od masnice koju dobiješ kad se udariš u rub kreveta (hm, i to bi onda u određenim slučajevima mogao biti znak ljubavi), ljubavni ugriz nastaje od podtlaka. Učinak je isti: ispod površine kože prolaze žilice koje se oštete te puknu. Dolazi do sakupljanja krvi u okolnom području – dakle, hematoma. 

via GIPHY

Je li ljubavni ugriz štetan za zdravlje?

Puknute žilice, hematom – to ne zvuči baš zdravo. Ali, hematom – a osobito nježan poput ljubavnog ugriza – u pravilu nije problem za naše tijelo. Žilice će se u normalnom slučaju popraviti u roku nekoliko sati (inače bi bilo problematično i obično vađenje krvi). Krv koja se nakupila u tkivu će se razgraditi u roku od jednog do maksimalno četiri tjedna. Za to vrijeme će ugriz mijenjati boju jednako kao i masnica: od crvenog će prvo postati plavi, potom ružičasti, žuti te na kraju smećkast. Dakle, vratimo se Kama Sutri! 

Kako napraviti ljubavni ugriz 

Omiljena mjesta za ljubavnu oznaku su vrat, ramena i područje oko ključne kosti. Osim što je tu oznaka dobro vidljiva, uglavnom nastaje za vrijeme strasti. Naravno, može se napraviti i na drugim dijelovima tijela. 

Svejedno o kojem dijelu tijela se radi, želiš li „označiti“ svog dragog ljubavnim ugrizom, princip je uvijek isti: 

1. Stavi usta opušteno i lagano otvoreno na odabrano mjesto – kao da ćeš ga tamo poljubiti. 
2. Oblikuj usne u krug ili oval (O ili 0). 
3. Siši! To bi s jedne strane trebalo biti snažno i intenzivno tako da nastane dovoljno podtlaka te dođe do vidljivog djelovanja. S druge strane, ne toliko energično da ga to boli. Osim toga, zadrži se na jednom mjestu barem 20 sekundi – ako pretjeraš, može ti se zavrtjeti u glavi…

S pomoću usana možeš utjecati na kasniji oblik ugriza: ako usne postaviš u obliku kruga, ljubavni ugriz će biti okruglog oblika. Ovalni otvor usana će ostaviti jajoliki oblik. 

via GIPHY

Kako otkloniti ljubavni ugriz 

Za početak trebamo napomenuti sljedeće: ako nemaš nečistu savjest, nema nekog posebnog razloga za otklanjanje ili sakrivanje ljubavnog ugriza. Međutim, mnogi ga se srame – osobito pred roditeljima ili pred onima s konzervativnijim svjetonazorima. 

Prva pomoć kod ljubavnog ugriza: hlađenje! 

Dečko ti je ostavio ljubavni ugriz, a tebi je odmah sinulo: „To nije baš dobra ideja!“ Onda odmah stavi nešto hladno na to mjesto – najbolje led umotan u gazu ili tanki ručnik. Hladna žlica ili pakiranje zamrznutog povrća također će biti OK. To zaustavlja isticanje krvi u tkivo te – uz malo sreće – neće ostati tragovi na koži – u svakom slučaju bit će manji nego bez hlađenja.

Možda vas zanima Pronašli smo "it" komad sezone idealan za krizme, maturalne večeri i vjenčanja! Rubrika Moda Moda

Kasna pomoć protiv ljubavnog ugriza: grijanje! 

Nakon akcije se i dalje fino mazite te u nekom trenutku zaspeš, a sljedeće jutro te šokira odraz u ogledalu? Onda za utjehu možeš pojesti zamrznuto povrće, a pogođeno mjesto zagrijati. Termosica, sauna ili vruća kupka dobro će djelovati na ugriz. Naime, toplina potiče prokrvljenost pa se ubrzava proces izlječenja. Najbolje je više puta na dan grijati ugriz po 20 minuta. 

via GIPHY

Alternativno možeš otići u ljekarnu te nabaviti heparin melem te njime namazati ljubavni ugriz. Ili pitaj ljekarnika za kremu protiv hematoma. 

Plan B: sakrivanje ljubavnog ugriza

Želiš da ljubavni ugriz bude odmah nevidljiv? Onda pomaže samo jedna stvar: sakrivanje! Visoka kragna, šal, marama – sve što može prekriti pogođeno mjesto. Alternativno možeš nanijeti make-up kao kamuflažu. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0