Love&Sex

Izašla si iz duže veze, upoznaješ nove ljude, no kako znati je li prerano za novu vezu?

  • Vrijeme zacjeljivanja rana nakon prekida za svakog je različito, no nema dvojbe da je teško i bolno
  • Posebice kada su u pitanju veze koje su trajale godinama; gubitak nekoga koga poznaješ u dušu, dijeliš s njim uspomene čini se kao gubitak dijela sebe
  • A kada je riječ o ponovnom upoznavanju nakon dugogodišnje veze, to predstavlja još veći pothvat, posebno ako se pitaš jesi li spremna za novi početak

Budući da prekidi mogu biti sporazumni i zajednički ili čak iznenadni i neočekivani, važno je prvo razmisliti o tome kako se osjećaš i što želiš. No, svakako trebaš ići naprijed i ne živjeti u prošlosti. Spremnost na upoznavanje nakon prekida ovisi o tome koliko je duga ili ozbiljna bila veza. Je li to bila sedmogodišnja veza u kojoj su se unatoč zajedničkom životu iskre polako gasile, a bila je prisutna samo navika? Vjerojatno ćeš na izlaske biti spremna prije jer duboko u sebi već si neko vrijeme razmišljala o prekidu. No, ako je prethodna veza bila ispunjena dramom ili iznenadnim, naglim završetkom, u tom slučaju trebat će više vremena da rane zacijele.

Kako to da muškarci nakon prekida odmah traže novu ženu? Evo u čemu je stvar

Dobro mjerilo moglo bi biti zamišljanje određenih loših scenarija. Ako si na spoju s novom tipom, pijete čašu vina i uđe tvoj bivši, hoće li ti biti svejedno? Hoćeš li moći mirno nastaviti sa spojem? Ako je odgovor "ne", još ga nisi sasvim preboljela. Stvar je u tome što prevladavanje prekida i ponovno upuštanje u izlaske ne uključuje samo bivšeg. Evo tri čvrsta znaka da nisi još spremna aktivirati svoj profil na Tinderu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

1. Nisi se pomaknula sa životom od prekida

Zapravo, neki slijede popularnu izreku da nekoga ne možeš preboljeti dok ne pronađeš nekoga drugog. No, ovo definitivno nije način pristupanja izlascima nakon izlaska iz duge veze. Jednostavno rečeno, ako nisi preboljela svoju posljednju vezu i ako je ne možeš ostaviti iza sebe, živjeti ćeš u prošlosti kroz svaki trenutak koji budućnost donosi. Također riskiraš sabotirati početne spojeve s partnerom koji bi ti stvarno mogao odgovarati. "Uvijek pitam klijente o njihovoj najnovijoj vezi i procijenjujem jesu li odvojili vremena da krenu dalje", kaže savjetnica za veze. “Jesu li izbrisali svog bivšeg partnera s društvenih mreža i jesu li uklonili zajedničke fotografije."

Možda vas zanima Nije nevjera, ni besparica... Stručnjak za veze je otkrio iz kojeg razloga prekine većina parova Rubrika Love&Sex Love&Sex

Postoje mali koraci koji uistinu govore da si sasvim preboljela bivšeg partnera i zauzvrat napravila mjesta za ulazak druge osobe u život. Jedna je žena to ovako opisala: "Obećala sam sebi da neću izgubiti san zbog njega". To je ponekad značilo posegnuti za tabletama kako bih si pružila miran san. No, to je bio moj način zacjeljivanja rana, sve dok nisam osjetila da mogu normalno zaspati bez da mislim na njega."

Budući da je je dotični odnos bio prepun nezdravog ponašanja, uključujući konačni prekid putem poruke, preboljela ga je brže nego što je očekivala. "Prekinuli smo vezu u kolovozu, a ja sam bila ljuta na njega do prosinca", objasnila je. "Dijelili smo psa i našli smo se kako bi ga mogao vidjeti. U tom razgovoru shvatila sam da više nemamo ništa zajedničko i da je stvarno negativna osoba. U to vrijeme sam se i vratila aplikacijama za izlaske."

2. Izgubila si samopouzdanje

Prekidi, mogu poprilično utjecati na samopoštovanje i samopouzdanje, pogotovo ako već dugo nisi bila sama. Stoga, trebaš odvojiti vrijeme za razmišljanje o sebi. U suprotnom, riskiraš novi odnos i samosabotiraš stvari jer jednostavno ne poznaješ dovoljno svoje želje. To je bio slučaj jedne druge klijentice koja je prekinula sa svojim osam godina mlađim dečkom 2018. i već se za nekoliko mjeseci vratila u igru. Sada, gledajući unatrag godinu dana kasnije, kaže da to definitivno nije bila najbolja ideja. "Počela sam izlaziti i nisam znala što želim ni tko sam", kaže ona. "Definitivno sam uskočila u nešto što za mene nije bilo obećavajuće. Voljela bih da sam se usredotočila na sebe i uzela si malo vremena."

Nakon intenzivnih izlazaka na spojeve i pokušaja zaborava, puno pisanja i što je najvažnije, zdrave doze brige o sebi, nekoliko mjeseci kasnije, napokon se osjećala samopouzdano u vlastitoj koži. "Izlasci su neodoljivi, ali mnogo utječu na samopouzdanje", kaže. "Toliko sam se brinula o tome kako me doživljava novi muškarac i sviđam li mu se. No, nakon nekog vremena naučila sam više razmišljati sviđa li se meni osoba s kojom sam na spoju. Shvatila sam da imam priliku odabrati sljedeću osobu s kojom ću dijeliti divne trenutke života."

 | Autor: shutterstock shutterstock

3. Imaš velika očekivanja i skrivene motive

Dakle, ne postoji pravi ili pogrešni vremenski period za povratak u ljubavnu igru. Zapravo, ako želiš početi izlaziti neposredno nakon prekida, odvaži se. Ali, prvo provjeri svoje motive i ciljeve prije nego što se vratiš u igru. Tražiš li potvrdu da si dovoljno dobra ili povratiti izgubljeno samopouzdanje? Želiš li samo odvratiti pažnju od slomljenog srca? Budi iskrena prema sebi i prije odlaska na spojeve provjeri jesi li spremna za ulaganje u novi kvalitetan odnos.

Evo kako ćeš prestati juriti za pogrešnim muškarcima - tri su jednostavna koraka

Ako ne budeš iskrena, možda ćeš ponoviti stare pogreške i donijeti loše odluke prilikom izbora svog sljedećeg partnera, što je ne jedna žena iskusila. S niskim samopoštovanjem, pronašla je sebe kako traži distrakciju i potvrdu kod drugih, zbog čega je birala loše potencijalne partnere. "Trpjela sam stvari koje nisam smjela trpjeti", prisjeća se. "Sad godinu dana kasnije, pronašla sam način da više cijenim sebe bez potrebe odobravanja nekoga drugog. Znam što trebam i što zaslužujem."

Naravno, zabavljanje i izlasci ne moraju uvijek biti ozbiljni. Međutim, potraga za kvalitetnim partnerom zahtijeva pružanje poštene slike o sebi i iskrene motive. Dakle, pripazi da su pozitivna razmišljanja uvijek visoka, a očekivanja niska. "Ponekad previše razmišljamo", kaže stručnjak za odnose. "Izlasci su samo izlasci, to je druženje i upoznavanje. Prvi izlasci nisu intervju za sljedeću vezu - oni su audicija za drugi izlazak!"

U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Photo: shutterstock

Komentari 0