Love&Sex

Jednu stvar muškarci žele više od seksa, no "nemuževno" je to naglas reći

  • Nekako smo i slutile da se većini muškaraca NE vrti sve oko seksa...  
  • Iza želje za seksom krije se sasvim drugačija želja
  • A boje se da će djelovati nemuževno ako je direktno zatraže
Možda vas zanima Kriterij je čudan, ali postoji 6 osobnosti frajera. Koji je tvoj? Rubrika Life&style Life&style

Navodno muškarci svakih sedam sekundi pomisle na seks (u pubertetu rade to dvostruko češće). A kad je žene u pitanju, uvijek im je u primisli kako je odvesti u krevet. To je toliko rašireno mišljenje da nam je gotovo čudno ako ne želi spavati s nama. Međutim, krajnje je vrijeme da to zaboravimo kaže psihijatar i terapeut Jed Diamond. U svom blogu napisao je sljedeće: „Često čujemo izjavu da 'muškarci uvijek žele samo seks'. Kad sam imao 17 godina, bio sam siguran da je to istina. Kad sam imao 37, slutio sam kako bi to moglo biti pogrešno. Danas, kad imam 73 godine, sigurno znam da to nije istina!“ 

via GIPHY

Sigurna luka umjesto seksa 

Što su mu potvrdili i brojni razgovori s pacijentima - pripadnicima njegovog spola: muškarci više od svega žele sigurnost i zaštićenost, dom i „sigurnu luku“. Ta čežnja, kaže Diamond, krije se iza žudnje za odlaskom u krevet s nekime. Seks nam „daje osjećaj mira i dolaska kući i to je nešto puno više od običnog seksualnog zadovoljstva“, rekao je psiholog. To je neki način stanke i opuštanja od pritisaka da trebaju nešto postići (društveno je uvjetovano veće natjecanje među muškarcima, za razliku od žena!). Međutim, muškarci bi se mogli odreći seksualnog čina – ako bi umjesto toga dobili sigurnost. 

via GIPHY

„Jedna od stvari koju najviše volim, jest trenutak kad stavim svoju glavu u krilo svoje supruge, a ona me potom miluje“, piše Diamond. Nema seksa, ali tu je sigurna luka. Ako ima pravo, zašto onda od muškaraca tako rijetko čujemo rečenice poput: „Idemo se danas samo malo maziti“ ili „Molim te, jednostavno budi tu za mene“?

Možda vas zanima 10 razloga zbog kojih žene (sasvim opravdano) zaplaču za vrijeme seksa Rubrika Love&Sex Love&Sex

Strah od „nemuškosti“ 

To je zato, kaže stručnjak, jer se jedan od najvećih strahova (osobito heteroseksualnih) muškaraca sastoji od toga da se osjećaju „nemuževno“. A činjenica da traže zaštitu i sigurnost, ne slovi baš kao nešto muževno. 

Diamond je također pokušao objasniti zašto je ženama često toliko teško pružiti muškarcima sigurnu luku: „Žene se boje muškaraca koji se ne osjećaju muževno. One znaju da se većina muškaraca koji postanu nasilni zapravo osjećaju slabo i ovisno“. Osim toga, pretpostavlja da žene žele „muževne“ partnere, jer bi se inače osjećale poput majke, a ne partnerice. 

via GIPHY

Lijepo u njegovoj tezi je sljedeće: potpuno je svejedno je li točna ili nije. Ako radimo na problemu koji se skriva iza toga, možemo samo pobijediti! Jer ako je strah – kod muškaraca ili i kod žena – glavni razlog zašto muškarci „reduciraju“ seksualni nagon i ne dobiju ono što žele, rješenje je jasno: jednostavno treba malo više hrabrosti i iskrenosti. Više hrabrosti i (samo)pouzdanja! 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0