Love&Sex

Higijena za oralni seks - što je važno znati?

Ako pripaziš na nekoliko sitnica vezanih uz pravilnu higijenu i svoje zdravlje, možeš se fino opustiti i uživati u kunilingusu koji ti pruža tvoj partner

Umjesto da se strasno upuste u pustolovinu oralnog seksa i dožive erotsku ekstazu, mnoge žene muče se s pitanjem o potrebnoj higijeni za tu praksu. Pri tome je važno znati da neugodni mirisi mogu biti posljedica previše intimne njege te da postoji rizik da se intimna zona njeguje previše – kao i premalo. 

Higijena za oralni seks: nepotrebno je pretjerivati 

Ako se redovito pereš, onda se ne moraš bojati da će neugodni mirisi odbiti tvog partnera za vrijeme kunulingusa ili da će mu se gaditi tjelesne tekućine. Žlijezde kod ulaza u vaginu tvore sekret za vrijeme seksualnog uzbuđenja, a taj je – dok god je žena zdrava – potpuno bezopasan te ne sadrži bakterije. Zato bez straha može završiti u njegovim ustima, a može ga i progutati. Lagani miris koji ima taj sekret smeta tek malom broju muškaraca. Naprotiv: sadrži feromone koji su zaslužni za to da im je taj miris ugodan te ih dodatno uzbudi. 
 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Mirisi vaginalnog područja općenito nisu znak nedostatka higijene. Ženski spolni organ prirodno je lagano kiseo. Pošto se većina bakterija ne može množiti u kiselim okruženjima, tijelo će se pobrinuti samo za to da održi intimno područje slobodnim od klica i čistim. Nered nastane tek kad se poremeti ravnoteža. Pretjerana higijena sa jako parfumiranim losionima za intimno područje – ili čak pranje – uništavaju prirodni zaštitni ogrtač te ubijaju dobre bakterije. Tako se olakša širenje „smrdljivih“ bakterija te gljivične infekcije. Previše higijene zbog toga nije preporučljivo te samo još može pogoršati probleme. Dermatolozi i ginekolozi preporučuju da se radije peremo toplom vodom i blagim sapunom bez parfema - koji ima pH vrijednost od 5,5. Takvi sapuni čiste pouzdano poput posebni losiona za intimnu zonu, a blaži su za prirodni zaštitni omotač stidnice. 
 

 

Zdravstveni rizici kod kunilingusa 

Usprkos besprijekornoj higijeni, kod oralnog seksa mogu se prenijeti spolno prenosive bolesti. Opasnost da ćeš se zaraziti bolestima - poput HIV-a, hepatitisa ili čak herpesa – raste ako se u genitalnom području nalaze ranice. Pošto su sitne, gotovo nevidljive rane moguće i u usnoj šupljini, ni tada infekcija nije isključena. Doduše, slina djeluje antiseptički, ali nije djelotvorna zaštita od seksualnih bolesti. 

Ako nisi sigurna ima li tvoj partner neku spolno prenosivu bolest ili jednostavno želiš biti sto posto sigurna, možeš za vrijeme oralnog seksa koristiti takozvanu „krpicu“. Ona se sastoji uglavnom od ekstremno tankog lateksa i stavlja se na za vrijeme oralnog seksa na genitalno područje. Na taj način pruža djelotvornu zaštitu od spolno prenosivih bolesti. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0