Love&Sex

Evo načina kako se vratiti staroj ljubavi

Jednom prekid i želiš natrag? Tko ponovno želi pokušati obnoviti vezu s bivšim, treba imati dobre živce i izdržljivost. Prekid kao takav ponekad može i oživjeti odnos, smatraju stručnjaci.

Ovo je priča o Martini i Andreasu, koji su nakon 15 godina prekinuli svoju dugogodišnju vezu i opet našli put k zajedničkoj sreći.

„To je priča s Happy End-om“, kaže Martina kada se sjeti prekida s Andreasom. Nakon što se gotovo dvije godine nisu čuli ni vidjeli, par je ponovno pronašao put jedan do drugoga. 15 godina je trajala veza dok se 41-godišnjak nije odlučio iseliti. „Njegova karijera je uvijek bila na prvom mjestu, moje želje i očekivanja nisu ga baš posebno zanimale.“ „Meni je bilo dovoljno“, rekao je poduzetnik koji na ovaj način danas opravdava svoju odluku.

Novi život u novom gradu činio je Martinu sretnom. „Veliki stan, super prijatelji, obitelj u blizini“, sve je bilo na svom mjestu. No, nakon dvije godine razdvojenosti, bez ikakve komunikacije, Andreas se iznenada javio. „ Shvatio je da ne može bez mene.“, kaže Martina. Andreas se ispričao, prvi put nakon dugo vremena pokazao je svoje osjećaje i time je uvjerio svoju bivšu. „Godinu dana poslije zaprosio me“.

via GIPHY

Fenomen 'Bumerang ljubav'

Istraživači su ovaj fenomen nazvali 'Bumerang ljubav'. To je kada dvoje ljudi nakon prekida opet budu zajedno. No, je li ponovno ulaženje u vezu nakon prekida dobra ideja? „U globalu se ne može odgovoriti na ovo pitanje“ , kaže psihoanalitičarka Benigna Gerisch. Ponovni početak veze najbolje funkcionira ako je prekid bio vanjske prirode. Znači: na prekid je utjecao financijski pritisak, dugoročni stres ili zdrastveni problemi. „Ali bi još uvijek trebalo biti dovoljno osjećaja, povjerenja i sličnosti među vama.“

Najmanja šansa za uspjeh bivših ljubavnika je kada vam se interesi počnu mijenjati, razilaze vam se mišljenja i sl.. Samoća, navika ili neka vrsta 'ovisnosti' i ne puštanje partnera su istotako čimbenici koji ne garantiraju uspjeh. Kod ponovnog pokušaja obnavljanja veze se uvijek postavlja pitanje koji su uzroci prekida bili, kaže stručnjak: “Zašto je uopće došlo do prekida?“

Istotako to vidi terapeut i savjetnik za parove Tobias Ruland. „Važno je prije svega razgovarati o tome što je pošlo po zlu i zašto je došlo do prekida“, preporučuje stručnjak. Odmah nakon toga se treba odlučiti za strategije koje će pomoći da se greške iz prošlosti ne ponove. „ Na taj način ćete kao tim početi sretnu, novu i uspješnu vezu“, rekao je Ruland. To zahtjeva spremnost rada na sebi i ostaviti prošlost iza sebe. „Ponekad to zahtjeva jako puno truda.“

Za Gerisch još jedan faktor igra veliku ulogu: mane partnera. Treba biti svijestan da i nova veza stari način ponašanja partnera vuče sa sobom. „ Onaj tko pokušava vezu ponovno, misleći kako će partnera promjeniti, je na apsolutno krivom putu“ napominje stručnjakinja. Bivši se neće znatno promjeniti. „Važno je zapitati se: Koliko njegovih hirova mogu podnijeti?“

Happy End

Za Martinu i Andreasa prekid je bio blagoslov. „Nikad nisam mislila da ćemo ponovno biti skupa , potpuno sam bila završila s njim“, kaže Martina. „Dok je bio sam mogao je razmisliti o svemu, upoznati sebe bolje i to ga je promjenilo u pozitivnom smislu.“ Prije se uz Andreasa osjećala kao da je nitko i ništa bez njega. Sada ju puno više cijeni. Naravno da se i danas znaju posvađati. „Kako se ne posvađati u svakodnevnom životu? Normalno je.“ Svakodnevnom suradnjom i pričom, par zajedno odrasta, uče jedan od drugoga. Ali, činjenica je, prekid im je obnovio vezu.

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vanessamodi

    DR ISIKOLO mi je pomogao u bračnim problemima. Moja zajednica s mužem nije trajala ni godinu dana kada smo počeli imati problema. Ako imate sličnih ili ljubavnih problema, samo mu pošaljite poruku na Viber/WhatsApp +2348133261196 ili na e-mail na: (isikolosolutionhome@gmail.com) ... prikaži još!
  • Avatar DorisAva

    DorisAva

    Moje ime je Doris, želim svima reći o dr. Ogundeleu, sjajnom bacaču čarolija koji mi je vratio mog muža u roku od 24 sata, kontaktirajte ga na WhatsApp: +27638836445. Ako vam treba bilo kakva pomoć, ovaj čovjek je moćan.
  • marija111

    Želim se zahvaliti DR ALABI, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu, on vam može pomoći da to riješite, možete ga ... prikaži još!