Miss7 Blog

Što to ljubav NIJE? Jer prvih godinu dana se ne računa

Svi se kunemo da znamo što je to prava partnerska ljubav. Rekla bih da mislimo da znamo. Jer su nas putem uvjerili ili naučili da je tako. 

Često se iza te "prave" ljubavi krije ništa drugo nego varljiva iluzija. Koja se samo čini ispravnom, ali to nikako nije. A ja kad čujem onu poznatu od Gabi Novak "On me voli na svoj način", ne da momentalno dobivam fraze, nego živčani slom. Jer kakav je to način, koji je samo njegov, a da nije onaj pravi? Krivi, i točka.

Stoga, ajmo razbiti sve predrasude i konačno staviti na papir kako stvari stoje.

Pa krenimo, prava ljubav NIJE:

Zaljubljenost

Kad imamo one živahne leptiriće u želucu, koji nas katapultiraju u nebesa, toliko da mjesecima hodamo kilometar iznad zemlje. I premda znamo da su ti leptirići pod teškom kemijom, mi uporno odbijamo priznati da žive samo jedan dan. Dobro, u ovom kontekstu do nekoliko godina. 

Ovo nije tvoja velika ljubav, već kemija.

Dodatno smo i slijepi jer vidimo samo ono što želimo, uspješno ignorirajući i stavljajući pod tepih sitne znakove koji nam puno toga govore. Zbog čega je nakon početnog OČARANJA neupitno i nadolazeće RAZ-OČARANJE.  

Moja prijateljica je nedavno izjavila "Prvih godinu dana veze se ne računa!". Moram priznati da u tome ima istine jer u početku svi nešto glumatamo, izvodimo i predstavljamo se u najboljem svijetlu s krajnjim ciljem - da nas se zavoli. I tek nakon nekog vremena se počnemo prikazivati stvarnima kakvi jesmo. Pogotovo kada živimo zajedno. Nekom ova faza traje dva mjeseca, a nekom i dvije godine. Poanta je da to nije prava ljubav, već zaljubljenost, zaluđenost ili očaranost, kako sam navela. U toj fazi uživaj, ali budi spremna da tek kada ona prođe, kreće prava stvar. U kojoj će biti borbe i suza, ali koja je nužna jer tek kada nju preživite, stiže upravo ono najljepše, prava ljubav. 

Riječi, a ne djela

Kad kaže da te voli, to je lijepo. Ali kad pokaže da te voli, to je onda neupitno. 

I čisto da bude jasno - geste nisu djela. Buket cvijeća, plaćeni vikend, putovanje, ručak, poklon… sve je to super i jako godi, ali to su ništa drugo nego lijepe geste. Djela su sve one akcije u kojima on dugotrajno i konkretno pokazuje svoju podršku, dostupnost  i poštovanje prema tebi. Zbog čega si sigurna da te voli, cijeni i prihvaća. Svaki put kad se oko ovoga imalo pitaš, vjeruj mi - nije ljubav, već igra.  

Ovo nije tvoja velika ljubav, već šarlatan. Ne spuštaj si cijenu i neka se potrudi oko tebe. Muškarac kojem je stalo će napraviti apsolutno sve da te dobije i zadrži. Sve ostalo su izgovori. I to prihvati.

Kontrola

Svaki put kad od svoje gore ili bolje polovice čuješ: "Javi mi se čim dođeš doma iz izlaska da se ne brinem" ili "ja ti se volim čuti i  sto puta dnevno, jer želim s tobom sve podijeliti" ili "zašto mi se nisi javila dok si bila vani sa curama? Pa zvao sam te 55 puta samo da ti čujem glas" - BJEŽI KUD GOD TE NOGE NOSE. 

Ovo nije tvoja velika ljubav, već nadzorna kamera. Ako mu ovo u početku i dopustiš, onda se nemoj čuditi što uskoro od tebe traži i 24/7 live streaming, i to od buđenja do spavanja. Čista kontrola pod krinkom velike brige u početku može biti slatka jer "vidi koliko mu je stalo do mene!", ali zasigurno vodi do gušenja u vezi, u kojoj više nećeš biti slobodna otići piškit, a da mu to ne prijaviš. I da, ima i ovakvih disfunkcionalnih veza koje godinama funkcioniraju, ali su 768 svjetlosnih godina od prave ljubavi.

