Love&Sex

Istina ili mit: Ukleta sedma godina veze – postoji li to uopće?

  • Glazbenica Adele rastala se od supruga – nakon sedam godina veze. Slučajno? 
  • Znanestvenica Helen Fisher uspjela je odgovoriti na to pitanje nakon nekoliko godina istraživanja

Prvo smo u oblacima, a onda odjednom dođe ta ukleta sedma godina i rastanemo se. To se dogodilo već mnogim poznatim osobama, a najaktualniji slučaj su Adele i njen suprug Simon Konecki. Međutim, i kod običnih smrtnika je raširen mit oko strašne sedme godine veze. Ima li doista nešto u tome? 

via GIPHY

Kada se najčešće rastaju parovi?

Stručnjaci tvrde da je za parove uvijek izazov kad veza prelazi iz „faze leptirića“ u „svakodnevnu fazu“. To obično traje nekoliko godina, ali je individualno drugačije. U tom razdoblju se češće više diskutira i svađa nego prije, što može dovesti do nezadovoljstva pa čak i prekida. 

Možda vas zanima Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela Rubrika Life&style Life&style

U pravilu su parovi tada u sredini 30-ih ili 40-ih – dobi koja sa sobom nosi mnoge izazove. Kakva je situacija s planiranjem obitelji? Što je s karijerama oba partnera? Kakvo je financijsko stanje? Jesu li zadovoljni stambenom situacijom? To su pitanja na koja se eventualno ne može pronaći zajednički odgovor. 

via GIPHY

Ukleta sedma godina 

Međutim, igraju li te problematike doista neku bitnu ulogu kod sedme godine veze? Američka znanstvenica Helen Fisher pokušala je odgovoriti na to pitanje nakon dugogodišnjeg istraživanja u kojem je ispitivala brojne bračne parove. Rezultat: većina rastava događa se nakon četvrte godine braka! 

Ali, što je onda s tom famoznom sedmom godinom? Naime, nakon „četverogodišnje prepreke“ postoji još jedna. Druga prijelomna točka u braku se kod većina parova događa upravo u sedmoj godini. Teorija iza toga: osim što se stanice i tijelo čovjeka mijenjaju svakih sedam godina, mijenja se i duh. A taj sedmogodišnji ciklus može rezultirati i prekidom. 

via GIPHY

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo

    Potrčalo

    Vjerovanje ili uvjerenje je mentalni čin kojim netko prihvaća kao istinit neki sud, tvrdnju ili mišljenje iako za to prihvaćanje nema neposredne osnove u vlastitom iskustvu niti ga može opravdati pravilnim logičkim izvođenjem iz suda koji je već utvrđen kao istinit.