Love&Sex

Je li sasvim u redu tugovati za osobom s kojom si prekinula baš sve odnose?

  • Duboku bol izaziva gubitak voljene osobe zbog njezine smrti, ali i kada dođe do otuđenja dvoje bliskih ljudi zbog bilo kojeg drugog razloga
  • Odnosi su podložni promjenama i nekad uspješne veze postanu toksične te izazivaju depresiju i nezadovoljstvo
  • Ipak, ponekad nam nedostaju osobe koje smo morali otpisati, ali znaj da je to normalno i da ne trebaš osjećati grižnju savjest

Žalovanje može biti kompliciranije ako je osoba još živa, a s njom zbog prekida ne možeš stupiti u kontakt, razgovara, govoriti im o svom danu, sretnim trenucima ili velikim životnim postignućima. Nedostaje nam što ne možemo razgovarati s njima kad su stvari teške znajući da će imati savršen savjet ili savršen odgovor na to kako se osjećamo.Tijekom života nesvjesno postajemo ovisni o određenim ljudima i njihovim odgovorima na događaje koji se odvijaju u našim životima. Ponekad, kada je osoba iznenada izrezana iz tvog života ili si s njom naprasno "izgubila kontakt" može biti teško nositi se s tim gubitkom. Često pomislimo kako nam nedostaju oni kojih nema, a posebice nas na to podsjete sitnice. Primjerice, nedostaje nam miris koji se širio iz kuhinje dok je majka spremala hranu ili način na koji se nasmijala kad je bila super ponosna na nas.

Možda vas zanima Tip-top cijelo ljetovanje: Treba ti samo ovih 10 modnih komada, a mi znamo gdje ih možeš naći Rubrika Moda Moda

 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ne trebaš osjećati krivnju

Na mjesto tih sretnih sjećanja dolaze suze, bol, potisnuti osjećaji, a ponekad i ljutnja ovisno o tome kako je odnos završio. Saznanje da još uvijek borave negdje u ovom velikom svijetu ponekad je teško podnijeti. Ne znamo što rade, kako im se život promijenio, ne možemo više slaviti s njima. Svi su ti osjećaji potpuno normalni. Ne trebaš osjećati krivnju zbog toga što si napustila osobu koja te povrijedila te činjenica da ti trenutačno nedostaje ne bi trebala biti razlog da tu osobu pustiš natrag u svoj život.

Svatko od nas ima pravo brinuti se o vlastitoj dobrobiti. Problem s tim je što je to često u suprotnosti s promoviranim idejama prema kojima trebamo "poštovati naše starije", "voditi brigu o našim roditeljima" ili da "ljubav pobjeđuje sve." Sve te filozofije su jednostrane i ne ostavljaju prostora za istinu. Ponekad imamo samo usrane roditelje, prijatelje, rodbinu ili odnose općenito. Oni ne uzimaju u obzir da psihičko zlostavljanje od strane roditelja ili osobe koju volimo može biti otrovno, neodoljivo, silno, a ponekad i jednostavno zastrašujuće.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Toksični odnosi su prošlost

Da li ti se ikada dogodilo da osjećaš kako je tvoj odnos s bliskom prijateljicom postao toksičan? Pokušala si ograničiti vrijeme provedeno s njom i udaljiti se od nje, ali bezuspješno. Svaki ponovni kontakt bi te vukao natrag u toksični septički jarak očaja. Zbog toga si se osjećala depresivnom jer nisi mogla popraviti sve što je pogrešno u vašem odnosu. A jednostavno si željela osjećati smirenost te je jedina solucija bila prekinuti svaki kontakt i prijateljstvo. Osto vrijedi i za ljubavne odnose. Naravno da ti je bilo žao što se situacija tako razvila, ali to ne znači da ih još ne voliš! To samo znači da ih više voliš iz daljine. Nemoj si dopustiti da zbog utjecaja drugih postaneš depresivna, tjeskobna, zabrinuta, uplašena i naglašena osoba. 

Možda vas zanima Kako preživjeti prekid veze? Anketa je otkrila najbolje načine... Rubrika Love&Sex Love&Sex

Ne trati život na one koji te unesrećuju

Željela si se osloboditi obrazaca ponašanja koja su te dovodili do tog stanja. Sve je to zbunjujuće te se pitaš kako je moguće da nekoga voliš, a ne želiš biti s njim. Ali, zapamti da su tvoji osjećaji valjani. Imaš pravo na svoje osjećaje kakvi god oni bili. Nisi loša osoba, ako si odlučila nekoga odstraniti iz svog života. Imaš samo jedan život, ne trati ga na one koji te ne usrećuju. Ne možeš pomoći nekome tko ne želi da mu se pomogne te nemoj dopustiti sebi da upadneš u ovu zamku. Postoji razlog zašto si odlučila ostaviti tu osobu iza sebe, ali isto tako u redu je oplakivati ​​gubitak te veze.

 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0