Ljubomora

Mnoge misle kako je muškarcu koji te obožava dopušteno da ima ljubomorne ispade. Jer tim pokazuje koliko mu je stalo do tebe. Jer ako nema ljubomore, onda nema ni ljubavi. I baš je kul kad poput pobješnjelog Maxa poludi na frajera koji te krajičkom oka škicnuo za šankom ili kad komentira sve žive i nežive koji ti lajkaju fotke ili kad ti kaže da nikako ne smiješ obući onu crvenu minicu na Ivanin rođendan jer znaš da on voli da si tako zgodna samo za njega.

Ovo nije tvoja velika ljubav, već manijak. Jer ljubomora nije ljubav, već čista nesigurnost. I to njegova. I zaboravi da ćeš ga promijeniti ili spasiti. Jer ti nisi njegova psihijatrica, već partnerica. Stoga, prije nego mu zatvoriš vrata pred nosom, iz sveg glasa mu dobaci "Idi frajeru, pa se liječi!"

Za tvoje dobro

"Ljubavi, vidim dobila si koju kilu….mislim da bi trebala malo smršavit, al' ja te volim i ovakvu… i znaš da ti govorim samo za tvoje dobro."  

RED ALARM. SOS SIGNAL. CRVENI KARTON. Zovi to kako hoćeš. Obično krene s "benignom" i usputnom kritikom, uz obvezni nastavak "za tvoje dobro", a završi sa emotivnim ili psihičkim zlostavljanjem. A ti jednog jutra vidiš svoj odraz u ogledalu, kako se grčevito i neprepoznatljivo slama, uz zbunjeno pitanje "Pa kako sam se ja ovdje uopće našla???" 

Da ne kažem da psihičko ili emotivno zlostavljanje nerijetko dovodi i do onog fizičkog.

Ovo nije tvoja velika ljubav, već manipulator. Drugi naziv je emotivni zlostavljač. A to su svi oni koji  te, pod krinkom„ za tvoje dobro“ ponižavaju, kritiziraju, bockaju, umanjuju, spuštaju, stišću ti želudac i polako, ali sigurno ubijaju u srž bića. I premda te uvjeravaju da te vole, tvoja intuicija vrišti i upozorava te. A da ne kažem da su u javnosti besprijekorni šarmeri, dok su u privatnosti vašeg doma apsolutni kreteni. 

Kako je manipulator u početnoj fazi veze, po ponašanju, riječima i gestama, pravi princ na bijelom konju, ti si zbunjena, izluđena i samoj sebi ne vjeruješ da je ovo istina. Jer želiš onog s početka veze. A nerijetko i samu sebe kriviš, jer naravno "Pa to je moj Marko i on me voli, i nikada to ne bi rekao da stvarno nije za moje najveće dobro". 

Ali, taj Marko ne postoji, jer to je bila samo njegova uloga. Koju je igrao, koliko god je bilo potrebno, samo da bi te osvojio. Ovaj kojeg sada vidiš, e upravo taj kreten, to je pravi on. Kako je veza počela sa (odglumljenim) zrcaljenjem, podrškom i poštovanjem, a onda se kroz kritiku lagano preusmjerila u suptilno, ali toliko moćno ponižavanje, ti ne vidiš trezveno, zbog čega ga i opravdavaš. No, probudi se, ženo! Jer sve što narušava tvoj duševni mir nije i ne može i nikada neće biti ljubav. I ne, ljubav ne boli. Boli iluzija.

Kad nanjušiš bilo koju od ovih situacija, molim te stisni kočnicu, promotri i onda dobro razmisli. Znam da je teško, jer si u vezi vođena emocijama, ali zastani i sada dobro uključi mozak. 

I zapitaj se: "Živim li ja iluziju ili ljubav?"

Kada dobiješ odgovor, odaberi onaj put koji je posut poštovanjem, podrškom i prihvaćanjem. Neuništivim triptihom od kojeg je sažeta zrela, stvarna i jedina prava ljubav.

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0