Love&Sex

"Hrvatice su svjesnije da seksualnost igra veliku ulogu u cjelokupnom odnosu s partnerom"

Martina Jerbić-Cecelja, dr.med, spec.ginekologije i opstetricije te edukatnica iz područja seksualne terapije u superviziji analizira odgovore ispitanica u miss7 #letstalkaboutsex anketi

Kada bismo uspoređivali otvorenost Hrvatica današnjeg vremena prema seksualnim temama i pitanjima u odnosu na naše majke i bake, mogla bih reći da su se stavovi prema seksualnosti općenito promijenili te postali liberalniji nego prije. No, to ne znači da je ta tema svima ugodna i da spontano o njoj govore. Pomak u razmišljanju je spor, ali teži k slobodnijem izražaju. Tome svakako doprinose mediji, stav društva u cjelini, pomak u izražavanju vlastite seksualnosti kao i osjećaj slobode. Neka su društva liberalnijeg stava nego druga u kojima još prevladava konzervativan pogled na seksualnost. Kod potonjih se često nailazi na neznanje, čak i do te mjere da mladi parovi ne znaju što je to ovulacija, što je menstrualni ciklus te kada i kako se zbiva začeće? O tim se pitanjima ne govori u obitelji, a u školama nema dovljno prostora za edukaciju, ali ni dovoljno kompetentnih stručnjaka da o tome govore mladima.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Bez obzira na to, Hrvatice su liberalnije danas nego nekad, svjesnije su da seksualnost igra veliku ulogu u cjelokupnom odnosu s partnerom, a anketa pokazuje i da masturbacijom kreiraju svoj seksepil te da sve više otvoreno komuniciraju o tome. Napominjem da seksualnost utječe na zdravlje, da zdrav odnos s partnerom/ icom potiče i kreativnost, ali i zadovoljstvo svakodnevnim životom.

Možda vas zanima Tisuće žena odgovorilo: Znamo koliko su Hrvatice otvorene za seks eksperimente Rubrika Love&Sex Love&Sex

Danas su najčešći problemi seksualnosti žena nemogućnost postizanja orgazma, manjak želje i uzbuđenja te bolni spolni odnosi. Svi se ti problemi adekvatnim tretmanom uspješno mogu riješiti, no treba ih prepoznati, treba potražiti pomoć i time utjecati na kvalitetniji odnos.

 | Autor:

U Hrvatica je to još uvijek tabu tema iako se otvara prostor u komunikaciji. Kada se društvo riješi tabua, tada će moći biti i funkcionalnije. Za kvalitetan odnos (bilo ljubavni, prijateljski...) važna je otvorena komunikacija, povjerenje, tolerancija i ustrajnost te postojanost. Drago mi je primijetiti da, prema miss7 anketi, Hrvatice maštaju, da nisu dopustile da ih fantazije napuste jer to govori u prilog činjenici da ih seksualnost motivira u svakodnevnom životu. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Moj je prijedlog svim Hrvaticama: 

 - vjerujte u vlastitu seksualnost. 
- budite zadovoljne svojim tijelom jer priroda vas je njime podarila
- maštajte tako da mašta probudi vaš seksepil i istovremeno ne napusti polje mašte
- otkrijte problem u sebi, komunicirajte s partnero/icom i potražite pomoć ukoliko ne možete sami riješiti problem
- pojačajte želju i pozitivan stav prema seksu romantičnim trenucima
- vjerujte u sebe i svoje samopouzdanje

 

Za sve vas nezasitnice, pripremili smo sex kockice. Protresite mobitel i uživajte u vrućoj predigri! ;)) Igraj!

 

 

 

 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0