Love&Sex

Brak u opasnosti: koliko je za vezu štetno ako je jedna osoba stalno kod kuće?

  • Je li ljubav odgovor na sva pitanja? Ne baš… Također i postavlja mnoga... 
  • Na primjer, što se događa s vezom kad je netko uvijek kod kuće - nezaposlen je, radi od kuće ili je odabrao biti kućanica (ili 'kućanik')?
  • Na ovo važno pitanje odgovaraju psiholozi i terapeuti za parove: počinje borba za teritorij! 

Uzmimo primjer: Stjepan je samozaposlen, bavi se vlastitim biznisom, radi od kuće. Njegovu suprugu Mariju smeta što svoj radni materijal ostavlja posvuda po kući (sve više i više osvaja teritorij) i što dom nikad nije uredan kad se ona navečer vrati s posla. Živcira je što je Stjepanov rad stalno prisutan. A voljela bi da Stjepan više radi vani - jednostavno zato što bi i ona voljela biti sama u stanu, a da je ne uznemiravaju. Stjepan kaže da stalno posprema i da teško uopće nađe vremena za rad jer je uvijek dostupan djeci. Spočitavanje da bi trebao više raditi vani smatra odbijanjem, kao da ga se Marija želi riješiti… Muškarci ženama idu na živce puno više od djece, pokazalo je istraživanje. Baš čudno...

via GIPHY

Moj dom, moj dvorac?

Ako je netko tijekom dana gotovo uvijek kod kuće - bilo kao osoba koja isključivo brine o obitelji i kući ili kao radnik u kućnom uredu - tada stan postaje njegov teritorij u kojem stvara vlastite rituale, uredbe i procese. To nije uvijek razumljivo onima koji se vraćaju kući, a sukob nastaje ako se odmah umiješaju ili su ogorčeni zbog kaosa vidljivog s vrata stana. Naime, sigurno postoji razlog zašto je hodnik prepun kartonskih kutija i zašto su djeca već u pidžami, a još nisu jela. Svatko tko je cijelo vrijeme bio kod kuće nada se podršci, nada se da će druga osoba dati svoj doprinos i želi odustati od zadataka. Oni koji se vrate s posla traže sobu za opuštanje kako bi se isključili. Različite potrebe koje očekuju zadovoljiti u vlastitom stanu se spajaju. „Moj dom je moj dvorac“ postaje problem.

via GIPHY

Svatko tko je ostao u dvorcu zavidjet će na pustolovinama koje se mogu doživjeti tamo vani u svijetu. A svatko tko je putovao svijetom zavidjet će sigurnosti i slobodi koje samo dvorac može ponuditi. Tko je kod kuće, doživljava malo toga iz vanjskog svijeta. Nedostaju mu ideje i rasprave koje proizlaze iz rada s drugima. Ako ima malo društvenih kontakata, teško da ima bilo kakvih interesa koji bi ga odveli iz kuće, tada veza pati. Partnerica, kao jedina važna osoba za kontakt, osjeća pritisak, a onaj tko je u gnijezdu postaje dosadan sugovornik i gubi na svojoj atraktivnosti.

Možda vas zanima Nitko nije savršen. Što bi, prema svom horoskopskom znaku, trebala poboljšati u vezi? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Sada u pandemiji, kada je kućni ured postao relativno normalna pojava za uredske poslove, ovi su sukobi akutni kod mnogih parova. Kultura i kontakti su ograničeni. A jedan ili oboje bi u budućnosti mogli sve češće biti kod kuće. Svijet se smanjuje u stanu. Čeznemo za odlaskom iz kuće i onim što je vani, što inače nismo nužno željeli. Ovih 12 stvari tvoj partner radi isključivo kad te nema kod kuće - neke su odvratne!

Potrebna je veća tolerancija

Budući da se ne možemo izbjeći, moramo učiti. Parovi koji su inače uvijek dobro i čvrsto upravljali zajedničkim životom sada su pozvani da postanu tolerantniji prema nesreći i kaosu - jer to će neizbježno nastati kada oboje traže vlastiti prostor unutar svoja četiri zida. A parovi koji obično sve rade spontano te improviziraju prema situaciji svoj životni put, oni sada trebaju više fiksnih dogovora i pravila kako ne bi utonuli u stalni stres. Moj dom je moj dvorac: to se ne odnosi na parove. Dom je zajednički dvorac na koji nitko ne može položiti pravo.

via GIPHY

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • martete141

    Prije nekoliko tjedana vidio sam ovdje komentar o dr. Agbazari i odlučio sam ga kontaktirati prema uputama, zahvaljujući ovom čovjeku što mi je pružio radost kako sam želio. Slijedio sam upute koje je on dao da vrati mog ljubavnika koji ... prikaži još!