Love&Sex

Evo zašto u životu imamo tri velike ljubavi - i što svaka od njih predstavlja

  • Postoji li uopće ta jedna velika ljubav? 
  • Da, postoji! 
  • Prema psiholozima, čak tri puta u životu doživljavamo veliku ljubav

Svaka od velikih ljubavi važna je za naš razvoj. Naravno, to ne znači da svatko od nas prolazi kroz ove tri ljubavi u točno tri veze. Neki mogu imati puno afera i aferica prije nego što pronađu veliku ljubav. Drugi mogu prvu ljubav doživjeti nekoliko puta prije nego što budu spremni za drugu. Za stručnjake postoji samo tri oblika ljubavi. Tri faze kroz koje svatko od nas prolazi tijekom svog života. Kako, s kim i koliko često, to je potpuno individualno.

Možda vas zanima Sigurno ćeš se prepoznati - ovaj ljubavni film odgovara statusu tvoje veze Rubrika Love&Sex Love&Sex

1. Prva ljubav

Nitko ne zaboravlja svoju prvu veliku ljubav. Sjećamo je se dobro kao da je bilo jučer. Jer tada smo prvi put sve iskusile. Nemamo usporedbu i živimo s idejom totalnog perfekcionizma. Vjerovanje da je to „jedina prava ljubav“ i da će trajati vječno i uvijek tjera nas da ignoriramo sve male probleme. Obožavamo svog partnera i skloni smo ga idealizirati. Zato je prekid bolniji i kida nam tlo pod nogama. Obično su brige roditelja ili prijatelja one koje poljuljaju prvu veliku ljubav. Kad završi, dolazi do dvostrukog ispraćaja: od same ljubavi i od našeg ideala. Iz toga naučimo da partner nije savršen i nikada neće ni biti. Sada želimo partnera koji nam je sličan. 

via GIPHY

2. Druga ljubav

Druga velika ljubav nosi sa sobom i neke prepreke. Sada znamo da ne može sve biti savršeno pa smo postale opreznije. Sve to dovodi do vrtuljka osjećaja. Postoje prepreke i nesuglasice s kojima se treba suočiti kako bi se održala vatra strasti. Provodimo više vremena održavajući ljubav, umjesto da jednostavno uživamo u njoj. Stoga nije ni čudo da druga ljubav traži puno snage i da dugoročno ne može proći dobro. Upoznajemo sebe bolje i ne slušamo savjete drugih, nego svoj unutarnji glas - koji kaže da je sasvim u redu ostaviti nekoga. Tako nas druga ljubav uči samospoznaji te da nema uvijek smisla držati se čvrsto nekih stvari.

Možda vas zanima Što to ljubav NIJE? Jer prvih godinu dana se ne računa Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

3. Treća ljubav

Nakon druge ljubavi dosta nam je svega i zapravo više uopće ne razmišljamo o svim tim ljubavnim stvarima - a onda nas odjednom pogodi... Treća velika ljubav dolazi kad se najmanje nadamo. Na prvi pogled izgleda nam potpuno pogrešno, zapravo ne vidimo ništa zajedničko, a opet je nekako čarobno i zaljubljujemo se preko glave. Najbolje je što nemaš nikakvih očekivanja, jer je ljubav došla totalno neočekivano. Učimo prihvaćati ljubav takvu kakva jest. Naučimo da ljubav ne mora biti ono što smo si uvijek govorile i pomirimo se same sa sobom. Treća velika ljubav često preživi i najteža vremena i možemo joj se predati u potpunosti. 

via GIPHY

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0