Love&Sex

Kako koristiti lubrikant da bi seks bio toooliko bolji

Čini se da se lubrikant još uvijek (pogrešno) smatra kao nešto što samo koriste dvije vrste ljudi: napaljeni dječaci koji su upravo otkrili porniće ili žene koje su izgubile prirodno podmazivanje zbog godina. To ne može biti dalje od istine…

Podmazivanje nije samo gomila zabave za korištenje i igranje (toliko tekstura i okusa koje treba isprobati!), nego je također važno za siguran seks. Da, upotreba lubrikanta smanjuje rizik od ozljeda - pogotovo ako imate analni ili supergrubi penetrativni seks. Osim toga... osjećaj je taaako dobar.
Stručnjaci objašnjavaju kako koristiti lubrikant i kako „ljepljive tvari“ mogu poboljšati sva seksualna iskustva.

Što je zapravo lubrikant?

Kako ih ne bi zamijenila s mazivima koje koristi tvoj automehaničar, lubrikanti o kojima pričamo su oni koji se koriste za seksualno zadovoljstvo i udobnost. Dodaju vlagu ili „klizanje“, te osjećaj čini glatkim i prirodnijim… Drugim riječima - dodaju ulje na kotače ljubavi.

Zašto koristiti lubrikant?

Možda zvuči previše očito, ali najjednostavniji odgovor glasi: za povećati podmazivanje! Prirodna vlažnost vagine ovisi o razini hormona koji se mijenjaju unutar ciklusa, tijekom menopauze, trudnoće, ali i pod utjecajem stresa, dojenja i nekih lijekova (npr. kontracepcijskih). Osim toga, više od 30 posto žena pati od prirodne suhoće, čak i kad se osjećaju uzbuđeno. I to se može dogoditi u bilo kojoj dobi.

Kada ga treba koristiti?

S kondomima: kondomi se obično podmazuju, ali s intenzivnim i/ili dugotrajnim seksom podmazivanje će se osušiti. Suhi kondom se vrlo lako podere - pa je kondom djelotvoran onoliko koliko mu dodate ekstra lubrikanta. 
 
Kod zubnih brana: zubne brane su mekani plastični lateks ili poliuretanski kvadrat koji se koristi za pokrivanje ženskog genitalnog područja ili anusa tijekom oralnog seksa, a kako bi se spriječio prijenos seksualno prenosivih bolesti. Koristeći ih s lubrikantom na strani koja dodiruje vulvu/anus, iskustvo će biti ugodnije.

Za analni seks i korištenje analnih igračaka: anus se ne podmazuje prirodno. Zato je iznimno važno koristiti lubrikant kada se bavimo analnim zadovoljstvom. Čak i ako nemaš osjećaj da je to potrebno, ako ga nećeš koristiti tijekom analnog seksa može doći do ozljeda koje ćeš osjetiti nekoliko sati nakon spolnog odnosa.

Kako koristiti lubrikant?

Koju god vrstu lubrikanta odlučiš koristiti, imaj na umu da je najbolje nanositi ga na vrhove prstiju, a zatim na željena područja - bilo da se radi o vulvi, vagini, anusu, penisu, seksualnim igračkama, kondomima ili bilo kojem dijelu tijela (neki lubrikanti su takooo dobri na bradavicama). Ne postoji općenito pravilo u pogledu količine lubrikanta koju treba koristiti. To ovisi o prirodnoj razini podmazivanja osobe, koristite li kondom ili ne, o kakvoj je seksualnoj aktivnosti riječ (predigra, masaža, analni seks, vaginalni seks) i određenom proizvodu koji si odabrala. Počni s nekoliko kapi (dvije do tri) i pogledaj što će se dogoditi: ako si zadovoljna – to je to, a ako ne, dodaj još. Uvijek imaj na umu da nisu sva maziva vječna. Nakon nekog vremena intimna područja ponovno će se osušiti, pa ćeš morati dodati još malo lubrikanta.

Što treba znati prije korištenja lubrikanta

Uvijek ga koristi sa svojim seksualnim igračkama - štitit će i tebe i njih.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Provjeri je li lubrikant kompatibilan s igračkom. Sredstva za podmazivanje na bazi silikona mogu oštetiti silikon tvoje igračke, stoga se odluči za mazivo na bazi vode.

Provjeri je li lubrikant kompatibilan s kondomom koji koristite. Baš kao i vazelin i druga ulja, lubrikanti na bazi ulja nisu kompatibilni s kondomima jer ih čine poroznima, što će ih pak učiniti manje sigurnima i veća je vjerojatnost da će puknuti. Također mijenjaju pH i razinu bakterija intimnih dijelova, što može dovesti do infekcija.

Prije upotrebe provjeri jesi li alergična na bilo koju komponentu lubrikanta. 

Maziva nisu kontracepcijska sredstva. Većina njih ne sadrži spermicid, tako da ne sprječavaju trudnoću ili spolno prenosive bolesti.

Možda vas zanima Crveno donje rublje u novogodišnjoj noći? Žene pričaju što im je donijelo... Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Getty/Guliver

Komentari 0