Love&Sex
Djeca koju su rodile majke u 40-tima imaju neke prednosti

Iznenađujuće osobine djece koju su rodile majke starije od 40 godina

 • Dobre vijesti za parove koji još nisu uspjeli zasnovati obitelj!
 • Naime, rađanje djece kasnije u životu može imati i neke benefite
 • Prema istraživanju, objavljenom u „Population and Development Review“, djeca rođena od starijih majki mogu imati neke prilično jedinstvene prednosti u životu

Znanstvenici s Max Planck Institute for Demographic Research and the London School of Economics analizirali su 1,5 milijuna muškaraca i žena iz Švedske rođenih između 1960. i 1991. godine. Otkrili su da su djeca rođena od starijih mama, koje su odgađale porođaj do 40. godine ili kasnije, bila obično viša, obrazovanija i bolje su se pokazala na standardiziranim testovima u odnosu na djecu rođenu od mlađih majki.

Autori istraživanja promatrali su braću i sestre (isključujući blizance) od istih majki i očeva te usporedili dob njihove majke s drugim faktorima, poput visine, tjelesne sposobnosti, ocjena koje su dobili u srednjoj školi i razini obrazovanja. Otkrili su da su djeca koju su mame rodile kasnije u životu imala bolji uspjeh u odnosu na djecu koju su majke ranije rodile.

via GIPHY

„Usporedbom braće i sestara koji su odrasli u istoj obitelji bilo nam je moguće odrediti važnost majčinske dobi u vrijeme rođenja neovisno o utjecaju drugih čimbenika koji bi mogli utjecati na rezultate“, objasnila je autorica istraživanja Kieron Barclay.

Vjerovala ili ne, znanstvenici se slažu da koristi koje donosi rađanje u kasnijoj dobi u životu nadmašuju rizike, poput povećane šanse da dijete ima Downov sindrom. 

Možda vas zanima Otkrili su u kojoj dobi žene dobivaju inteligentnu djecu, a u kojoj su im djeca sklona pretilosti Rubrika Life&style Life&style

Kao što se kaže u istraživanju: „Kasnije rađanje djeteta može biti poželjno iz perspektive vlastitog životnog toka žene te korisno za dijete, osobito među mlađim majkama kod kojih društveno ekonomski položaj i resursi mogu brzo rasti.“ 

„Koristi povezane s rođenjem u kasnijoj dobi nadmašuju pojedinačne čimbenike rizika koji proizlaze iz rađenja starije majke“, rekao je vodeći znanstvenik Mikko Myrskylä. Dodaje: „Moramo razviti drugačiju perspektivu na poodmaklu dob majke. Budući roditelji obično su dobro svjesni rizika povezanih s kasnom trudnoćom, ali su manje svjesni pozitivnih učinaka.“

via GIPHY

Znanstvenici još uvijek nisu potvrdili točan razlog svojih nalaza, ali smatraju da utjecaj poboljšanja zdravstvenih i društvenih uvjeta s vremenom može imati veze s tim.

Osim što stare kao dobro vino, starije žene imaju i mudrost koja im nedostaje. Cijelo iskustvo trudnoće i poroda, premda još uvijek stresno i zamorno, nije nužno opasno zbog godina.

Photo: Shutterstock
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar DorisAva

  DorisAva

  Zovem se Doris, želim svima reći o dr. Ogundeleu, sjajnom čaraču koji mi je vratio mog muža u roku od 24 sata, kontaktirajte ga na WhatsApp ili Viber: +27638836445. Ako vam treba bilo kakva pomoć, ovaj čovjek je moćan. Rekao ... prikaži još!